REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antradienį (10.21) Seimui pateiktą 2004 metų valstybės biudžeto projektą pavadinęs rinkiminiu, Nuosaikiųjų konservatorių sąjungos lyderis, Seimo narys Gediminas Vagnorius siūlo grąžinti jį Vyriausybei tobulinti. Jo nuomone, prireikus šį dokumentą galėtų vetuoti Lietuvos prezidentas Rolandas Paksas.

REKLAMA
REKLAMA

G. Vagnoriaus teigimu, kitų metų biudžete ryški ne jo "socialinė pakraipa" (kaip bando teigti Vyriausybė), bet "rinkiminė pakraipa", su "akivaizdžiomis rinkiminių šou apgaulėmis ir bandymais naujai papirkinėti keletą metų ignoruotus rinkėjus". Pasak ekspremjero, Vyriausybė žada daugiau pasiskolinti ir prieš pat rinkimus kitą vasarą biudžetinių įstaigų darbuotojams paskirti algų priedus ar simbolines pašalpas už auginamus vaikus.

REKLAMA

Antradienį spaudos konferencijoje G. Vagnorius pažymėjo, kad siekdama rinkiminio populizmo šalies Vyriausybė pirmą kartą per pastaruosius trylika Nepriklausomybės metų elgiasi neatsakingai.

"Neįstengdama deramai sukaupti nuosavų biudžeto pajamų Vyriausybė nusprendė biudžetininkus pamaloninti iš skolintų pinigų, kuriuos vėlesniais metais valdžia neišvengiamai atsiims iš jų pačių", - prognozavo Nuosaikiųjų konservatorių lyderis.

REKLAMA
REKLAMA

Jo nuomone, rekordinis 2004 metų biudžeto (kuris per metus išaugs beveik 2 mlrd. litų) ir valstybės grynojo skolinimosi (kuris padidės net 67 proc.) lygis smarkiai peržengia racionalias valstybinės politikos ribas, daro žalą nacionalinės ekonomikos plėtrai. "Šis neatsakingai padidintas skolinimasis negali būti pateisintas Lietuvos integracija į Europos Sąjungą", - teigė ekspremjeras G. Vagnorius.

Atsižvelgiant į numatomą bendrojo vidaus produkto (BVP) augimą, racionalus 2004 metų valstybės biudžeto deficitas neturėtų, pasak jo, viršyti 950 mln. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

G. Vagnoriaus nuomone, kitų metų biudžetas negali vadintis socialiai orientuotu, nes nenumatomas nei šalies ūkio darbuotojų vidutinio darbo užmokesčio, nei nuo jo priklausančios vidutinės senaties pensijos apčiuopiamas augimas. Jo duomenimis, Ligonių kasai už valstybės lėšomis draudžiamą kiekvieną asmenį bus skirta ne 315 Lt, kaip numatyta Sveikatos draudimo įstatyme, o tik 221 Lt, nors dar 1998 metais ši įmoka siekė 242,5 lito.

Smulkusis ir vidutinis verslas taip pat bus "remiamas", parlamentaro nuomone, tik žodžiais, nes ir ši programa nesulauks net dešimtadalio procento, nors valdymo išlaidos didės dešimtimis milijonų litų.

REKLAMA

"Kitais metais daliai policininkų dar teks ramstyti pakelės medžius, nes lėšos transporto priemonėms ir įrangai, nusikaltėlių džiaugsmui, vėl mažinamos", - sakė Nuosaikiųjų konservatorių sąjungos lyderis.

Jis apgailestavo, kad kitų metų biudžeto projektas pasižymi neskaidria struktūra ir perdėtomis spekuliacijomis dėl Europos Sąjungos, kuriomis, jo nuomone, kai kurioms ministerijoms sudarytos galimybės nebekontroliuojamai didinti valdymo išlaidas.

"Kaip neatsakingai "išpūsti" valdymo išlaidas, pademonstravo pats Vyriausybės vadovas, savo kanceliarijos išlaidas numatęs padidinti 60 proc., arba 10,2 mln. litų", - sakė G. Vagnorius. Jo nuomone, iš jų bent keletą milijonų galima būtų skirti Nacionalinei narkomanijos prevencijos ar Nusikalstamumo prevencijos Lietuvoje programoms, kurioms teko kelių šimtų tūkstančių litų biudžeto trupiniai.

Nuosaikiųjų konservatorių sąjungos lyderis prognozuoja, kad dėl blogos finansų politikos į Nacionalinį iždą kitais metais nepateks apie 1,350 mlrd. litų mokesčių mokėtojų (vartotojų) realiai sumokėtų pinigų, o dėl nelygių konkurencinių sąlygų bankrutuos geresnės įmonės.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų