REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kazys Pėdnyčia iš generalinio prokuroro pareigų 2000-ųjų gruodį iš pareigų buvo atleistas neteisėtai. Tačiau į ankstesnes pareigas jis nebus grąžinamas. Tai antradienį (05.20) paskelbė Vilniaus apygardos administracinis teismas.

REKLAMA
REKLAMA

Pareiškėjo naudai iš Generalinės prokuratūros priteista 36 tūkst. 226 litus išeitinės išmokos suma. Teismas įpareigojo prokuratūrą iki nutarties įsiteisėjimo dienos išmokėti darbo užmokestį po daugiau kaip 9 tūkst. per mėnesį.

REKLAMA

Buvęs Generalinės prokuratūros vadovas administracinį teismą prašė jo atleidimą pripažinti neteisėtu ir priteisti 12 mėnesių atlyginimų dydžio kompensaciją - 144 826 litus. Dirbdamas generaliniu prokuroru, K. Pėdnyčia kiekvieną mėnesį gaudavo 12 tūkst. 74 litų atlyginimą, neatskaičius mokesčių.

Šiemet sausio 24 dieną Konstitucinis Teismas pripažino, kad prieš dvejus metus įstatymu nustatyta generalinio prokuroro skyrimo ir atleidimo tvarka prieštarauja pagrindiniam šalies įstatymui - Konstitucijai.

REKLAMA
REKLAMA

2000 metų lapkritį Seimas priėmė prezidento dekretu teiktas Prokuratūros įstatymo pataisas, kuriomis buvo nustatyta nauja generalinio prokuroro skyrimo ir atleidimo tvarka. Pataisos numatė, kad generalinį prokurorą skiria prezidentas Seimo pritarimu. Iki tol generalinį prokurorą skirdavo Seimas parlamentinio Teisės ir teisėtvarkos komiteto siūlymu.

Pataisoms įsigaliojus, nutrūko tuometinio Seimo paskirto generalinio prokuroro Kazio Pėdnyčios įgaliojimai. Šalies generaliniu prokuroru buvo paskirtas Antanas Klimavičius.

"Iš neteisėtų veiksmų negali atsirasti teisėtos pasekmės, nebent mes esame Afrikoje. Jei Konstitucinis Teismas pripažino, kad buvau atleistas neteisėtai, vadinasi, ir A. Klimavičius į darbą buvo priimtas neteisėtai. Mane sugrąžinus, jis turi būti atleistas - tai numato prokuratūros statutas ir nuo šių metų sausio 1 dienos įsigaliojęs Darbo kodeksas", - yra sakęs K. Pėdnyčia.

"Aš žinau, ką darysiu, jei būsiu sugrąžintas į pareigas, tačiau iš anksto nekomentuosiu. Man svarbiau reikalą privesti prie pabaigos, jeigu reiks, eisiu iki Žmogaus teisių teismo", - tvirtino K. Pėdnyčia.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų