REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Maskvos meno mėgėjai vėl galės pamatyti garsaus lietuvių grafiko Stasio Krasausko kūrybą ir susipažinti su jo dukters Aistės Jurgos Krasauskaitės darbais.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip pranešė parodos organizatoriai, ekspozicija "Jungtis" bus atidaryta trečiadienį (10.15) Lietuvos ambasadai Maskvoje priklausančiuose Jurgio Baltrušaičio namuose.

REKLAMA

Parodos atidaryme koncertuos žymi lietuvių dainininkė Veronika Povilionienė ir saksofonininkas Petras Vyšniauskas.

Beveik prieš tris dešimtmečius miręs Stasys Krasauskas (1929-1977) - kultinė kultūros figūra ne tik Lietuvos meno pasaulyje. Žymus grafikos virtuozas šeštajame ir septintajame dešimtmetyje garsėjo kultūriniais ryšiais su Rusija, bičiulyste su tuometiniu Maskvos meno ir literatūros elitu, poetais Andrejumi Voznesenskiu, Robertu Roždestvenskiu bei kitais.

REKLAMA
REKLAMA

Paskutinė S. Krasausko paroda Maskvoje buvo surengta lygiai prieš trisdešimt metų.

Menininko duoklė socialistinio laikmečio ideologijai - tik keli iliustracijų ciklai (iliustracijos Vladimiro Majakovskio poemai "Vladimiras Iljičius Leninas"). Kitos iliustracijos peržengia siauras ideologijos ribas. Šiose iliustracijose S. Krasauskas sukūrė savitą grafikos darbų kompozicijos schemą, praplėtė žanro ribas.

Kaip teigiama renginio anonse, S. Krasausko kūryba ir šiandien yra estetiškai patraukli, aktuali. Ji skamba ta pačia gaida, kaip ir prieš du ar tris dešimtmečius, nes menininkas kalbėjo ne tik pulsuojančios gyvybe linijos, išgryninto ženkliškumo, bet ir vizualizuotų poetinių metaforų kalba.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Jungtis" ne tik primins išskirtinius S. Krasausko kūrinius, bet papildoma ir jo dukters A. J. Krasauskaitės tapybos darbais. Paroda pabrėš dviem skirtingoms kartoms priklausančių kūrėjų bei kūrinių jungtį ir jų savitumus, atskleis ne tik kartų, bet ir tėvo bei dukters emocinį ryšį.

Paroda Maskvoje veiks iki spalio 23 dienos.

Vėliau paroda bus pervežta į 300 metų įkūrimo jubiliejų švenčiantį Sankt Peterburgą - čia "Jungtis" bus eksponuojama nuo spalio 29 iki lapkričio 14 dienos.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų