REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentūrai sumanius suburti seniūnijų atstovų tarybą - prezidento visuomeninių patarėjų iš provincijos komandą, pasigirdo kritika, kad jie gali tapti naujosiomis "megztomis beretėmis".

REKLAMA
REKLAMA

Prezidento patarėjas Gintaras Šurkus BNS sakė, kad prezidentas Rolandas Paksas būsimoje taryboje norėtų matyti kiekvienos nedidelės seniūnijos atstovą - patikėtinį ar padėjėją - iš kurių galėtų tiesiogiai gauti informacijos apie to krašto bėdas ir problemas.

REKLAMA

G. Šurkus dabar lanko įvairiose seniūnijose susitikinėja su seniūnų jam pasiūlytais kandidatais, kuriems aiškina kuriamos "kraštiečių tarybos" tikslus. "Pasižiūriu į akis ir susidarau nuomonę", - BNS sakė G. Šurkus, penktadienį (10.17) viešėjęs Anykščiuose.

Tokį provincijos patarėjų komandos formavimo principą kritikuoja naujienų vartų “Omni Laikas” apžvalgininkas politologas Lauras Bielinis. "Jei jie bus skiriami Šurkaus vardu, galim tiesiai sakyti, kad jie atstovaus ne visuomenės interesams ir bus ne visuomenėje turintys autoritetą žmonės, o Šurkaus asmenyje autoritetą turintys žmonės", - sako politologas.

REKLAMA
REKLAMA

Jo nuomone, visuomenės pasitikėjimą turintys atstovai turėtų būti atrinkti demokratiniu būdu, rinkimuose, priešingu atveju "galima kalbėti ne apie demokratiją, o apie "megztas beretes".

Pašaipią "megztųjų berečių" pravardę dėl joms būdingų galvos apdangalų praėjusio dešimtmečio pradžioje gavo fanatiškos senyvo amžiaus kai kurių politikų rėmėjos.

Politologas L. Bielinis mano, kad "pasitikėjimo principu" suformuota taryba atstovautų ne tautai, o tik proprezidentinei Liberalų demokratų partijai, prezidento interesams ir pačiam G. Šurkui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar griežčiau krašto patarėjų formavimo principus vertina (http://www.omni.lt/?rask$9359_70693$z_125867) “Omni Laiko” redaktorius Virginijus Savukynas: “kraštiečių tarybos gali lengvai virsti skundikų tarybomis: juk taip malonu vidinius konfliktus sutvarkyti pasitelkus daugeliui seniūnų mistinę Prezidentūros valdžią”.

Prezidento patarėja vidaus politikos klausimais Dalia Kutraitė-Giedraitienė teigė, kad kol kas dar tik svarstoma, kaip atrinkti žmones į tarybą. Anot patarėjos, aišku viena: juos turi deleguoti pačios kaimo bendruomenės.

REKLAMA

"O gal galima išsiaiškinti per vietos spaudos rengiamus populiariausio žmogaus rinkimus?" - svarstė patarėja, anot kurios, "visi variantai yra priimtini".

Patarėja pažymėjo, kad šiuo metu prie prezidento veikia kelios tarybos, kurių darbe dalyvauja įvairių politinių pažiūrų atstovai. Pavyzdžiui, Žinių visuomenės tarybai vadovauja konservatorius Andrius Kubilius, Tautinių bendrijų - socialliberalas Gediminas Dalinkevičius.

G. Šurkaus teigimu, naująją tarybą prezidentas jam pavedęs suburti per pirmuosius darbo Prezidentūroje metus. Prieš Naujuosius metus prezidentas, patarėjo teigimu, pasirašys dekretą, kuriuo paskirs pirmąją dalį žmonių. Iš viso šioje taryboje turėtų būti apie 400 žmonių.

BNS, NK naujienos

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų