REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Sąjungos (ES) valstybių narių ir stojančių valstybių vadovų susitikime Briuselyje premjeras Algirdas Brazauskas pakartojo Lietuvos poziciją, jog po ES plėtros visi Europos Komisijos komisarai turi turėti lygias teises.

REKLAMA
REKLAMA

"Didesnė Komisija visų pirma bus demokratiškesnė, turinti teisines galas ir atspindinti valstybių lygybės principą. Manyčiau, kad 25 ir daugiau narių turinti Komisija galės veikti efektyviai", - EVT susitikime sakė A.Brazauskas.

REKLAMA

Premjeras A.Brazauskas ir užsienio reikalų ministras Antanas Valionis dalyvauja Europos vadovų tarybos (EVT) susitikime, svarstančiame ES Konstitucijos projektą, kurį parengė metus posėdžiavęs Konventas dėl Europos ateities.

EVT susitikimas vyksta kaip dalis spalį prasidėjusios Tarpvyriausybinės konferencijos Konstitucijos projektui patvirtinti.

Konvento parengta ES Konstitucijos projekte numatoma, jog nuo 2009 metų balso teisę turės tik 15 iš 25 Komisijos narių. Tačiau 2004-2009 metais funkcionuos 25 lygiateisius narius turinti Komisija.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuva pareiškė iš esmės pritarianti Konvento parengtam projektui, tačiau siūlo kai kuriuos pakeitimus, tarp jų - paminėti Konstitucijos preambulėje krikščionybę. Konstitucijos projekte kalbama apie religinį ir humanistinį pamatą, neįvardijant konkretaus tikėjimo.

Tai pat Lietuva akcentuoja būtinybę užtikrinti būsimoje ES Konstitucijoje didelių ir mažų šalių lygybės principą.

Lietuva pritaria idėjai, jog ES Ministrų tarybos sudėtims, išskyrus Bendrųjų ir užsienio reikalų tarybą, pirmininkautų šalių grupės. Tokį pasiūlymą remia ir kaimyninė Lenkija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A.Brazausko nuomone, "grupinis pirmininkavimas leistų užtikrinti šalių lygybę".

Lietuvos premjeras pareiškė, jog taip pat yra priimtinas perėjimas prie dvigubos kvalifikuotos daugumos balsavimo sistemos, tačiau jis turi būti paremtas tokiomis pat ES valstybių narių ir gyventojų skaičiaus proporcijomis.

Šiuo metu projekte numatyta, jog sprendimai priimami už juos balsavus ne mažiau kaip 50 proc. valstybių, turinčių ne mažiau kaip 60 proc. gyventojų. Lietuva siūlo, jog šis santykis būtų 50-50 arba 60-60.

Savo ruožtu, Lietuvos premjeras pareiškė, jog gali būti aptariami ir Nicos sutartyje numatytos kvalifikuotos daugumos sistemos privalumai ir trūkumai.

REKLAMA

Pastaroji sistema numato, jog sprendimai priimami atsižvelgiant ir į šalims skirtų balsų skaičių. Pavyzdžiui, pagal Nicos sutartį Lietuva turi tiek pat balsų, kiek ir Airija.

Kadangi Nicos sutartyje įtvirtinta sistema suteikia Ispanijai ir Lenkijai beveik lygų svorį su daugiau gyventojų turinčiomis Prancūzija, Vokietija ir Didžiąja Britanija, Varšuva ir Madridas yra pasiryžę lengvai neatiduoti šių savo teisių.

EVT susitikimo dalyviai sutarė, jog šiuo metu ES pirmininkaujanti Italija apibendrins visus pasiūlymus ir parengs konkrečias ES Konstitucijos pataisas, dėl kurių reikės vėliau apsispręsti.

REKLAMA

"Lenkijos ir Ispanijos pozicijos liko nepakitusios ir tai, mano nuomone, yra didžiausias akmuo ant kelio, kurį kažkokiu būdu reikės įveikti", - Briuselyje surengtame brifinge sakė A.Valionis.

Užsienio reikalų ministras pažymėjo, jog yra vis daugiau abejojančių, ar Tarpvyriausybinei konferencijai pavyks iki gruodžio vidurio, kaip siekia Italija, patvirtinti ES Konstituciją.

Lietuva yra pareiškusi, jog Tarpvyriausybinė konferencija turi trukti tiek, kiek reikės parengti kokybišką dokumentą.

Tarpvyriausybinėje konferencijoje Lietuva ir dar devynios stojančios valstybės pirmą kartą dalyvauja lygiomis teisėmis su ES senbuvėmis.

Visateisių narių statusą formaliai jos įgis 2004 metų gegužės 1-ąją. ES Konstituciją planuojama pasirašyti iki birželį numatytų Europos Parlamento rinkimų.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų