REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į vieną partiją besijungiančios Liberalų, Centro ir Moderniųjų krikščionių demokratų sąjungos tikisi tapti pagrindiniais konkurentais dėl valdžios socialdemokratams.

REKLAMA
REKLAMA

"Planuojame, kad nauja jungtinė partija taps stipriausia centro dešiniąja politine jėga šalyje, sugebėsiančia konkuruoti su kairėje pusėje esančia Socialdemokratų partija", - spaudos konferencijoje trečiadienį sakė Lietuvos liberalų sąjungos pirmininkas Eugenijus Gentvilas.

REKLAMA

Jam pritarė ir kitų besivienijančių partijų lyderiai.

"Jungimasis parodo politinį demokratinį brandumą mūsų jaunoje demokratinėje visuomenėje", - sakė Moderniųjų krikščionių demokratų sąjungos pirmininkas Vytautas Bogušis.

Pasak jo, "jei trijų partijų vadovai sugeba susėsti ir susitarti, tai daugiau negu daug". "Pagaliau sulaužome tą nelemtą lietuvišką stereotipą, kur du lietuviai - ten trys partijos. Dabar bus trys lietuviai - viena partija", - šmaikštavo V. Bogušis.

REKLAMA
REKLAMA

Anot besijungiančių partijų Politinės tarybos vadovo, kandidato į būsimos partijos pirmininkus liberalo Artūro Zuoko, "stiprios centro dešinės partijos atsiradimas yra aiškus signalas rinkėjams".

Lietuvos liberalų sąjunga (LLS), Lietuvos centro sąjunga (LCS) ir Moderniųjų krikščionių demokratų sąjunga (MKDS) iki šiol konkuravo tarpusavy dėl to paties centro dešinės pakraipos elektorato balsų.

Aktyvūs centro dešinės partijų susijungimo darbai prasidėjo praėjusių metų pabaigoje. Pasak E. Gentvilo, pastarųjų penkių mėnesių darbas buvo "labai produktyvus, įveikiame programinius skirtumus bei skeptikų abejones ir šiandien esame pasirengę partijų susijungimui".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Būsimoji partija tikisi sėkmės kitais metais Lietuvoje vyksiančiuose Europos Parlamento ir Seimo rinkimuose.

LCS pirmininkas Kęstutis Glaveckas prognozuoja, kad naujoji partija turės daugiau nei 8 tūkstančius narių bei skyrius visoje Lietuvoje.

"Taip pat turėsime ir 12 savivaldybių merų", - teigė K. Glaveckas.

Realiausiu kandidatu į būsimos partijos vadovus laikomas A. Zuokas sakė, kad jos pavadinimas bus Liberalų ir centro sąjunga. Partijoje bus ir frakcijų - Moderniųjų krikščionių demokratų ir Klasikinio liberalizmo, taip pat lenkų ir rusų klubai.Susivienyti į bendrą partiją LLS, LCS ir MKDS yra numačiusios šį šeštadienį vyksiančiame jungtiniame suvažiavime.

REKLAMA

Buvęs Vilniaus meras A.Zuokas kol kas yra vienintelis kandidatas į būsimosios Liberalų ir centro partijos pirmininkus. Jį kandidatu iškėlė LLS suvažiavimas, šiai kandidatūrai pritarė ir MKDS suvažiavimo delegatai.

LCS kandidatą į jungtinės partijos pirmininkus turėtų iškelti šeštadienį vyksiančiame partijų jungimosi suvažiavime.

"Centro sąjunga turbūt kels savo kandidatą, ir rinkimai bus pagal statutą", - sakė K. Glaveckas. Jis neįvardijo, kas bus tas kandidatas.

Numatoma, jog jungtinės partijos valdyboje centristai ir liberalai turės po dvylika, modernieji krikdemai - keturis narius.

REKLAMA

Jeigu jungtinės partijos pirmininku taptų liberalas, centristas užimtų pirmojo pirmininko pavaduotojo vietą ir atvirkščiai.

Liberalai, centristai ir modernieji krikdemai Seime jau sudarė bendrą 25 narius turinčią opozicinę frakciją. Iš viso Seimas turi 141 narį, bet šiuo metu keturios parlamentarų vietos yra laisvos.

Šiuo metu valdančiąją daugumą Seime sudaro ir Vyriausybę yra suformavusios Lietuvos socialdemokratų partija ir Naujoji sąjunga (NS, socialliberalai).

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų