REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžiosios Britanijos parlamento nariai paragino savo kolegas iš Jungtinių Valstijų ir Australijos priimti griežtus įstatymus prieš interneto šiukšlintojus. Britai ragina priimant teisės aktus vadovautis Europos Sąjungos (ES) šalių sprendimais, kuriais siekiama sustabdyti nepageidaujamų elektroninio pašto žinučių antplūdį.

REKLAMA
REKLAMA

Šios žinutės, siūlančios viską - nuo greito praturtėjimo būdų iki kūno formų patobulinimo - visame pasaulyje tapo aktualia problema. Siekdami užkirsti kelią interneto šiukšlėms, vienu balsu prabilo politikai, verslininkai ir interneto teisės ekspertai.

REKLAMA

Pirmadienį Didžiosios Britanijos parlamento visų partijų interneto grupė (APIG) paskelbė ataskaitą, kurioje teigia, jog būtina suderinti visame pasaulyje galiojančius prieš interneto šiukšlinimą nukreiptus įstatymus, kad nepageidaujamų elektroninio pašto žinučių siuntinėjimas būtų laikomas nusikaltimu.

"Prieš interneto šiukšles visame pasaulyje būtina imtis koordinuotų veiksmų", -sakė APIG pirmininkaujantis Derekas Vajatas (Derek Wyatt). Ataskaita, prie kurios prisidėjo daugybė bendrovių, asmenų ir profsąjungų, apibendrina metus trukusį tyrimą dėl interneto šiukšlių poveikio Didžiajai Britanijai.

REKLAMA
REKLAMA

Interneto šiukšlių problema tapo itin aktuali, nes nepageidaujamos žinutės dabar sudaro maždaug pusę visų elektroniniu paštu išsiunčiamų laiškų. Baiminamasi, kad nesiėmus jokių veiksmų šiukšlės užvers įmonių tarnybines stotis ir asmenines elektroninio pašto dėžutes, tačiau nesutariama, kaip problemą spręsti.

Pagal ES teisę visi elektroninio pašto žinučių siuntėjai - ir teisėti reklamuotojai, ir interneto šiukšlintojai - privalo iš gavėjo gauti išankstinį sutikimą. Laikantis "sutikimo" požiūrio, interneto šiukšlėmis laikomos visos elektroninio pašto žinutės, kurios gavėją pasiekia be jo išankstinio sutikimo. Europos politikai ir verslininkai išankstinį sutikimą laiko veiksminga kovos su interneto šiukšlintojais priemone.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau Jungtinėse Valstijose siūloma laikytis reklamuotojams palankesnės "atsisakymo" tvarkos, kurią vis labiau kritikuoja europiečiai. Kitą savaitę grupė britų politikų turėtų vykti į Vašingtoną ir pateikti amerikiečiams savo argumentus.

Tuo tarpu Australijoje, kuri kaip ir dar keletas šalių rengia prieš interneto šiukšlintojus nukreiptą įstatymą, ketinama laikytis "sutikimo" požiūrio.

Rugsėjo mėnesį Didžioji Britanija ir Italija tapo pirmosiomis ES šalimis, priėmusiomis interneto šiukšlintojų veiklą ribojančius teisės aktus. Tačiau sektoriaus ekspertai jau suabejojo šių įstatymų veiksmingumu. Jie teigia, jog didžiausi pažeidėjai yra įsikūrę Jungtinėse Valstijose bei Azijos ir Karibų jūros regiono šalyse.

REKLAMA

"Ką daryti, jei susiduriate su interneto šiukšlintojais iš Kaimanų salų? Ką paduosite į teismą? Jie neturi jokių įstatymų, - tvirtino britų įmonės "ClearSwift", kuri siūlo nuo interneto šiukšlintojų apsaugančią programinę įrangą, direktorius Eilinas Hokis (Alyn Hockey).

Didžiosios Britanijos priimtas įstatymas ypač kritikuotas dėl pernelyg švelnių bausmių šiukšlintojams ir dėl to, kad nesiūlo apsaugos elektroninį paštą gaunantiems įmonių darbuotojams. Didžiojoje Britanijoje interneto šiukšlintojams, kuriuos kaltais pripažįsta žemiausios instancijos teismai, gresia 5 tūkst. svarų sterlingų (8 tūkst. 314 JAV dolerių) bauda. Jei bylą svarsto prisiekusiųjų žiūri, baudos dydis nėra ribojamas.

REKLAMA

APIG ataskaitoje Didžiosios Britanijos prekybos ir pramonės departamentui siūloma išplėsti gruodį įsigaliosiančio įstatymo taikymo sritį taip, kad ji apimtų ir įmonių darbuotojams skirtas elektroninio pašto žinutes. O įstatymą įgyvendinančiam informacijos komisarui siūloma užtikrinti teisę pateikti kaltinimus įtariamiems pažeidėjams.

Reuters-ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų