REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prokuratūros atstovai negalėjo parlamentinio Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) nariams pateikti įrodymų, kad specialiosios tarnybos galėjo neteisėtai slapta klausytis telefoninių pokalbių.

REKLAMA
REKLAMA

Ketvirtadienį (05.08) NSGK surengė neeilinį posėdį, kuriame apsvarstė generalinio prokuroro Antano Klimavičiaus raštą Seimo pirmininkui Artūrui Paulauskui dėl galimo neteisėto telefoninių pokalbių klausymosi.

REKLAMA

Apie šį ne tik parlamento vadovui, bet ir prezidentui Rolandui Paksui bei Vyriausybės vadovui Algirdui Brazauskui adresuotą A. Klimavičiaus raštą šią savaitę pranešė ir žiniasklaida.

Nors ir buvo kviestas, generalinis prokuroras į posėdį neatvyko, vietoj savęs atsiuntęs vieno prokuratūros skyriaus vadovą.

Pastarasis posėdyje pareiškė, kad prokuratūra neturi įrodymų, jog specialiosios tarnybos neteisėtai klausėsi telefoninių pokalbių.

REKLAMA
REKLAMA

"Prokuratūros atstovas pasakė, kad įtarimų pagrįsti negali", - po NSGK posėdžio žurnalistams teigė komiteto pirmininkas Alvydas Sadeckas.

Pats generalinis prokuroras savo rašte teigia, jog patikrinimas nustatė, kad telefoninių pokalbių klausymais "nebuvo sankcionuotas", čia pat nurodydamas, jog "objektyvių duomenų apie neteisėtą pasiklausymą nenustatyta".

NSGK vadovo teigimu, prokuratūros atstovai kalba tik apie esamas "prielaidas" neteisėtai veiklai vykdyti.

Kai kurie komiteto nariai pareiškė nuostabą ir pasipiktinimą, kad generalinis prokuroras paskleidė niekuo nepagrįstus įtarimus, keliančius abejones dėl Lietuvos valdžios sugebėjimo užtikrinti slaptos informacijos apsaugą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Tokie pareiškimai yra neatsakingi ir kenkia Lietuvos integracijai į Vakarų struktūras, nacionaliniams saugumo interesams", - BNS sakė NSGK narė Nijolė Steiblienė.

NSKG pirmininkas pažymėjo, kad Lietuvai integruojantis į NATO yra ypač svarbi slaptos informacijos apsauga.

Dėl galimo neteisėto pokalbių klausymosi į prokuratūrą kreipėsi mobiliojo ryšio operatoriai, į kuriuos savo ruožtu dėl to kreipėsi jų klientai.

Įstatymas numato, kad specialiosios tarnybos turi informuoti ryšio operatorius apie slaptą pasiklausymą, tačiau jis nenustato laiko, kada tai turi būti padaryta.

REKLAMA

A. Sadecko teigimu, komiteto posėdyje dalyvavusių specialiųjų tarnybų ir prokuratūros atstovų buvo paprašyta per savaitę pateikti pasiūlymus dėl įstatymų tobulinimo.

Komiteto posėdyje parlamentarai apgailestavo, kad prokuratūra ir specialiosios tarnybos nesugebėjo tarpusavyje išsiaiškinti įtarimų dėl galimo neteisėto pokalbių klausymosi.

"Aš galvoju, kad jos (specialiosios tarnybos ir prokuratūra - BNS) galėjo geriau išsiaiškinti tarpusavyje, o tuomet galvoti apie pasiūlymų pateikimą", - žurnalistams sakė A. Sadeckas.

REKLAMA

NSKG vadovas atmetė prielaidas, kad už generalinio prokuroro kreipimosi slypi politiniai interesai.

"Aš negalvoju, kad čia yra kokie nors politiniai interesai ar noras kelti naują skandalą", - sakė NSGK pirmininkas.

Prieš kelias savaites neteisėtu informacijos apie aukštus valstybės pareigūnus rinkimus buvo apkaltintas policijos generalinis komisaras Vytautas Grigaravičius.

Šiems kaltinimams nepasitvirtinus turėjo atsistatydinti juos viešai išsakęs vidaus reikalų ministras Juozas Bernatonis.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų