REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiaurės Korėja antradienį (10.07) nurodė neleisianti Japonijai dalyvauti jokiose būsimose daugiašalėse derybose dėl Pchenjano branduolinių ginklų programos, tačiau Tokijas sakė nesutiksiąs su principu, pagal kurį korėjiečiai gali spręsti, kas dalyvaus.

REKLAMA
REKLAMA

Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministerijos pranešime, kurį paskelbė oficialioji naujienų agentūra KCNA, sakoma, kad Japonija su šiomis derybomis sieja kitus, dvišalius klausimus, pavyzdžiui, Japonijos piliečių grobimą.

REKLAMA

Japonija kartu su Kinija, Rusija, Pietų Korėja ir Jungtinėmis Valstijomis dalyvavo pirmajame derybų su Šiaurės Korėja etape, kuris rugpjūčio pabaigoje buvo surengtas Pekine ir baigėsi be rezultatų. Po šio susitikimo Pchenjanas sakė nesąs suinteresuotas tolesnėmis derybomis dėl prieš metus kilusios branduolinės krizės.

"KLDR (Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos) užsienio reikalų ministerijos atstovas šiandien pranešime nurodė, kad KLDR nebeleis Japonijai dalyvauti jokiose derybose dėl branduolinio klausimo sprendimo", - pranešė KCNA.

REKLAMA
REKLAMA

"Branduolinis klausimas nėra dvišalis Japonijos ir Šiaurės Korėjos klausimas, jo padariniai (gali būti) rimti regionui ir visai tarptautinei bendrijai", - savo ruožtu žurnalistams sakė Japonijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Hatsuhisa Takashima (Hacuhisa Takašima).

"Nesutinkame su jokia pozicija, pagal kurią šešiašalėse derybose dalyvaujančią šalį kita šalis gali nušalinti. Šios derybos prasidėjo dalyvaujant toms valstybėms, kurioms šis klausimas labai rūpi", - pridūrė jis.

Šiaurės Korėjos pranešime sakoma, kad Japonijos lyderiai nori pasinaudoti derybomis šalies ekonomikai ir savo pačių politinėms pozicijoms sutvirtinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Japonija tik trukdo taikiai išspręsti KLDR ir JAV branduolinį klausimą, - sakoma toliau. - Ji prarado patikimo dialogo partnerio kvalifikaciją".

Šiaurės Korėjos pranešime leidžiama suprasti, kad egzistuoja tolesnių daugiašalių derybų tikimybė - tai reikšmingas pasikeitimas po Pchenjano ankstesnio pareiškimo, kad jis vengs tolesnių derybų.

Japonijos, Pietų Korėjos ir Kinijos lyderiai šiuo metu dalyvauja Pietryčių Azijos viršūnių susitikime Indonezijos kurortinėje Balio saloje. Į susitikimo darbotvarkę įtrauktas ir Šiaurės Korėjos klausimas.

"Reuters"-BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų