REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vašingtonui darant vis didesnį spaudimą Iranui dėl numanomos "al Qaeda" veiklos šioje šalyje, įtakingi kongresmenai sekmadienį spėjo, kad artimiausiu metu kovoje su terorizmu gali įvykti teigiamų poslinkių.

REKLAMA
REKLAMA

Irano ambasadorius Jungtinėse Tautose televizijos ABC laidoje "This Week" sakė, jog Iranas suėmė keletą Osamos bin Ladeno vadovaujamo tinklo "al Qaeda' narių, tačiau dar nenustatė jų tapatybės.

REKLAMA

Jis taip pat teigė, jog jo šalis norėtų juos perduoti "draugiškoms vyriausybėms", tokioms kaip Saudo Arabija.

Senato žvalgybos komitetui vadovaujantis respublikonas Patas Robertsas bei kiti įstatymų leidėjai sakė, jog artimiausiu metu galima tikėtis teigiamų poslinkių dėl Irano.

"Galim sulaukti gerų žinių, tik tiek apie tai galiu pasakyti", - teigė P.Robertsas.

Kitas komiteto narys, demokratas iš Vest Virdžinijos Jay Rockfelleris (Džejus Rokfeleris) kalbėjo apie "galimas geresnes naujienas dėl Irano".

REKLAMA
REKLAMA

Nė vienas iš jų nepanoro konkrečiau pasakyti, ko tikimasi, tačiau J.Rockfelleris leido suprasti, jog tai susiję su JAV kaltinimais, jog "al Qaeda" lyderiai organizuoja veiklą iš Irako teritorijos ir gali būti susiję su pastarojo meto sprogdinimais Saudo Arabijoje.

"Atsižvelgiant į spėjimus, kad iš Irako veikė "al Qaeda" kuopelė, galbūt susijusi su išpuoliais Saudo Arabijoje, dedamos pastangos, kurios bus labai vaisingos Iranui bei mums. Manau šiuo klausimu pasieksime pažangos, - sakė P.Robertsas televizijos NBC laidoje "Meet the Press".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu "The Washington Post" pranešė, jog antradienį Baltieji rūmai turėtų aptarti mėginimus destabilizuoti Irano vyriausybę per visuotinį sukilimą.

Baltųjų rūmų atstovas Scottas McClellanas (Skotas Maklelanas) negalėjo nei patvirtinti, nei paneigti, ar susitikimas įvyks. Žurnalistams jis sakė, jog JAV politika dėl Teherano išlieka "ta pati".

"Saujelė Irano nerinktų vadovų turi atsižvelgti į Irano žmonių norus, - pridūrė jis, turėdamas galvoje religinius šalies vadovus.

Straipsnis "The Washington Post" sutapo su JAV sprendimu nutraukti neseniai užmegztus ir daug žadėjusius kontaktus su Iranu. Prieš tai pasirodė žvalgybos pranešimai, jog Irane esantys "al Qaeda" agentai tikriausiai yra susiję su gegužės 12 dienos sprogdinimais Saudo Arabijoje, kurių metu žuvo 34 žmonės, įskaitant aštuonis amerikiečius.

REKLAMA

Valstybės departamentas praėjusią savaitę pareikalavo, kad Iranas pažabotų šalyje veikiančius "al Qaeda" narius. Protestuodamos, JAV atsisakė planų praėjusį trečiadienį Ženevoje susitikti su Irano pareigūnais.

S.McClellanas, pabrėžęs, kad Jungtinės Valstijos oficialiai nepalaiko jokių santykių su Iranu, sakė, jog ateityje galimybė užmegzti kontaktus bus svarstoma, "jei iškils būtinybė".

Pasak jo, Irano vyriausybė taip pat turi nustoti remti terorizmą bei kurti masinio naikinimo ginklus.

Po to, kai visai neseniai Irako buvo nuversta prezidento Saddamo Husseino (Sadamo Huseino) vyriausybė, kai kurie kongresmenai išreiškė paramą pastangoms nuversti vyriausybę Irane, tačiau ne kariniais veiksmais.

REKLAMA

"Režimo pasikeitimas Irane būtų naudingas visam pasauliui, o ypač Irano žmonėms", - televizijos laidai "Fox News Sunday" sakė Konektikuto senatorius demokratas Josephas Liebermanas (Džozefas Libermanas), ketinantis kandidatuoti ir į prezidento postą.

Irano ambasadorius Javadas Zarifas (Džavadas Šarifas) sakė, jog jo šalis sulaikė keletą galimų "al Qaeda" veikėjų, tačiau negalėjo pasakyti, ar tarp jų yra saugumo vadovas Saifas al-Adelis (Saifas Adelis). Šis egiptietis kaltinamas dėl dviejų JAV ambasadų rytų Afrikoje sprogdinimų 1998 metais.

JAV pareigūnų žiniomis, Irane gali slapstytis S.al-Adelis ir Saadas bin Ladenas, Osamos bin Ladeno sūnus.

Jungtinės Valstijos nutraukė santykius su Iranu po 1979 metų islamo revoliucijos.

"Reuters"-BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų