REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas ir koncerno "Achemos grupė" vadovas Bronislovas Lubys į Europos Sąjungos traukinį įlips su solidžiu portfeliu. Per pastaruosius metus jis aktyviai kūrė alternatyvią elektros energijos sistemą, kuri lygiuojasi į "Lietuvos energijos" galią.

REKLAMA
REKLAMA

Ketvirtadienį didžiausioje koncerno įmonėje - Jonavos azotinių trąšų gamykloje "Achema" įvyks oficiali 22 megavatų galingumo kogeneracinio tipo dujų jėgainės paleidimo ceremonija. Jėgainė savo galia prilygsta maždaug dvidešimčiai Kavarsko hidroelektrinių.

REKLAMA

"Mums tai labai svarbus žingsnis, pereinant prie visiško apsirūpinimo sava elektros energija. Be to, strategiškai svarbu ir toliau planuojant "Achemos grupės" įmonių veiklą", - sakė B. Lubys.

Moderni ir palyginti nedidelė "Achemos" jėgainė aprūpins trąšų gamyklą elektros energija ir garu. Dabartinio garo tiekimo cecho veikla bus nutraukta - tai sumažins išmetimus į atmosferą net keturis kartus.

Elektrinėje sumontuota dujų turbina su generatoriumi ir katilas-utilizatorius, gaminsiantis garą ir termofikacinį vandenį. Elektros ir garo gamybai yra naudojamos gamtinės dujos ir chemiškai išvalytas vanduo.

REKLAMA
REKLAMA

"Achema" - vienas didžiausių elektros vartotojų Lietuvoje. Nauja dujų jėgainė patenkins apie 50 proc. elektros energijos poreikio, o garu bus apsirūpinta visiškai.

Į dujų jėgainę investuota 35 mln. litų. Planuojama, kad investicijos atsipirks per 2,5 metų.

"Achemos grupė" dar eksploatuoja 1,5 megavatų projektinio galingumo Kavarsko hidroelektrinę bei 300 kilovatų galingumo Pastrėvio hidroelektrinę, o iki 2004 metų pabaigos ketina pastatyti 5 megavatų galingumo vėjo jėgaines. Visų koncerno elektrinių pajėgumas kitais metais prilygs "Lietuvos energijos" vasaros režimu gaminamos elektros energijos pajėgumui.

Ateityje į energetiką planuojama investuoti dar 40 mln. litų. Tai leis kogeneracinės dujų jėgainės galingumą padidinti iki 50 megavatų ir "Achemos" elektros energijos poreikį patenkinti 80 procentų.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų