REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Neabejotiną "taip" narystei Europos Sąjungoje pasakė Lietuvos piliečiai dvi dienas vykusiame referendume. Išankstiniais duomenimis, gautais Vyriausioje rinkimų komisijoje beveik iš visų 2040 referendumo apylinkių už Lietuvos ateitį Europos bendrijoje balsavo 91,04 proc. referendume dalyvavusių piliečių, prieš pasisakė 8,96 proc. rinkėjų.

REKLAMA
REKLAMA

Absoliučiais skaičiais už narystę ES balsavo 1 mln. 470 tūkst. 38 rinkėjai, prieš - 148 tūkst. 515.

REKLAMA

Referendume dalyvavo apie 64 proc. iš 2,6 milijono rinkimų sąrašuose esančių piliečių.

Bendrą pasisakiusių už narystę ES vidurkį pranoko Alytaus, Kauno miesto bei rajono gyventojai. Čia už narystę ES balsavo apie 95 procentus rinkėjų.

Atrodo, kad lietuviai euroentuziastų skaičiumi veržiasi į lyderius tarp šalių kandidačių į ES. Lietuva ketvirtoji tarp 10 valstybių, pasirašiusių ES stojimo sutartis, surengė referendumą. Ir, negalutiniais duomenimis, Lietuvos piliečiai ryškiausiai pasisakė už narystę ES.

REKLAMA
REKLAMA

Kovo mėnesį vykusiame referendume Maltoje už narystę ES balsavo 53,6 proc. šios nedidelės valstybės gyventojų. Slovėnijoje narystei ES pritarė 89,6 proc, rinkėjų, referendume dalyvavo 60 proc. rinkėjų. Vengrijoje už narystę Europos bendrijoje pasisakė 83,76 proc. piliečių. Tačiau rinkėjų aktyvumas Vengrijoje nebuvo didelis. Čia dalyvavo tik 45,56 proc. rinkėjų.

Daukanto aikštę drebino džiaugsmas

Referendume balsavusius ir sėkmingai išlaikiusius pilietiškumo egzaminą vėlų ir vėsų sekmadienio vakarą susirinkusius Daukanto aikštėje priešais Prezidentūros rūmus sveikino Prezidentas Rolandas Paksas, Seimo Pirmininkas Artūras Paulauskas bei Ministras Pirmininkas Algirdas Brazauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Audringai sutikti minios, kurioje dominavo jauni žmonės, aukščiausi šalies pareigūnai dėkojo susirinkusiems už dalyvavimą nacionaliniame referendume, už pareikštą valią dėl krašto ateities.

"Sveiki europiečiai,- į susirinkusią minią kreipėsi valstybės vadovas.- Dėkoju, kad balsavote už Europą. Lietuva yra tikrame kelyje" - griaudint fejerverkams sakė Prezidentas R. Paksas.

Seimo Pirmininko bei Premjero, kaip ir Prezidento padėkos žodžiai, buvo sutinkami šūksniais bei ovacijomis.

Entuziastingai žmonės reagavo ir į pranešamą naujausią informaciją iš rinkimų apylinkių.

REKLAMA

Referendumo rezultatų bei šalies vadovų žodžių laukiančius žmones linksmino Jungėnų kaimo kapela, "Keistuolių teatras", muzikos grupės "Skamp", "Biplan", "Pikaso". Žiūrovai šiltai sutiko atlikėjus, lingavo, dainavo bei šoko. Daugelis rankose laikė Europos Sąjungos atributika išmargintus oro balionėlius, mosavo Lietuvos trispalvėmis.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų