REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antradienį (05.13) JAV vyriausybė oficialiai pristatė naują 20 JAV dolerių banknoto dizainą. Viso pasaulio JAV atstovybėse buvo surengta tiesioginė banknoto pristatymo transliacija iš JAV pinigų misijos biuro. Naujas banknotas buvo kuriamas ketverius metus.

REKLAMA
REKLAMA

Pastebimiausias banknoto dizaino pokytis - šviesūs žalios, persikų ir mėlynos spalvos atspalviai prie banknoto fono. Planuojama, kad ateityje skirtingos denominacijos banknotai skirsis spalva - taip juos bus lengviau atpažinti. JAV valstybės iždo sekretorius Johnas Snow (Džonas Snou) paskelbė, kad 2004-2005 metais planuojama įvesti į apyvartą naujus 50 ir 100 JAV dolerių banknotus, kurie taip pat pasižymės šviesiu spalviniu fonu.

REKLAMA

Naujų banknotų dydis yra toks pat, kaip ir ankstesnių banknotų, be to, juose išliko tas pats, tiktai kiek padidintas, Andrew Jacksono (Endriu Džeksono) portretas averse ir Baltųjų rūmų atvaizdas reverse. Naujojo dizaino banknotuose taip pat atsiras laisvės simbolių: 20 JAV dolerių banknoto fone bus pavaizduotas mėlynos spalvos erelis, o dešinėje portreto pusėje - žalios metalo spalvos erelis ir skydas.

Naujuose banknotuose išsaugomi trys pagrindiniai apsaugos elementai, įvesti 10-ojo dešimtmečio pabaigoje. Pirma, vandens ženklai, matomi peršviečiant banknotą iš abiejų pusių. Antra, apsauginė vertikali juostelė, kurioje matomi žodžiai "USA twenty" ir nedidelė vėliava. Juostelė matoma iš abiejų banknoto pusių, jį peršviečiant. Trečiasis elementas - specialūs spaustuvės dažai, keičiantys spalvą priklausomai nuo žvelgimo į banknotą kampo. Pavyzdžiui, skaičius 20 dešiniajame apatiniame banknoto averso kampe keičia spalvą iš vario į žalią.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmieji naujo dizaino banknotai visame pasaulyje pasirodys 2003 metų spalį. JAV federalinio iždo banko pirmininkas Alanas Greenspanas (Alenas Grinspenas) pažymėjo, kad apyvartoje bus tiek senojo, tiek naujojo dizaino banknotai ir jų vertė bus vienoda. Tačiau vidutinė 20 JAV dolerių banknotų naudojimo trukmė sudaro maždaug dvejus metus, todėl numatoma, kad per kelerius ateinančius metus senojo dizaino banknotai bus išimti iš apyvartos.

“Rosbalt”-ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų