REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmadienį Ministro Pirmininko Algirdo Brazausko susitikime su žemdirbių savivaldos atstovais sutarta, kad Vyriausybė išlaikys praėjusių metų pieno gamintojų pajamų lygį. Tam gali prireikti apie 80 mln. litų.

REKLAMA
REKLAMA

Susitikime pas Premjerą dalyvavo žemės ūkio ministras Jeronimas Kraujelis, finansų ministrė Dalia Grybauskaitė, Žemės ūkio rūmų pirmininkas Jonas Ramonas, Pieno gamintojų asociacijos tarybos pirmininkas Bronius Markauskas.

REKLAMA

Žemės ūkio ministerija yra parengusi ir artimiausiu metu bus patvirtina tipinė pieno supirkimo sutartis tarp pieno gamintojų ir perdirbėjų, kuri neleis perdirbėjams vienpusiškai diktuoti sąlygų pieną parduodantiems žemdirbiams.

Ministras Pirmininkas paragino žemdirbių atstovus neklaidinti žemdirbių ir suprasti, jog kelių blokavimas ir panašios priemonės rezultatų neduos.

Visų žemdirbių reikalavimų - pieno, mėsos, cukrinių runkelių supirkimo kainų padidinimui reikėtų 405 mln. litų. Tai valstybei yra neįmanoma, dar kartą pabrėžė Ministras Pirmininkas A. Brazauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Finansų ministrė D. Grybauskaitė sakė, kad į racionalius žemdirbių pageidavimus stengiamasi atsižvelgti.

Pavyzdžiui, šios dienos pasitarime, teigė ministrė, apsispręsta dėl šių metų maistinių grūdų supirkimo kainų. Numatoma už aukščiausios rūšies kviečių toną mokėti po 400 litų, antros rūšies - po 380 litų. Tuo tarpu dėl cukrinių runkelių supirkimo kainų dar bus svarstoma.

Kalbėdama apie pieno supirkimo kainas, finansų ministrė D. Grybauskaitė sakė, kad pagal siūlomą Vyriausybės sprendimą vis dėlto išlieka tam tikra diferenciacija tarp smulkiųjų ir stambiųjų žemdirbių. Jos nuomone, Vyriausybė kištis į kainų politiką ir jų reguliavimą nelabai turėtų, nes tai yra komercinių supirkėjų reikalas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ministrė taip pat pabrėžė, jog ilgiau tęsiantis ginčui tarp Vyriausybės ir žemdirbių sodiečiai kasdien praras dar daugiau pajamų dėl valiutų kurso kritimo.

Tačiau iš susitikimo su Vyriausybės vadovu ir jo kabineto nariais žemdirbiai išėjo nepatenkinti, jie tikėjosi konkretesnių sprendimų.

Pasak Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininko Kazimiero Starkevičiaus, pagal dabartinę Vyriausybės politiką nuskriausti lieka smulkieji ūkininkai, kuriems už kilogramą pieno perdirbėjai mokės maždaug po 35 ct. Tuo tarpu stambieji ūkininkai už pieną gaus didesnę kainą.

Beje, po susitikimo Vyriausybėje Žemės ūkio rūmų pirmininkas J. Ramonas su žiniasklaidos atstovais kalbėti kategoriškai atsisakė.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų