REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo milijonieriumi vadinamas parlamentaras Viktoras Uspaskichas vadovaus įkurtai naujai Darbo partijai. Šeštadienį vykusiame jos steigiamajame suvažiavime šią kandidatūrą slaptu balsavimu parėmė 812 delegatų, prieš buvo 11, niekas nesusilaikė.

REKLAMA
REKLAMA

Kiti pasiūlyti du kandidatai - Kėdainių meras Viktoras Muntianas ir auditorė iš Ukmergės Loreta Graužinienė - siekti Darbo partijos pirmininko posto atsisakė. Darbo partijos pirmininko pavaduotoju vienbalsiai išrinktas Kėdainių meras Viktoras Muntianas. Šis politikas, anksčiau dirbęs koncerne “Vikonda”, Kėdainių meru tapo išrinktas į miesto tarybą pagal Naujosios Sąjungos (socialliberalų) sąrašą.

REKLAMA

Darbo partijos pirmininko pavaduotoju taip pat pasiūlytas žinomas uostamiesčio verslininkas, Vakarų Lietuvos pramonės ir finansų korporacijos valdybos pirmininkas Antanas Bosas. Pastarasis teigė apsispręsiąs iki kito partijos suvažiavimo, kuris planuojamas 2004 metų vasario-kovo mėnesiais.

Naują politinę jėgą kuriantis milijonierius Seimo narys Viktoras Uspaskichas pasisako už "nauda pagrįstus draugiškus santykius su visomis pasaulio valstybėmis".

REKLAMA
REKLAMA

Tai jis pareiškė šeštadienį Vilniuje įvykusiame Darbo partijos steigiamajame suvažiavime. Naujosios partijos programos projekte, skyriuje apie užsienio politiką teigiama, jog būtina "didinti Lietuvos valstybės, kaip tilto tarp Rytų ir Vakarų, vaidmenį".

Steigiamajame suvažiavime tarp svečių buvo matyti Kinijos ir Baltarusijos ambasadoriai Lietuvoje Yuming Chen (Jumingas Čenas) ir Vladimiras Garkunas.

Užsienio politikos temos neišvengė ir suvažiavimo dalyvius pasveikinęs ir juos malda bei giesmėmis palaiminęs žinomas Lietuvos moralinis autoritetas - kunigas ir vienuolis, buvęs sovietmečio politinis kalinys tėvas Stanislovas (Algirdas Mykolas Dobrovolskis).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Darbiečiai, nebijokite artimiausio kaimyno! Ko jūs barėte tuos Seimo narius, kurie nuvažiavo ten (į Baltarusiją)", - į suvažiavimo delegatus kreipėsi tėvas Stanislovas. Jis turėjo galvoje keturių Seimo Socialdemokratinės koalicijos frakcijos narių prieštaringą kelionę į Baltarusiją, kur "keturiais komunarais" praminti parlamentarai susitiko su demokratinio pasaulio nepripažįstamo Baltarusijos parlamento atstovais bei peikė Lietuvos santvarką. Šią tėvo Stanislovo pastabą lydėjo audringi aplodismentai.

Tačiau pats V.Uspaskichas kritiškai įvertino dabartinį Baltarusijos prezidento Aleksandro Lukašenkos režimą.

REKLAMA

"Diktatūrai nepritariau ir nepritarsiu. Nepritariu reguliuojamai demokratijai. Reguliuojama demokratija - tai apie Baltarusiją pasakyta labai švelniai", - BNS korespondentui sakė V.Uspaskichas.

Savo ruožtu, jis pareiškė, jog "Lietuva turi dėti pastangas, kad Baltarusijoje kuo greičiau įsivyrautų demokratija".

Tėvas Stanislovas gyvena Kėdainių rajone, Paberžėje. V.Uspaskicho šeima taip pat gyvena Kėdainiuose, ten yra ir jo verslo imperijos centras.

Sveikinimo kalboje V.Uspaskichas teigė, kad kuriama darbo partija - "tai žmonių partija, kuri yra pasiryžusi įrodyti, kad žodžiai virsta darbais".

REKLAMA

Stebėtojų teigimu, politiko kalboje buvo nemažai politinių štampų, tokių kaip "valdžia dirba žmonėms, o ne žmonės valdžiai", "valstybės pilietis turi jausti saugiai", mokslas Lietuvoje - podukros vietoje".

Jau trejus metus aktyviai politikoje dalyvaujantis V.Uspaskichas teigė, jog "nesitaikstys su žmogaus teisių pažeidimais" Lietuvoje, tačiau ką jis turėjo galvoje - neįvardijo.

Darbo partijos programos projekte įvardytas siekis pakeisti Lietuvoje galiojančią Seimo rinkimų sistemą, atsisakant rinkimų pagal partijų sąrašus ir paliekant tik parlamentarų rinkimus vienmandatėse apygardose. Be to, partija sieks, kad kandidatus galėtų iškelti ne tik partijos, bet ir visuomeninės organizacijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Praėjusį pavasarį V.Uspaskicho iniciatyvinei grupei nepavyko surinkti 300 tūkstančių parašų, kas būtų surengtas referendumas dėl Konstitucijos pakeitimų. V.Uspaskichas ir tuomet siūlė padaryti analogiškus parlamento rinkimų sistemos pakeitimus.

Programos projekte, be kita ko, kalbama apie būtinybę laipsniškai pereiti prie visiškai profesionalios kariuomenės, kuri turi atitikti "Europos Sąjungos reikalavimus". Dokumente neužsimenama apie tai, jog Lietuva kitą pavasarį taps NATO nare. Programos projekte numatoma galimybė Lietuvai bendradarbiauti karinėje srityje su kitomis šalimis. V.Uspaskichas BNS teigė, jog jis pats ir jo partija pritaria Lietuvos įstojimui į NATO. "NATO politikos tęstinumas bus, mes tai garantuojame", - sakė parlamentaras.

REKLAMA

Žurnalistams V.Uspaskichas teigė, kad jo partija sieks "įvesti tvarką verslui". "Nėra ambicijų pažaisti viršininką, yra ambicija nugalėti ir padaryti tvarką. Verslininkui reikalinga tvarka. Jeigu bus tvarka verslui, bus galima spręsti ir socialines problemas", - žurnalistams sakė V.Uspaskichas.

Tarp partijos steigėjų yra ir žinomas uostamiesčio verslininkas, Vakarų Lietuvos pramonės ir finansų korporacijos valdybos pirmininkas Antanas Bosas, kuris praėjusių metų pabaigoje paskelbė pasitraukiąs iš aktyvios politinės veiklos.

REKLAMA

"Vienas dalykas būti partijos nariu, o kitas - jos steigėju", - sakė A.Bosas. Jis pridūrė, kad steigiama partija yra jam ideologiškai artima.

Suvažiavime dalyvavo 684 delegatai. Pasveikinti naująją politinę jėgą atvyko Naujosios sąjungos (socialliberalų), Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjungos, liberaldemokratų, liberalcentristų atstovai.

Prieš suvažiavimą Darbo partijos nesusisiejimą su jokia ideologija deklaravęs V.Uspaskichas kalboje pabrėžė, kad naujoji politinė jėga pasiryžusi bendradarbiauti su visomis partijomis, o tolesnės perspektyvos priklausys nuo "bendravimo nuoširdumo".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Suvažiavimą sveikinęs Seimo Naujosios sąjungos (NS, socialliberalų) frakcijos narys, Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininkas Rolandas Pavilionis pareiškė, kad "Darbo partiją pagimdė socialliberalai". "Viena jauniausių partijų Lietuvoje - socialliberalai - pagimdė pirmąjį kūdikį, sveiką ir didelį", -sakė R.Pavilionis. Tačiau socialliberalų vadovybė kratėsi "motinystės".

"Mes nesame šios partijos gimdytojai. Bet negaliu ir teigti, kad šis kūdikis gimė nuo šventosios dvasios", - BNS sakė NS pirmininko pavaduotojas, Seimo pirmininko pavaduotojas Artūras Skardžius.

REKLAMA

Jis neatmetė galimybės, kad ateityje socialliberalai ir Darbo partija gali tapti "politiniais partneriais".

V.Uspaskichas yra valdančiosios NS frakcijos Seime narys. Jis kol kas nerodė ženklų, jog paliks frakciją. A.Skardžiaus teigimu, V.Uspaskichas galės likti NS frakcijos nariu, jeigu nebalsuos prieš valdančiosios daugumos politiką.

Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjungos pirmininkė Seimo narė Kazimira Prunskienė suvažiavime taip pat pareiškė norą bendradarbiauti su Darbo partija, įvardijusi ją kaip "potencialią partnerę".

REKLAMA

V.Uspaskichas praėjusią savaitę atsistatydino iš Ekonomikos komiteto pirmininko posto. Savo apsisprendimą motyvavo nepritarimu dabartinės Vyriausybės vykdomai privatizavimo politikai.

Kartu su žmona jis 2002 metų pabaigoje deklaravo valdąs 161 mln. litų vertės turtą.Prieš išrenkamas į Seimą V.Uspaskichas vadovavo koncernui "Vikonda", tarpininkavo parduodant Lietuvai dujas iš Rusijos.

BNS, ELTA, NK naujienos

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų