REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniuje kitos savaitės pradžioje bus pasirašytas Lietuvos ir Rusijos susitarimas dėl readmisijos ir tariamasi dėl Kaliningrado tranzito įgyvendinimo detalių.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip BNS trečiadienį (05.07) sakė Lietuvos URM Konsulinio departamento direktorius Gediminas Šiaudvytis, susitarimą dėl nelegaliai atvykusių asmenų grąžinimo (readmisijos) gegužės 12 dieną Vilniuje pasirašys Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Sergejus Razovas ir Lietuvos URM sekretorius Darius Jurgelevičius.

REKLAMA

Pasak G. Šiaudvyčio, Lietuva yra pirmoji ir vienintelė valstybė, su kuria Rusija pasirašo susitarimą dėl readmisijos. Šis dokumentas bus taikomas ne tik nelegaliai į Lietuvos ir Rusijos teritorijas atvykusiems šių šalių asmenims, bet ir trečiųjų valstybių piliečiams.

"Susitikimo metu taip pat vyks derybos dėl susitarimo, reglamentuojančio Lietuvos konsulinių pareigūnų darbo sąlygas, saugumą ir neliečiamumą Rusijos tranzitiniuose traukiniuose po šių metų liepos 1-osios, kai įsigalios Kaliningrado tranzito reglamentas", - sakė G. Šiaudvytis.

REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, susitikime Lietuvos diplomatai taip pat kels sąlygą, kad Rusijos konsulinės įstaigos Lietuvoje pradėtų išduoti vizas Lietuvos piliečiams, kurie po liepos 1-osios vyks į Kaliningrado sritį.

"Mes jau išdavėme maždaug 7 tūkstančius tokių vizų Kaliningrado srities gyventojams, ketinantiems po liepos 1-osios vykti į Lietuvą. Nenorime, kad artėjant šiai datai, atsirastų eilių prie Rusijos konsulatų", - sakė G. Šiaudvytis.

Pagal pernai gruodį Lietuvos ir Rusijos pasirašytą susitarimą, Lietuvos piliečiai, vykstantys į Kaliningrado sritį, ir šios srities gyventojai, vykstantys į Lietuvą, turi teisę nemokamai ir be pakvietimų gauti daugkartines ilgalaikes vizas. Iki liepos 1-osios galios ligšiolinė bevizio susisiekimo tarp Kaliningrado srities ir Lietuvos tvarka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasirašyti susitarimą dėl readmisijos ir ratifikuoti sienos sutartį ir Rusija įsipareigojo pernai derėdamasi su Europos Sąjunga (ES) dėl Rusijos piliečių tranzito į Kaliningrado sritį ir iš jos per Lietuvos teritoriją.

Pernai lapkritį ES ir Rusijos vadovai sutarė, kad nuo liepos 1 dienos tranzitu per Lietuvą į ir iš Kaliningrado srities vyksiantys Rusijos piliečiai privalės turėti vadinamuosius supaprastintus kelionių dokumentus ar supaprastintus kelionių geležinkeliu dokumentus. Juos išduos tranzitiniuose traukiniuose dirbsiantys Lietuvos konsuliniai pareigūnai.

REKLAMA

Balandį Europos Sąjungos Bendrųjų reikalų taryba galutinai patvirtino Rusijos piliečių tranzito į Kaliningrado sritį ir iš jos reglamentą. Šis dokumentas, kuris yra ES ir Šengeno teisyno dalis, suteikia Lietuvai galimybę kontroliuoti keliautojų srautus ir neįsileisti nepageidaujamų asmenų.

Nuo vasario 1 dienos Lietuva sugriežtino pasų režimo reikalavimus tranzitu vykstantiems piliečiams. Tokia tvarka įvesta siekiant, kad Rusijos piliečių tranzitas per Lietuvos teritoriją nesukliudytų šaliai prisijungti prie Šengeno erdvės.

Šengeno sutartis reglamentuoja laisvą judėjimą per sienas tarp jos dalyvių. Lietuva kitąmet tikisi tapti visaverte ES nare, o apie 2006-2007 metus - prisijungti prie Šengeno sutarties.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų