REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Netikėtai paaiškėjo “Microsoft” stiprybės šaltinis konkurencinėje kovoje su “Linux”: pasirodo, tai specialūs vidiniai fondai, kurių dėka bendrovė svarbiems klientams gali pasiūlyti “Windows” už juokingą kainą ar net visai už dyką. Tai patvirtina vidiniam naudojimui skirti “Microsoft” vadovų el. laiškai, patekę į “International Herald Tribune” žurnalistų rankas.

REKLAMA
REKLAMA

Dienraštis tvirtina disponuojantis vidiniam bendrovės naudojimui skirtais elektroniniais laiškais ir kai kuriais kitais dokumentais, iš kurių svarbiausias - tuometinio už pasaulinius “Microsoft” pardavimus atsakingo vadybininko Orlando Ayalos praėjusią liepą “Microsoft” atstovams užsienyje išplatintas konfidencialus memorandumas. Jo kopija buvo pasiųsta ir “Microsoft” vykdomajam direktoriui Steve’ui Ballmeriui. Laiške “Microsoft” atstovams buvo nurodyta, kad tais atvejais, kai derybos dėl sandorių su vyriausybėmis ar kitais stambiais užsakovais dėl programinės įrangos pirkimo pradeda strigti, jiems suteikiama teisė pasinaudoti specialiu vidiniu “Microsoft” fondu ir pasiūlyti dideles nuolaidas, o jei būtina - atiduoti produktus net ir už dyką. Šitaip užsienio šalių vyriausybes buvo siekiama įtikinti neieškoti rinkoje pigesnių “Windows” operacinių sistemų alternatyvų. Didžiausias dėmesys laiške buvo kreipiamas ne į serverius, bet į asmeninius kompiuterius. “International Herald Tribune” cituoja Ayalos žodžius: “JOKIOMIS aplinkybėmis nepralaimėkite prieš “Linux”. Dienraštis taip pat teigia Ayala tvirtinus, kad nuolaidos bus siūlomos ir kitais iždo metais, kurie prasidės šią liepą. Laiške taip pat rašoma, kad nuolaidoms skirto vidinio fondo lėšos gali būti naudojamos “išsivysčiusiose ir besivystančiose šalyse”, tačiau pirmiausia dėmesį reikėtų sutelkti į Lotynų Ameriką, Afriką, Kiniją, Indiją ir Artimuosius Rytus.

REKLAMA

Šiuo metu Orlandas Ayala “Microsoft” užima kitas pareigas - jis atsakingas už smulkiam ir vidutiniam verslui teikiamus sprendimus. Minėtą laišką jis parašė 2002 m. liepos 16 d.

Ši naujiena gali dar labiau sukomplikuoti “Microsoft” padėtį ir sustiprinti kaltinimus piktnaudžiaujant dominuojančia padėtimi rinkoje, ypač Europos Sąjungoje, nes čia įstatymai draudžia didelę įtaką turinčioms bendrovėms taikyti nuolaidas ir šitaip stumti konkurentus iš rinkos.

REKLAMA
REKLAMA

Jeanas Philippas Courtois, atsakingas už “Microsoft” veiklą Europoje, Afrikoje ir Artimuosiuose Rytuose, bandė ginti specialųjį fondą sakydamas, kad tai esanti kompanijos strategijos išlikti konkurencinga vyriausybių ir švietimo institucijų skelbiamuose konkursuose dalis. Pasak jo, kiti varžovai taip pat naudoja panašią taktiką - antai “Sun Microsystems” savo paketą “StarOffice” valstybinėms ir švietimo institucijoms apskritai dalija už dyką.

Tačiau apžvalgininkai mano, kad aikštėn iškilusios “Microsoft” manipuliacijos vadinamuoju nuolaidų fondu Europoje gali turėti įtakos dar vienam teisiniam nagrinėjimui kaltinant bendrovę piktnaudžiavimu. Apie tai jau užsiminė neįvardyti šaltiniai Europos Komisijoje. Pasak jų, Komisija svarsto, ar liepti pateikti “Microsoft” “International Herald Tribune” publikacijoje minimus vidinius bendrovės dokumentus, kurie leidžia įtarti bendrovę naudojant Europos Sąjungoje draudžiamą pardavimų praktiką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų