REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vidaus reikalų sistemos profesinė sąjunga kaltina Lietuvos valdžią policijos "žlugdymu" ir "vergovinės santvarkos" joje įteisinimu. Tokie kaltinimai paskelbti Seime trečiadienį (05.14) surengtoje spaudos konferencijoje, pavadintoje "Ar darysime iš policininkų vergus?".

REKLAMA
REKLAMA

Policijos atstovai reikalavo geresnių darbo sąlygų - už darbą naktimis ir švenčių dienomis apmokėti vadovaujantis Darbo kodeksu, savaitinį darbo laiką ir viršvalandinį darbo laiką nustatyti vadovaujantis Konstitucija ir Darbo kodeksu. Be to, pareigūnai reikalavo mokėti pilną pensiją dirbantiems vidaus reikalų sistemos pensininkams.

REKLAMA

Didžiulį vidaus reikalų sistemos darbuotojų nepasitenkinimą sukėlė Seimo priimtas Vidaus tarnybos statutas.

Šiuo statutu nepatenkintas buvo ir Lietuvos profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkas, Socialdemokratinės koalicijos frakcijos narys Algirdas Sysas. "Prieš porą savaičių Seimas priėmė Vidaus tarnybos statutą, kuriame įtvirtinta 48 valandų darbo savaitė policijos pareigūnams", - spaudos konferencijoje sakė A. Sysas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak A. Syso, profsąjungos jau "daugiau kaip 100 metų kovojo už 40 valandų darbo savaitę ir tas buvo iškovota", tuo tarpu Seimo nariai "XXI amžiuje Lietuvoje padėtį grąžino į praėjusį tūkstantmetį".

A. Sysas taip pat piktinosi nuostata, įtvirtinančia privalomą viršvalandinį darbą. Parlamentaro teigimu, privalomo viršvalandinio darbo įtvirtinimas pažeidžia Konstituciją, kurioje įtvirtinta teisė į darbą, o ne pareiga.

"Pareiga į darbą buvo įrašyta tarybinėje Konstitucijoje", - sakė A. Sysas.

Tuo tarpu toje pačioje spaudos konferencijoje dalyvavęs Policijos darbuotojų profsąjungos pirmininkas Artūras Černiauskas, komentuodamas statuto priėmimą, piktinosi, esą prezidentas Rolandas Paksas minėtą teisės aktą pasirašė skubotai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Seimui priėmus statutą, prezidentas jį tą pačią dieną pasirašė ir mes (profesinė sąjunga - BNS) nespėjome paprašyti, kad jis vetuotų šį dokumentą", - aiškino A. Černiauskas.

Policijos darbuotojų nepasitenkinimą kėlė ir priimta atlyginimo indeksavimo tvarka.

"Žmogus dirbdamas nežino, kokį jis atlyginimą gaus mėnesio gale. Kadangi bet kuriuo metu leidžiama vieną kartą į ketvirtį taikyti indeksavimo koeficientą ir mėnesio gale žmogus, tikėdamasis gauti 1000 litų, gauna vadovo įsakymą, kad taikomas koeficientas ir jis gaus 700 litų. Tai yra nenormali situacija. Valstybėje, kuri eina į Europos Sąjungą taip neturėtų būti", - sakė A. Černiauskas.

REKLAMA

Pasak A. Černiausko, indeksavimo koeficientas taikomas dėl lėšų stokos. Tai numatyta Vyriausybės nutarime, remiantis Valstybės tarnybos įstatymu. Indeksavimo koeficientas turi būti taikomas tada, kai institucijai trūksta lėšų apmokėti už darbą.

Negalėdama apsikęsti su esama padėtimi, Vidaus reikalų sistemos darbuotojų profesinė sąjunga nusprendė šeštadienio vidurdienį Vilniaus Nepriklausomybės aikštėje surengti protesto akciją, kurioje planuoja dalyvauti 1000-3000 policijos pareigūnų.

"Norėdami, kad mus valdžia išgirstų, mes išeisime į gatves", - kalbėjo A. Černiauskas.

Rengdamiesi šį savaitgalį vyksiančiai policijos pareigūnų protesto akcijai, Vidaus reikalų sistemos profesinės sąjungos atstovai trečiadienį išplatino pareiškimą Lietuvos Respublikos prezidentui, Seimui ir Vyriausybei.

REKLAMA

Pareiškime teigiama, kad "Vyriausybė ir Seimas savo darbais ir požiūriu į Lietuvos piliečius stengiasi galutinai sužlugdyti vidaus reikalų sistemą".

"Pastoviai bloginama vidaus reikalų sistemos darbuotojų materialinė padėtis, įteisinama vergovinė santvarka. Vyriausybė, taupydama lėšas, neskiria pakankamo finansavimo Lietuvos vidaus reikalų sistemai, o Seimas šiuos veiksmus įteisina įstatymiškai", - teigiama pareiškime.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų