REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nepaisant abejonių dėl kandidato tinkamumo, prezidentas Rolandas Paksas po susitikimo su Seimo pirmininku ir premjeru pirmadienį (05.12) pasirašė dekretą dėl vidaus reikalų ministerijos sekretoriaus Virgilijaus Bulovo paskyrimo vidaus reikalų ministru.

REKLAMA
REKLAMA

"Gerbdamas Lietuvos Konstituciją, kuri įpareigoja prezidentą skirti ministro pirmininko teikiamą kandidatūrą, R. Paksas priėmė sprendimą pasirašyti dekretą dėl Virgilijaus Bulovo skyrimo vidaus reikalų ministru. Ministras pirmininkas Algirdas Brazauskas prisiėmė asmeninę atsakomybę už padėtį vidaus reikalų sistemoje", - po susitikimo žurnalistams sakė prezidento atstovas spaudai Rosvaldas Gorbačiovas.

REKLAMA

R. Paksas su V. Bulovu buvo susitikęs du kartus. Po antrojo susitikimo su kandidatu į vidaus reikalų ministro postą V. Bulovu trečiadienį Prezidentūra prabilo apie prezidento norą ministrą rinktis iš kelių kandidatų.

Paklaustas, ar "asmeninė atsakomybė" reiškia ministerijos "tiesioginį valdymą", R. Gorbačiovas sakė, kad premjeras garantavo, jog V. Bulovas yra tinkamas dirbti ministru.

"Natūralu, kad prezidentas stebės situaciją ir, kadangi premjeras prisiėmė asmeninę atsakomybę, bet kuriuo klausimu dažniausiai gali būti tariamasi su premjeru", - sakė R. Gorbačiovas.

REKLAMA
REKLAMA

Atstovo spaudai teigimu, prezidentas reiškia viltį, kad ministras pirmininkas bei Seimo dauguma padarys viską, kad vidaus reikalų sistemos pareigūnai užtikrintų šalies piliečių saugumą ir viešąją tvarką.

"Prezidentas ragina ministrą pirmininką ir Seimo daugumą skubiai imtis veiksmų, kad įtampa ministerijoje būtų pašalinta, o reformos kuo greičiau užbaigtos", - sakė prezidento atstovas spaudai.

A. Brazauskas žurnalistams sakė "gerai" prognozuojantis V. Bulovo darbą.

"Nesiūlyčiau, jei neprognozuočiau. Manau, kad V. Bulovas vykdys tuos reikalavimus, kurie yra keliami vidaus reikalų sistemai, jis ne naujokas šitoje sistemoje. Tai palengvina užduotį ir tai žymiai geriau, negu ateitų žmogus, kuris būtų nedirbęs vidaus reikalų sistemoje", - sakė A. Brazauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, kaip sugebėjo "įkalbėti" prezidentą ministru skirti V. Bulovą, A. Brazauskas tikino, kad prezidentui pateikęs tuos pačius argumentus, kaip ir žurnalistams.

"Jeigu pasirašė dekretą, tai tinka (kandidatūra - BNS). Aš prieš prezidentą kokių kitų priemonių nenaudoju, tik argumentų kalba, daugiau nieko", - sakė A. Brazauskas.

Premjeras "plepalais ir gandais" pavadino spaudoje pasirodžiusias publikacijas, neva prezidentą jis gąsdinęs Vilniaus meru Artūru Zuoku.

A. Brazauskas žurnalistams teigė, kad kitos kandidatūros į VR ministro postą su prezidentu nebuvo svarstytos, tačiau sakė, kad jis pats "turėjo galvoje" ir kitų galimų kandidatų, tačiau jų pavardžių neatskleidė.

REKLAMA

VRM sekretoriaus 63 metų V. Bulovo kandidatūrą vietoj atsistatydinusio Juozo Bernatonio prezidentui pateikė premjeras A. Brazauskas.

Pernai rudenį kilo tarptautinis nesusipratimas, kai V. Bulovas įtemptų derybų dėl Kaliningrado tranzito metu pateikė Danijai nesuderintus su Lietuvos vadovybe ir diplomatinėmis institucijomis pasiūlymus.

Pernai rugpjūtį V. Bulovo pasiūlyta schema, kaip palikti Rusijai vizų režimo išimtis, prieštaravo tuo metu Lietuvos duotiems Europos Sąjungai įsipareigojimams laikytis Šengeno sutarties reikalavimų, taip pat ir dėl vizų įvedimo Rusijos piliečiams.

REKLAMA

Vėliau, pernai lapkritį, Rusija ir ES susitarė dėl Rusijos piliečių tranzitą per Lietuvą reglamentuojančių supaprastintų kelionės dokumentų, o šiemet ES patvirtino griežtą, Lietuvos suverenumo interesus ir Šengeno teisės normas atitinkantį, Kaliningrado tranzito reglamentą.

Tačiau 2002-ųjų vasaros pabaigoje V. Bulovo konfidencialiai pasiūlyta schema sukėlė Europos Sąjungai pirmininkaujančios Danijos atstovams nemalonią nuostabą ir abejonių, kokių pozicijų Lietuva iš tiesų laikosi: vykdyti duotus įsipareigojimus laikytis Šengeno sutarties ar ieškoti, kaip juos apeiti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Schemos, kaip palikti Rusijai bevizį režimą, autoriai numatė ją pateikti ne kaip Lietuvos poziciją, bet per ES pirmininkę Daniją arba Europos Komisiją, nes taip ji esą būtų priimtinesnė Rusijai.

Pernai vasaros pabaigoje premjeras A. Brazauskas ir tuometinis VRM vadovas Juozas Bernatonis atsiribojo nuo V. Bulovo parengto dokumento kaip neoficialaus.

V. Bulovo raštas turėjo Lietuvos Vyriausybės kanceliarijos spaudą, todėl negalėjo būti laikomas neoficialiu dokumentu. Schema buvo sudaryta be pagrindinių derybų su ES koordinatorių - Užsienio reikalų ministerijos ir Europos komiteto - "palaiminimo".

REKLAMA

Schemai iškilus viešumon, oficialūs Lietuvos derybininkai su ES bei vykdomoji valdžia nuo jos atsiribojo, pakartoję, kad Vilnius nesitraukia nuo įsipareigojimų Europos Sąjungai ir yra už lanksčius Kaliningrado tranzito problemos sprendimus, tačiau nepažeidžiančius Lietuvos suverenumo ir Šengeno sutarties reikalavimų.

V. Bulovui jau teko dirbti VR ministru 1996 metų vasarį - gruodį. Jis taip pat yra buvęs užsienio ministro patarėju ir Lietuvos ambasadoriumi Kazachstane.

2001-2002 m. V. Bulovas dirbo vidaus reikalų viceministru, o nuo praėjusių metų gegužės dirba šios ministerijos sekretoriumi.

REKLAMA

Vidaus reikalų ministerijoje V. Bulovas iki šiol kuravo Informacinės politikos departamentą bei Tarptautinių ryšių ir Europos integracijos departamentą.

J. Bernatoniui teko atsistatydinti dėl nepagrįstų kaltinimų policijos generaliniam komisarui V. Grigaravičiui toleravus neteisėtą informacijos rinkimą apie valstybės pareigūnus.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų