REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien Naujajame Orleane (JAV) pasibaigsiančioje kasmetinėje “Microsoft” konferencijoje “WinHEC” daugiau nei 2000 techninės įrangos projektuotojų buvo pristatytos artimiausios kompiuterių ateities vizijos, o “Microsoft” pirmininkas Billas Gatesas pagaliau atskleidė, koks, jo manymu, turėtų būti tikras kompiuteris.

REKLAMA
REKLAMA

Jau dvyliktosios “WinHEC” (“Windows Hardware Engineering Conference”, http://www.microsoft.com/winhec/default.mspx) konferencijos dalyviai šiemet išgirdo ne vieną svarbią naujieną. Pirmiausia buvo patikslintas naujos kartos “Windows” versijos, kodiniu pavadinimu “Longhorn”, debiutas: ji pasirodys kitų metų pabaigoje arba 2005-ųjų pradžioje. “Longhorn” atkeliaus su nauja failų sistema “WinFS” (“Windows Future Storage”), kuri pakeis lig šiol naudotas NTFS ir FAT32, saugumą užtikrinančia (ir gana prieštaringai vertinama) NGSCB (Next Generation Secure Computing Base) technologija, anksčiau žinoma “Palladium” pavadinimu, naujomis “Internet Explorer”, “Windows Media Player”, “Windows Messenger” versijomis bei gausiais vartotojo aplinkos patobulinimais, kurių dėka naudotis operacine sistema turėtų būti paprasčiau ir maloniau. Tą malonumą turėtų suteikti iš esmės pagerintos “Longhorn” garso ir vaizdo galimybės. Tarp jų “Microsoft” mini erdvines (3D) vartotojo sąsajas, kurių dėka darbas su didelės apimties dokumentais bus paprastesnis.

REKLAMA

Atsiliepdama į IBM, “Hewlett-Packard”, “Sun “ ir kitų gamintojų planus kurti autonomines, save prižiūrinčias ir optimizuojančias kompiuterių sistemas, “Microsoft” pristatė vadinamųjų dinaminių sistemų iniciatyvą, kuria bus siekiama sumažinti informacinių technologijų aplinkos skirtumus. Pirmasis šios iniciatyvos praktinis įsikūnijimas - ką tik pristatyta “Windows Server 2003” programinė įranga. Svarbių poslinkių bus ir kompiuterių sąveikos su kitais buitiniais įrenginiais srityje: siekdama paversti “Windows” neatsiejama namų pramogų dalimi, “Microsoft” paskelbė apie universaliosios garso architektūros (Universal Audio Architecture) iniciatyvą. Pagal ją pati “Microsoft”, o ne įrangos gamintojai, kurs tvarkykles įvairiai per USB ir “FireWire” prijungiamai garso aparatūrai. Siekiant supaprastinti skaitmeninio turinio - įrašų, vaizdo transliacijų, nuotraukų - perdavimą iš “Windows” kompiuterių į buitinius stacionariuosius ar nešiojamuosius grotuvus bei kitus įrenginius, bus kuriamas naujas MTP (Media Transfer Protocol) protokolas. Ketinama išplėsti ir “Windows XP Media Center” galimybes: “Microsoft” jau testuoja būsimąją “Media Center” versiją, kodiniu pavadinimu “Harmony”. Jos antroji bandomoji versija turėtų būti pristatyta dar šį mėnesį.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau bene didžiausio dėmesio susilaukė “Microsoft” ir “Hewlett-Packard” pristatytas verslo kompiuterio “Athens” prototipas, kurį “WinHEC” dalyviams, sakydamas įžanginę kalbą, demonstravo pats “Microsoft” valdybos pirmininkas Billas Gatesas. Pasak jo, artimiausioje ateityje (“Athens” gamybą ketinama pradėti kitais metais, o prognozuojama jo kaina bus apie 1757 JAV dol.) “Windows” kompiuteriai kiekvieną darbo vietą galės paversti komunikacijų centru. Pavyzdžiui, “Athens” turi integruotą bevielį telefoną ir vaizdo kamerą. Kai kuriam nors kompanijos darbuotojui skambinama telefonu, kompiuteris atpažįsta numerį ir ekrane pateikia svarbiausią skambinančiojo informaciją: jo pavardę ir pareigas, nuotrauką, naujausius iš to žmogaus gautus el. laiškus ir su juo susijusius failus. Peržvelgęs šią informaciją darbuotojas gali apsispręsti, ar atsiliepti į skambutį, ar nukreipti jį į balso paštą. Skambučių filtravimo galimybė, “Microsoft” vadovo įsitikinimu, padidins verslo vartotojų darbo produktyvumą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

“Microsoft” programinė įranga “Athens” kompiuteryje įvairiais šviesos indikatoriais informuoja ne tik apie gaunamus skambučius, bet ir atėjusius el. laiškus, balso pašte paliktas žinutes, inicijuojamas vaizdo konferencijas, internetinių pranešimų gaviklių (instant messangers) žinutes. Mirksinčios švieselės taip pat perspėja apie suplanuotus susitikimus ir galutinius darbų atlikimo terminus. “Athens” klaviatūroje įrengti specialūs klavišai, leidžiantys vienu spustelėjimu atsiliepti į telefono skambutį, patikrinti savo balso paštą, atidaryti elektroninio pašto dėžutę ir t.t. Kitais papildomais klavišais galima valdyti kompiuterio grojamą muziką ar transliuojamą vaizdą.

REKLAMA

Pristatydamas “Athens”’ B. Gatesas išgyrė jį sakydamas, kad tai viskas, ko vartotojui reikia. “Tai viskas vienoje pakuotėje. Taip turėtų atrodyti kompiuteris”, - pridūrė jis.

Futuristinio dizaino, užapvalintais kampais “Athens” su milžinišku 23 colių plokščiuoju ekranu, kuriame įmontuotas CD/DVD įrenginys, taip smarkiai skiriasi nuo įprastų stalinių kompiuterių pavidalo, kad “WinHEC” dalyviai juokavo turbūt supainioję lėktuvo reisą ir nusileidę “Apple” rengiamoje “MacWorld” parodoje. “Kada “Microsoft” rūpėjo kompiuterių ir programinės įrangos išvaizda? Turbūt kažkam pavyko įsilaužti į Billą ir jį perprogramuoti”, - “Wired News” korespondentui sakė techninės įrangos projektuotojas Frankas Cooperis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų