REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aukščiausiasis Teismas antradienį atmetė kalinčio verslininko Jono Urkos ir jo gynėjo kasacinius skundus dėl skandalingos parlamentaro Vytauto Landsbergio šmeižimo istorijos.

REKLAMA
REKLAMA

Aukščiausiojo Teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama. Tuo tarpu J. Urką ginantis advokatas Adomas Liutvinskas neatmeta galimybės, kad dar bus kreipiamasi į Europos Žmogaus Teisių Teismą Strasbūre.

REKLAMA

Kasaciniuose skunduose buvo prašoma bylą prieš J. Urką nutraukti. Teismo procesą skundų autoriai vadina šališku, o galutinį nuosprendį - nepagrįstu.

J. Urkai paskirta 10 mėnesių laisvės atėmimo bausmė už tai, kad 2000-ųjų balandį jis tyčia paskleidė melagingus prasimanymus apie tuometinį Seimo Pirmininką V. Landsbergį bei velionį akademiką Raimundą Rajecką ir sąmoningai siekė, kad melagingos žinios pasiekų daugelį žmonių.

REKLAMA
REKLAMA

2000 metų balandį savaitraštyje "Veidas", o vėliau ir visuose dienraščiuose J. Urkos iniciatyva buvo aprašytas abejotinas sandoris - esą V. Landsbergis per velionį akademiką R. Rajecką iš verslininko J. Urkos skolinosi 100 tūkst. JAV dolerių ir skolos negrąžino.

Viso proceso metu J. Urka atkakliai kartojo, kad paskolos suteikimo faktas taip ir liko nepaneigtas. Nors ekspertai yra nustatę, kad V. Landsbergio parašas ant tariamos paskolos raštelio suklastotas, Aukščiausiojo Teismo buvo prašoma skirti pakartotinę grafologinę ekspertizę, kuri būtų atliekama užsienio šalyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Landsbergio inicijuotas teismų maratonas tęsėsi daugiau kaip dvejus metus. 2002 metų balandžio 9 dieną Vilniaus apygardos teismas verslininką buvo išteisinęs, tačiau V. Landsbergis šį nuosprendį apskundė Aukščiausiajam Teismui ir pasiekė, kad byla būtų nagrinėjama dar kartą. V. Landsbergio požiūriu, paskleistų prasimanymų tikslas buvo aiškus - sukelti politinį skandalą artėjusių Seimo rinkimų išvakarėse.

J. Urka kalinamas nuo šių metų sausio 23 dienos, kai pradėta vykdyti kitu nuosprendžiu jam paskirta taip pat 10 mėnesių laisvės atėmimo bausmė už skolininko nesąžiningumą ir apgaulę. Vienu metu jis atlieka dvi bausmes.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų