REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pagaliau Lietuvos kino teatrų lankomumo kreivė pradėjo kilti aukštyn. Didžiausios įtakos šiam reiškiniui turėjo erotinės komedijos "Amerikietiškas pyragas: vestuvės" seansai, kuriuos per premjerinį savaitgalį aplankė 5,3 tūkst. žiūrovų. Tačiau du ankstesni šios serijos filmai vis dėlto sulaukė didesnio lietuvių susidomėjimo.

REKLAMA
REKLAMA

Spalio lapai

Spalio 24-26 d. Lietuvos kino teatruose apsilankė 17,7 tūkst. žiūrovų. Nors tai yra 2003 m. spalio rekordas, bet juo nesinorėtų labai džiaugtis. Juk 2000-2002 m. laikotarpiu spalio mėnuo pasižymėdavo kaip pats geriausias, pelningiausias ir žiūroviškiausias, o kino teatrai parduodavo daugiausiai bilietų. Tačiau šiais metais to jau nebus, nes žiūrovų srautas yra gerokai sumažėjęs. Palyginimui galima prisiminti, kad per pastaruosius 3 metus kiekvieną savaitgalį kino teatrai sulaukdavo daugiau nei 20 tūkst. žmonių ir tik vieną vienintelį kartą šis skaičius buvo sumažėjęs iki 18,8 tūkst.

REKLAMA

40-60 tūkst. Lt premjerinio savaitgalio pajamos jau tampa Lietuvos kino rinkos dėsningumu, kuriuo neva džiaugiasi kino platinimo kompanijos. Bet juk anksčiau panašaus lygio filmai sulaukdavo daug didesnio žiūrovų dėmesio ir surinkdavo daugiau pajamų, o tie patys platintojai būdavo nepatenkinti, jei per 3 dienas nepavykdavo perkopti išsvajotos 100 tūkst. Lt ribos. Dabar kai kurie didieji Holivudo hitai šios sumos nesugeba surinkti net per 10 dienų.

REKLAMA
REKLAMA

Pyrago skonis

Erotinė komedija "Amerikietiškas pyragas: vestuvės" ("American Wedding") turėjo tenkintis 60,5 tūkst. Lt pajamomis. Kino platinimo kompanija "Bombos filmai" greičiausiai tikėjosi geresnio starto, nes 4 šalies miestuose išleido filmą net 6 kopijomis. Trečią kartą vulgarių tualetinio humoro juokelių su erotiniais priedais paragauti atėjo 5,3 tūkst. žiūrovų, kurių dauguma buvo jaunimas. Po savaitės sužinosime, ar moksleiviams ir studentams patiko naujai iškepto amerikietiško pyrago (vestuvinio torto) skonis. Antrąjį ir trečiąjį savaitgalį kino teatruose dažniausiai lankosi draugų (pažįstamų, bendradarbių) rekomendacijų išklausę kino mėgėjai, o ne pavilioti pagyrūniškos reklamos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau jau dabar galima atkreipti dėmesį, kad trečiasis ir, kaip teigia šio abejotinos vertės kūrinio sumanytojai, paskutinis "Amerikietiškas pyragas" sudomino mažesnę lietuvių auditoriją nei ankstesnieji serijos filmai. Pavyzdžiui, 2000 m. vasarį pirmąją dalį per premjerinį savaitgalį pasižiūrėjo 6,9 tūkst. žmonių (66,3 tūkst. Lt), o 2001 m. gruodį šios istorijos tęsinys sulaukė 7,2 tūkst. žiūrovų (78,1 tūkst. Lt).

Tuo tarpu JAV teritorijoje dainininko Bobo Dylano sūnaus Jesse’o Dylano režisuota erotinė komedija "Amerikietiškas pyragas: vestuvės" per 3 dienas surinko solidžias 33,7 mln. JAV dol. pajamas, o tai yra daugiau už "Amerikietišką pyragą" (18,7 mln. JAV dol.) ir mažiau už "Amerikietišką pyragą 2" (45,1 mln. JAV dol.). Teigiamų atsiliepimų trečiajam filmui nepašykštėjo net garsiausi amerikiečių kino kritikai, pavadinę jį geriausiu ir juokingiausiu iš visos serijos. Bet jie greičiausiai nematė kai kurių europietiškų komedijų, iš kurių scenaristas Adamas Herzas pasiskolino nemažai idėjų. Tačiau geros recenzijos nedavė daug naudos, nes amerikietiškas vestuvinis tortas, kurio kepimui buvo sunaudota net 55 mln. JAV dol., labai greitai prarado savo skonį (tik 105 mln. JAV dol. per 3 mėnesius).

REKLAMA

Tušti šoviniai

Kaip ir reikėjo tikėtis, erotinė komedija "Amerikietiškas pyragas: vestuvės" neleido per daug ilgai džiaugtis lyderio vardu veiksmo komedijai "Pašėlę vyrukai 2" ("Bad Boys 2"), kuri per antrąjį savaitgalį prarado 52,7 proc. pajamų. Aktorių Willo Smitho ir Martino Lawrence'o pokštai bei režisieriaus Michaelo Bay veiksmo scenos sudomino vos 1,9 tūkst. lietuvių, sumokėjusių už bilietus 21,6 tūkst. Lt. Panašu, kad įstatymų nepripažįstantys linksmieji policininkai greitai iššaudys savo apkabas, nes bendroje kasoje filmas turi vos 85 tūkst. Lt ir geriausiu atveju užbaigs savo pasirodymą ties 130 tūkst. Lt.

REKLAMA

Kino platinimo kompanija "Cinemark" papildomų žiūrovų dar gali tikėtis po 1995 m. veiksmo komedijos "Pašėlę vyrukai" seanso, kurį kaip tik šiuo metu aktyviai anonsuoja LNK televizija.

Siaubo niekada nebus per daug

Trečiojoje pelningiausių filmų topo vietoje atsidūrė siaubo trileris "Lemtingas posūkis" ("Wrong Turn"), pademonstravęs pavydėtiną stabilumą. Filmą su seksualiąja Eliza Dushku pasirinko 1,4 tūkst. siaubo mėgėjų, kurių dėka už bilietų pardavimus buvo surinkta 15,8 tūkst. Lt, o tai yra vos 2,6 proc. mažiau nei per premjerinį savaitgalį. Šį kartą kino platinimo kompanijai "Acme" pagelbėjo po pirmųjų seansų pasklidę teigiami žiūrovų atsiliepimai. Tačiau tolesniam "Lemtingo posūkio" progresui greičiausiai sutrukdys lapkričio 1 d. pradedami rodyti du panašios tematikos filmai "Džipers Kripers 2" ir "Gelmių šmėkla", kuriems reikės dalytis tą pačią auditoriją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kino platintojai sumanė išnaudoti Lietuvoje nepopuliarios, bet dažnai minimos Helovyno šventės tradicijas, tačiau šiek tiek perlenkė lazdą. Galbūt žiūrovai ir norės šiek tiek pasigąsdinti, bet tokios gausos siaubo trilerių jau yra akivaizdžiai per daug. Kadangi 3 panašaus žanro filmai tarpusavyje aiškinsis, kuris gi iš jų yra pats baisiausias ir šiurpiausias, antrąjį savaitgalį iš eilės lyderio pozicijoje turėtų išsilaikyti erotinė komedija "Amerikietiškas pyragas: vestuvės".

Animacijos pasaulyje

Paskutinį spalio savaitgalį nemažo būrio vaikų sulaukė animacinis nuotykių filmukas visai šeimai "Paršelio filmas" ("Piglet's Big Movie"), kurio pajamos siekia 15,4 tūkst. Lt. Būtent šiuo filmu kino platinimo kompanija "Garsų pasaulio įrašai" pradėjo darbą su Holivudo studijos "Buena Vista" produkcija, kurią Lietuvos kino teatruose reklamavo rugsėjį užbaigusi savo veiklą kino platinimo kompanija "BDG filmai". Kiek geresniam "Paršelio filmo" pasirodymui pakenkė žiūrovų dėmesio vis dar nestokojanti animacinė komedija "Sinbadas. Septynių jūrų legenda", papildžiusi savo aruodus 7,8 tūkst. Lt ir po 38 dienų jau turinti 190,1 tūkst. Lt.

REKLAMA

Kino platinimo kompanijos "Bombos filmai" pristatoma juosta yra skirta daug platesnei auditorijai, o ją įgarsina ryškios Holivudo žvaigždės Bradas Pittas, Catherine-Zeta Jones, Michelle Pfeiffer ir Josephas Fiennesas. Tačiau net šie vardai neišgebėjo 60 mln. JAV dol. biudžeto "Sinbado" nuo fiasko JAV kino teatruose, kur labai stipriai reklamuotam filmui pavyko sukaupti kuklias 26,3 mln. JAV dol. pajamas.

"Paršelio filmas" orientuojasi į pačius mažiausius kino teatrų lankytojus ir turėtų lygiuotis į 2000 m. spalį rodytos animacinės juostos "Tigriuko filmas" su tais pačiais rašytojo Alano Aleksandro Milno pasakų herojais finansinius rezultatus (premjerinis savaitgalis - 28,5 tūkst. Lt ir 3,1 tūkst. žiūrovų).

REKLAMA

Nepriklausomas kinas

Pakankamai sėkmingai startavo muzikinė drama "Marija Kalas" ("Callas Forever"), surinkusi 11,4 tūkst. Lt pajamas. Nors tai nėra jau toks didelis pasiekimas, bet nereikia pamiršti, kad režisieriaus Franco Zeffirelli filmą iki premjeros Lietuvoje spėjo parodyti per kabelines televizijas transliuojamas populiarus Rusijos kanalas. Be to, juosta su aktoriais Fanny Ardant ir Jeremy Ironsu buvo demonstruojama tik 2 kopijomis kino teatre "Lietuva" ir kino centre "Forum Cinemas Akropolis". Būtent dėl šios priežasties "Marija Kalas" pagal viename seanse apsilankiusių žiūrovų vidurkį (65) aplenkė filmus "Amerikietiškas pyragas: vestuvės" (63), "Lemtingas posūkis" (42) ir "Pašėlę vyrukai 2" (41).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiek blogiau sekėsi kriminalinei dramai "Aferistai" ("Confidence"), kuriai iš 519 žiūrovų kišenių pavyko išvilioti 6,7 tūkst. Lt. Gaila, bet režisieriaus Jameso Foley naujausiam kūriniui pelningiausių filmų dešimtuke pavyks pasisvečiuoti tik vieną savaitę, kaip kad nutiko spalio 17 d. debiutavusiai dramai "Favoritas", kuri per antrąjį savaitgalį surinko 3,1 tūkst. Lt ir nušuoliavo į 14 vietą.

Lietuviškas triumfas

Spalio 23 d. sausakimšai užpildytoje kino teatro "Lietuva" didžiojoje salėje įvyko patyrusio teatro režisieriaus Igno Jonyno debiutinio trumpametražio filmo "Sekmadienis toks, koks yra" premjera. Kūrinio veiksmas vyksta per du laikmečius (šiandieninėje ir sovietinėje Lietuvoje), o scenarijuje susipina trilerio, dramos, komedijos, mistikos elementai, priverčiantys kiekvienam žiūrovui susidėlioti asmeninę matytų įvykių versiją. Didžiausių pagyrimo žodžių nusipelno garsių aktorių komanda, kurią sudaro Regimantas Adomaitis, Arūnas Sakalauskas, Dalia Overaitė, Eglė Mikulionytė, Liubomiras Laucevičius, Dainius Kazlauskas, Kęstutis Jakštas, Neringa Varnelytė ir kiti.

REKLAMA

Tikrai ne veltui lyg akimirksniu prabėgusio 30 min. trukmės filmo pabaigą publika apdovanojo triukšmingais plojimais. Dabar belieka tikėtis, kad "Sekmadienis toks, koks yra" netaps vieno seanso filmu, pateks į komercinį repertuarą ir bent po truputį pratins žiūrovą prie gero lietuviško kino. Puikiais vizualiais sprendimais pasižymėjęs operatorius Ramūnas Greičius artimiausiu metu taip pat planuoja parodyti publikos teismui savo trumpametražį filmą, o prodiuseris Kęstutis Drazdauskas stengsis, kad abu šiuos kūrinius pamatytų užsienio šalių žiūrovai ir tarptautinių kino festivalių svečiai.

REKLAMA

Abiejose Atlanto pusėse

JAV kino rinką sudrebino režisieriaus Jerry Zuckerio parodijų komedija "Pats baisiausias filmas 3" ("Scary Movie 3"), surinkusi net 48,1 mln. JAV dol. ir pagerinusi spalio rekordą. Žiūrovai užplūdo kino teatrus net nepaisydami prastų kino kritikų recenzijų. Juos labiau domino, kaip kūrybinei grupei pavyko pasišaipyti iš garsiausių kino hitų "Skambutis", "Ženklai", "Matrica. Perkrauta", "Žiedų valdovas", "Haris Poteris ir išminties akmuo", "Pagauk, jei gali", "Halkas" ir kitų filmų.

Tuo tarpu naujausia drama su Angelina Jolie "Anapus ribos" ("Beyond Borders") patyrė visišką fiasko (vos 2 mln. JAV dol.) ir net nepateko į pirmąjį dešimtuką. Kino specialistai pagrindine šios nesėkmės priežastimi laiko faktą, kad pastaruoju metu spauda ir televizija mirgėjo naujienomis apie populiarios aktorės asmeninį gyvenimą, bet ne profesionalią karjerą.

REKLAMA
REKLAMA

Vokietijoje be konkurencijos triumfuoja tikrais įvykiais pagrįsta komiška drama "Berno stebuklas" ("The Miracle of Bern"). Per 10 rodymo dienų į naujai iškepto vokiečių hito seansus buvo parduota 1,06 mln. bilietų (6,3 mln. eurų). Didžiausiu jo gerbėju tapęs Vokietijos kancleris Gerhardas Shroederis viešai demonstravo, kad galėtų dirbti ir kino ekspertu. "Šis kūrinys greičiausiai nepatiks kino kritikams, bet suteiks daug džiaugsmo žiūrovams. Būtent toks ir turi būti sėkmingas filmas", - teigė jis. Komiškai dramai apie futbolą ir žmonių likimus nesugebėjo pasipriešinti antroje vietoje debiutavusi romantinė komedija "Nepakenčiamas žiaurumas" su Georrge'u Clooney ir Catherine Zeta-Jones (1,8 mln. eurų).

Užtat Italijoje 6,4 mln. eurų per 10 dienų jau sukaupusi romantinė komedija "Nepakenčiamas žiaurumas" antrą savaitgalį iš eilės išsilaikė pirmojoje vietoje, į kurią labai smarkiai pretendavo žiauriomis scenomis garsėjantis Quentino Tarantino veiksmo trileris "Nužudyti Bilą" (1,3 mln. eurų) ir fantastinis nuotykių trileris "Kapų plėšikė Lara Kroft: gyvybės lopšys" (0,9 mln. eurų). Brolių Joelio ir Ethano Coenų linksmasis kūrinys apie nenugalimą advokatą ir milijonų ištroškusią aferistę sėkmingai startavo Australijoje (1,7 mln. JAV dol.; pirmoji vieta) ir D. Britanijoje (2,6 mln. JAV dol.; trečioji vieta).

REKLAMA

Prancūzijoje nacionalinių filmų frontui praėjusią savaitę atstovavo muzikinė komedija "Dženis ir Džonas" ("Janis and John"), iš kurios buvo labai daug tikimasi. Bet paskutinis tragiškos lemties aktorės Marie Trintignant komercinio repertuaro filmas nepateisino vilčių ir, suskaičiavus visos savaitės rezultatus, nusileido 3 amerikiečių juostoms "Pašėlę vyrukai 2", "Amerikietiškas pyragas: vestuvės" bei "Mistinė upė" (rež. Clintas Eastwoodas).

Nors komediją "Dženis ir Džonas" pasižiūrėjo tik 176,7 tūkst. prancūzų, Lietuvoje šio filmo sėkmė yra beveik garantuota. Ir ne tik todėl, kad dainininke Janis Joplin apsimetusią namų šeimininkę vaidinanti M. Trintignant yra žinoma daugeliui mūsų šalies gyventojų. Kūrinio režisieriumi ir scenarijaus autoriumi yra dviejų aktorės vaikų tėvas Samuelis Benchetrit, o pagrindinį vyro vaidmenį atlieka prancūzų komikas Francois Cluzet, kurio vieną sūnų taip pat pagimdė M. Trintignant. Be to prie šios kompanijos dar galima pridėti aktorės tėvą Jeaną Luisą Trintingnantą, ispanų kino žvaigždę Sergi Lopezą ir amerikiečių aktorių Christopherį Lambertą.

Nuo spalio 22 d. juostai "Dženis ir Džonas" kovoti su Holivudo monstrais padeda labai gerų atsiliepimų sulaukusi režisieriaus Franciso Veberio veiksmo komedija "Užsičiaupk" ("Tais-Toi!"), kurioje vaidina prancūzų kino įžymybės Gerard’as Depardieu ir Jeanas Reno.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų