REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Italijos ministras pirmininkas Silvio Berlusconi (Silvijus Berluskonis) trečiadienį (10.22) grįžta į Europos Parlamentą, kur prieš tris mėnesius sugadino Italijos pirmininkavimo Europos Sąjungoje pradžią skandalinga užuomina apie nacius.

REKLAMA
REKLAMA

Liepos mėnesį kalbėdamas parlamente pirmą kartą, politiku tapęs verslininkas neištvėrė kritikos ir palygino itin griežtai nusiteikusį vokiečių parlamentarą su nacių koncentracijos stovyklos prižiūrėtoju.

REKLAMA

Po savaitę trukusios politinės mini krizės, į kurią įsitraukė ir Vokietijos kancleris Gerhardas Schroederis (Gerhardas Šrioderis) bei Europos Parlamento pirmininkas Patas Coxas (Patas Koksas), S. Berlusconi galiausiai iš dalies atsiprašė.

Šį kartą abi pusės žada elgtis kuo mandagiausiai. Parlamentarai žada kritikuoti tik pirmininkaujančios Italijos darbą, o ne patį S. Berlusconi.

"Turėtume būti labiau civilizuoti ir parodyti deramą pagarbą Europos Sąjungos Tarybos pirmininkui", - teigė Europos Socialistų frakcijos lyderis Enrique Baronas Crespo (Enrikė Baronas Krespas).

REKLAMA
REKLAMA

"Jei kas pakels balsą, mėginsiu jį nuraminti. Tikėkimės, Taryba elgsis taip pat", - teigė jis žurnalistams.

S. Berlusconi turi informuoti Europos Parlamentą apie nevaisingo praėjusios savaitės ES viršūnių susitikimo rezultatus. Daugelis klausimu jame taip ir liko neišspręsti, tik pavyko naujuoju Europos centrinio banko pirmininku patvirtinti prancūzą Jeaną-Claude'ą Trichet (Žaną Klodą Triše).

Liepos 2 dieną S. Berlusconi pateko į viso pasaulio žiniasklaidą, kai pareiškė, kad jau seniai Italijos premjerą kritikuojantis Martinas Schulzas (Martinas Šulcas) puikiai tiktų filme vaidinti "kapo" (it. "galva"). Taip buvo vadinami dažniausiai smulkūs nusikaltėliai, kuriuos iš pačių kalinių pasirinkdavo nacių mirties stovyklų viršininkai ir kurie padėdavo jiems griežčiau kontroliuoti kitus kalinius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ši pastaba Vokietijoje sukėlė didžiulį pasipiktinimą, todėl G. Schroederis turėjo pareikalauti oficialaus atsiprašymo.

S. Berlusconi gynėsi, kad jis buvo išprovokuotas, o jo pajuokavimas buvo neteisingai suprastas.

ES partijų vadovai atmetė galimybę, kad prieš S. Berlusconi gali būti surengti grupiniai protestai, kokie buvo liepos mėnesį.

M. Schulzas teigė ketinąs kalbėti per debatus trečiadienį, tačiau atsisakė atskleisti, ką kalbės.

Hansas Gertas Poetteringas (Hansas Gertas Pėteringas), vadovaujantis parlamente dominuojančiai konservatorių frakcijai, išreiškė viltį, kad posėdis bus "normalus".

"Provokacijos visada įmanomos, - žurnalistams teigė Italijos Europos reikalų ministras Rocco Buttiglione (Rokas Butiljonė). - Tikiuosi, kad kalbėtojai gerbs Europos Parlamento orumą".

"Reuters"-BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų