REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Respublikonų kandidatas į Kalifornijos gubernatorius Arnoldas Schwarzeneggeris (Arnoldas Švarcenegeris) mėgindamas išvengti potencialiai lemtingų politinių kulkų ketvirtadienį (10.02) atsiprašinėjo už anksčiau pasitaikydavusius seksualinio priekabiavimo incidentus ir atsiribojo nuo pranešimo, kad jis 1975 metais išreiškė susižavėjimą Adolfu Hitleriu.

REKLAMA
REKLAMA

Visuomenės apklausos rodo, kad Austrijoje gimęs aktorius turi labai daug galimybių per antradienio rinkimus tapti Kalifornijos gubernatoriumi, pakeisiančiu itin nepopuliarų Gray Davisą (Grėjų Deivisą), tačiau šiuo metu jam tenka atsakinėti į vėl keliamus klausimus dėl jo elgesio ir prieš tris dešimtmečius darytų pareiškimų.

REKLAMA

Pagrindinis jo varžovas demokratas Cruzas Bustamante (Krusas Bustamantė) sakė, kad buvusio "Misterio Visatos" priekabiavimas prie moterų pažeidė Kalifornijos įstatymus.

"Taip, kartais elgdavausi blogai, taip, tai tiesa", - per mitingą San Diege, kuriuo prasidėjo keturias dienas užtruksiantys jo susitikimai su rinkėjais, sakė A. Schwarzeneggeris.

"Dariau dalykus, kurie man atrodė žaismingi, bet dabar suprantu, kad įžeisdavau žmones. Noriu pasakyti jiems, kad labai dėl to apgailestauju ir atsiprašau, nes nenorėjau (nieko įskaudinti)", - pridūrė jis.

REKLAMA
REKLAMA

A. Schwarzeneggeris kalbėjo po to, kai "Los Angeles Times" išspausdino straipsnį, kuriame detaliai aprašė, kaip jis nederamai lietė, priekabiavo ir žodžiais pažemino šešias moteris.

Garsusis aktorius, kurį per visą jo rinkimų kampaniją persekiojo kaltinimai niekinamu požiūriu į moteris, sakė, kad dauguma šių istorijų yra politiškai motyvuotos. "Pasakysiu, kad dauguma jų yra netiesa, - sakė jis lankydamasis į rytus nuo Los Andželo esančio San Bernardino pradinėje mokykloje. - Kiti dalykai gali būti teisingi ir jei tai tiesa, aš atsiprašau".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Schwarzeneggeriui taip pat teko atsakinėti į naujus keblius klausimus dėl "ABC News" pranešimo, kad 1975 metais aktoriaus draugas ir kino kūrėjas George'as Butleris (Džordžas Batleris) ėmė iš jo interviu, kuriame jis išreiškė susižavėjimą Adolfu Hitleriu.

"Žavėjausi, pavyzdžiui, Hitleriu, nes jis, mažas žmogus beveik be jokio išsilavinimo, sugebėjo ateiti į valdžią, - G. Butleriui esą sakė tuometinis kultūristas. - Žaviuosi juo dėl to, kad jis buvo toks geras oratorius ir tuo, kaip jis (šiuo sugebėjimu) pasinaudojo".

REKLAMA

Tačiau G. Butleris ABC sakė, kad A. Schwarzeneggeris niekada nėra pasakęs jokio antisemitinio komentaro.

Ketvirtadienį paprašytas pakomentuoti šį pranešimą A. Schwarzeneggeris ABC nurodė: "Negaliu prisiminti nieko panašaus. Visa, ką galiu jums pasakyti, yra tai, jog bjauriuosi viskuo, už ką kovojo Hitleris. Bjauriuosi viskuo, už ką kovojo naciai".

Įtakingi respublikonai teigė, kad A. Schwarzeneggeriui metami kaltinimai yra politiškai motyvuoti ir kad jais siekiama prieš pat rinkimus sukelti sumaištį.

Tačiau C. Bustamante pareiškė, kad aktorius pažeidė Kalifornijos įstatymus. "Šie kaltinimai seksualiniu smurtu ir priekabiavimu yra rimti ir neseni", - sakoma jo pranešime spaudai.

REKLAMA

Tuo tarpu šaltiniai Demokratų partijoje nurodė, kad C. Bustamante, kuris populiarumu atsilieka tik nuo A. Schwarzeneggerio, vis labiau spaudžiamas pasitraukti iš rinkimų kovos. Toks žingsnis, G. Daviso šalininkų įsitikinimu, gali padėti įtikinti rinkėjus antradienį balsuoti už dabartinį gubernatorių.

Rinkėjams reikės atsakyti į du klausimus: pirma, ar G. Davisas turėtų likti savo poste, ir, antra, kas turėtų jį pakeisti, jei G. Davisas turi būti atšauktas. Tarp kandidatų į jo vietą yra tik vienas garsus demokratas - C. Bustamante.

Šaltiniai partijoje sakė, jog apklausos rodo, kad jei C. Bustamante dalyvaus rinkimuose, G. Davisas gali pralaimėti santykiu 52:41 (procentais), o jei C. Bustamante pasitrauks, G. Davisui rinkimai gali baigtis lygiosiomis 47:47.

"Reuters"-BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų