REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nepaisant kelių Seimo "antimilitaristų" prieštaravimų, parlamentas antradienį (10.07) po svarstymo pritarė Lietuvos karių misijų pratęsimui Afganistane ir Balkanuose bei sutarčiai dėl Lietuvos karių buvimo Kuveite.

REKLAMA
REKLAMA

Valdančiosios Naujosios sąjungos (NS, socialliberalų) frakcijos narys Egidijus Klumbys paragino išvesti Lietuvos karius iš Afganistano ir Irako, neprisidėti prie "okupacinių pajėgų".

REKLAMA

"Aš manau, jog iš ten reikia išvesti mūsų kariuomenę", - sakė jis.

Prieš Lietuvos karių misijos Afganistane pratęsimą taip pat pasisakė Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų frakcijos nariai Julius Veselka ir Viktoras Rinkevičius.

Pastarasis teigė negalįs prisidėti "prie pasaulio sunaikinimo", piktinosi, jog lėšos skiriamos karių, o ne maisto siuntimui.

Prieš karių siuntimą pasisakė ir valdančiosios Socialdemokratinės koalicijos frakcijos narys Mykolas Pronckus.

REKLAMA
REKLAMA

Minėti parlamentarai tradiciškai pasisako dėl Lietuvos karių siuntimo į užsienį.

Nepaisydamas šių prieštaravimų, Seimas didele balsų persvara pritarė nutarimų projektams dėl Lietuvos karių misijų Afganistane ir Balkanuose pratęsimo. Taip pat po svarstymo pritarta ir sutarčiai su Kuveitu.

Susitarimas, be kita ko, suteiks Lietuvos kariams teis nemokamai naudotis Kuveito aerodromais.

Šiuo metu gretimame Irake tarnauja beveik šimtas Lietuvos karių.

Vienu nutarimų siūloma pritarti, jog iki 2004 metų pabaigos NATO vadovaujamoje tarptautinėje operacijoje Afganistane dalyvautų iki 4 karių ir civilių tarnautojų bei iki 50 karių ir civilių tarnautojų JAV vadovaujamoje tarptautinėje operacijoje "Tvirta taika" ("Enduring Freedom").

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jeigu Seimas pritartų nutarimui, įvyktų šiuo metu Afganistane tarnaujančių maždaug 40 Specialiųjų operacijų pajėgų karių eskadrono rotacija. Lietuvos kariuomenės profesionalai operacijoje "Tvirta taika" dalyvauja nuo praėjusio lapkričio.

JAV vadovaujamos sąjungininkų pajėgos nuvertė teroristus rėmusį Talibano režimą, tačiau iki šiol nauja vyriausybė nekontroliuoja visos Afganistano teritorijos.

Kitu nutarimu siūloma pritarti, jog iki 2004 metų NATO vadovaujamoje tarptautinėje taikos stabilizavimo operacijoje Bosnijoje ir Hercegovinoje dalyvautų iki 2 karių ir civilių tarnautojų, operacijoje Kosovo provincijoje, Serbijoje ir Juodkalnijoje - iki 35 karių ir civilių tarnautojų, ES vadovaujamoje tarptautinėje operacijoje Buvusioje Jugoslavijos Respublikoje Makedonijoje - iki 5 karių ir civilių tarnautojų.

Šiuo metu 13 tarptautinių operacijų dalyvauja 271 Lietuvos karys. Kitais metais Krašto apsaugos ministerija žada nežymiai mažinti užsienyje tarnaujančių karių skaičių, išsaugant iš esmės tą pačią operacijų apimtį.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų