REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos dienraštis "Vedomosti" teigia, kad Maskvos Didžiojo teatro scenoje pastatęs operą "Makbetas" lietuvių režisierius Eimuntas Nekrošius ir spektaklio scenografijos autorius Marius Nekrošius "pripildė sceną lietuviškų motyvų" ir atranda pastatyme politinių užuominų.

REKLAMA
REKLAMA

E. Nekrošiaus pastatymo premjera naujojoje Didžiojo teatro salėje įvyko praėjusią savaitę.

Kaip pirmadienį rašoma dienraštyje, "akį džiugina smėlio kopos ir sodžių baidyklės, kurių scenoje pristatė Marius Nekrošius, verbų šakelės ir baltaplaukės merginos, raganaujančios Kaziuko šventėje".

REKLAMA

Su tradicine Lietuvos kultūra ir artimesniais šalies gyvenimo įvykiais akivaizdžiai susipažinęs straipsnio autorius atranda paralelių tarp politinės Giuseppe Verdi (Džiuzepės Verdi) operos potekstės ir gimtosios režisieriaus šalies situacijos.

4-ąjį XIX amžiaus dešimtmetį, kai opera užkariavo Italijos scenas, publika paversdavo spektaklius mitingais ir "prieš tironą sukilusių nepaklusnių škotų chorams pritardavo užkariautos Italijos patriotai ir dainuodavo juos kaip išsilaisvinimo judėjimo himnus". "Režisierius E. Nekrošius išsiuntė nuversti Makbetą ne karius, pasislėpusius po Birnamo girios medžių šakomis, o medgaliais ginkluotus sodiečius", mano recenzentas.

REKLAMA
REKLAMA

"Vedomosti" įžiūri režisieriaus užuominų į politinę situaciją operos finale, kur nuversto piktadario vietą užima naujas karalius - "čiuplus inteligentas su akiniais, dainuojantis plonyčiu balseliu ir mojuojantis kardais" (Malkolmas - tenoras Maratas Galiachmetovas).

Straipsnio autoriui nėra iki galo aišku, ar šis personažas yra sumanytas kaip "humaniškojo muzikologo, tapusio laisvos šalies prezidentu, karikatūra", tačiau komiškas efektas, kritiko manymu, kiek pakenkė gero spektaklio didingumui.

Dienraščio apžvalgininkas atkreipia dėmesį į tai, kad šiame pastatyme stipria režisūrine vizija garsėjantis E. Nekrošius sąmoningai atsitraukė į antrąjį planą ir akcentuoja G. Verdi muziką. Šiame "susilaikyme" autorius įžvelgia "kažką natūralaus ir didingo".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1999 metais Lietuvoje E. Nekrošius sukūrė draminę Viljamo Šekspyro (William Shakespeare) tragedijos "Makbetas" versiją. Tais pačiais metais šis spektaklis gavo Rusijos teatro kritikų "Auksinės kaukės" apdovanojimą. Kartu su "Hamletu" ir "Otelu", šis "Makbetas", kuriame pagrindinį vaidmenį atlieka Kostas Smoriginas, sudaro žymiąją šekspyriškąją trilogiją, kurią itin vertina viso pasaulio teatralai.

Darbas Didžiajame Rusijos teatre - ne pirmas režisieriaus bandymas operos scenoje. Praėjusiais metais E. Nekrošius debiutavo Florencijos "Teatro Comunale", kuriame pastatė tą pačią G. Verdi operą.

"Makbete" dalyvauja Rusijos solistai, diriguoja italas Marcello Pani (Marčelas Pani).

Daugelio šalių teatrinių apdovanojimų laureatas E. Nekrošius buvo pripažintas 2002/2003 metų geriausiu Lietuvos teatro režisieriumi už naujausią savo spektaklį pagal Kristijono Donelaičio poemą "Metai".

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų