REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ketvirtadienį Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre buvo sušauktas visuotinis susirinkimas.

Gavęs 60-ies artistų kreipimąsi, su kolektyvu panoro susitikti Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininkas Virginijus Domarkas.

REKLAMA
REKLAMA

Jo ir teatro darbuotojų pokalbis truko daugiau nei dvi valandas ir baigėsi Seimo nario kvietimu susitarti ir susitaikyti konfliktuojančioms pusėms.

REKLAMA

Yra kelios stovyklos

Dabar teatre, kuriame dirba pustrečio šimto žmonių, yra net kelios stovyklos. Vienoje barikadų pusėje stovi maištaujanti scena - solistai, choro ir baleto artistai, reikalaujantys, kad teatro vadovė Audronė Žigaitytė-Nekrošienė atsistatydintų arba Kultūros ministerija atšauktų jos įgaliojimus. Kitoje - teatro vadovė ir viskuo patenkintas orkestras, o kažkur per vidurį - likusieji tylintys darbuotojai.

Po audringo vakarykščio susirinkimo akivaizdu, kad visoms pusėms susikalbėti bus labai sunku. Tokių susirinkimų, tik be svečių, nuo sukilimo teatre pradžios pernai spalį būta ir daugiau.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo komitetas susirūpino situacija teatre, kai praėjusią savaitę prieš gastroles Vilniuje artistai išplatino viešą pareiškimą Lietuvos visuomenei, Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto nariams, kultūros ministrui Jonui Jučui.

Negana to, jie surengė viešą protesto akciją po gastrolinių spektaklių Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatre, į sceną išeidami su plakatu: „Išsaugokite mūsų teatrą! Kūrybai - taip, Žigaitytei - ne!“.

Liepė nubausti?

Maištininkų teigimu, teatre vyraujant nuolatinei įtampai ir nepakantumo atmosferai, neįmanomas visavertis darbas. Jie buvo ir tebėra nusiteikę ryžtingai: arba teatro vadovė atsistatydins, arba jie rengs pilietinio nepaklusnumo akcijas ir ruošis streikui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmasis tuo susirūpino kultūros ministras J.Jučas. Jis trečiadienį buvo išsikvietęs Klaipėdos muzikinio teatro vadovę A.Žigaitytę-Nekrošienę aptarti teatre susidariusios padėties. Jis priminė A.Žigaitytei-Nekrošienei, kad per penkis mėnesius tai jau antras kultūros ministrui adresuotas teatro darbuotojų skundas.

Ministerija pranešė, kad, J.Jučo nuomone, nesutarimai su darbuotojais trukdo teatro kūrybinei veiklai ir paragino vadovę ieškoti būdų santykiams su pavaldiniais normalizuoti.

Vakar susirinkime teatro vadovė visiems pareiškė, kad ministras jos tiesiog reikalavo labai griežtai nubausti visus tuos, kurie pasirašė pareiškimą.

REKLAMA

Skaičiai nesutampa

Darbuotojai taip pat reikalauja paviešinti Kultūros ministerijos neseniai teatre atlikto audito išvadas. Vakar paaiškėjo, kad teatro vadovė jų neturi. Seimo atstovas V.Domarkas sakė kreipsiąsis į ministrą, kad audito išvados atsidurtų teatro skelbimų lentoje. „Manęs niekas neinformavo, kad tiek daug norinčių su jomis susipažinti“, - stebėjosi A.Žigaitytė-Nekrošienė.

Teatro vidinio audito darbuotoja Bernadeta Kupienė per susirinkimą priminė, kad kasmet ministerijai teikianti dvi veiklos ataskaitas. Ji skundėsi, kad dabar nežinanti, kaip pasielgti: buhalterija davė vienus skaičius, o teatro vadovė - kitus. Buhalterijos skaičiavimais 2006 metais teatre vyko 138 spektakliai, gauta 582, 2 tūkst. litų pajamų. Vadovės pateikti skaičiai: 166 spektakliai ir 727,6 tūkst. litų. „Kurie tikri?“ - klausė auditorė.

REKLAMA

Teatro buhalterė sakė dirbanti čia tik tris mėnesius ir negalinti prisiimti visos atsakomybės. Juolab ji negalėjo atsakyti, kodėl, artistų teigimu, stipriai pakoreguoti skaičiai vadovės teatre išplatintoje 2006 metų veiklos ataskaitoje, kurioje lyginami 2006 ir 2005 metai, kai ji dar nevadovavo teatrui. Solistai patys tapo buhalteriais, norėdami faktais įrodyti, kad vadovė ne visada sako tiesą, kalbėdama apie savo nuopelnus. „Mes to ėmėmės ir todėl, kad mums visąlaik priekaištaujama neva mus valdo tik emocijos“, - sakė Šarūnas Juškevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Artistas pabrėžė: „Mūsų akcija buvo ne šou, mes apsisprendę ir įsitikinę, kad toks žmogus negali vadovauti teatrui, nors Žigaitytę mes gerbiame kaip kompozitorę ir muzikologę“.

„Mes steigiame savo profsąjungą, eisime iki galo, sieksime vadovės atsistatydinimo“, - pareiškė solistai Virgis Pupšys ir Š.Juškevičius.

Tuomet paaiškėjo, kad teatre jau yra viena profsąjunga, jai priklauso bene 15 darbuotojų. Daugelis nustebo, nes nieko apie ją nebuvo girdėję. Dabar turės dvi.

Atestacijos nebijo

Muzikantas Rimantas Giedraitis pasiūlė kitą išeitį - 3-4 teatro darbuotojams iš iniciatyvinės grupės palikti teatrą ir leisti kitiems dirbti.

REKLAMA

„Aš galiu, turiu kur išeit, nors man labai skaudu, - sakė Š.Juškevičius. - Mes tą šurmulį pakėlėm todėl, kad jūs dar nematot to, ką matom mes.“

Solistė Rita Petrauskaitė priekaištavo Seimo nariui ir Kultūros ministerijai, kad teatro vadovo konkurso metu nebuvo atsiklausta darbuotojų nuomonės, nepristatyti kandidatai, jie nesupažindino su savo programomis: „Kur mes gyvename? Nejaugi Europos Sąjungoje?!“

„Būtų gerai, kad mes visi daugiau galvotume apie darbą. Dėl to, kas buvo Vilniuje, man gėda“, - sakė dirigentas Ilmaras Lapinis.

REKLAMA

„Mes nieko nežinojom, kad renkami parašai“, - stebėjosi smuikininkė Aušra Mieleikienė. Jos nuomone, teatrui reikia psichologo.

„Aš nepasirašiau to pareiškimo, bet teatre nėra gerai“, - sakė teatro administratorė Vita Petrauskienė.

Kvietė susitarti

Teatro vadovė A.Žigaitytė-Nekrošienė guodėsi, kad nuo pirmos dienos čia patyrusi visokeriopą spaudimą - psichologinį, žiniasklaidos, finansinį. „Aš širdyje jaučiuosi teisi“, - tvirtino ji žmonėms. Kitą savaitę ji sakė lauksianti visų po vieną su konstruktyviais pasiūlymais. „Teatras turi eiti pažangos keliu. Praveskim kūrybinę profesinę atestaciją, tada vėl kalbėsimės“, - sakė ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes tikrai neisim po vieną“, - užtikrino vadovę Kęstutis Nevulis.

„Ir mes tikrai nebijome tos atestacijos. Kiekvienas spektaklis yra mūsų atestacija“, - pridūrė solistė Dalia Kužmarskytė.

Seimo atstovo V.Domarko nuomone, konfliktuojančios pusės nori, kad teatrui būtų geriau, bet joms pritrūko solidarumo. „Direktorė atėjo jūsų nemylima, - padarė išvadą jis. - Toks įspūdis, kad jai neduodat įsibėgėt ir veikt. Mano akyse teatras labai pakilęs. Pagrindinė problema - blogas darbo organizavimas. Steikite profsąjungas ir siekite susitarimo.“

REKLAMA

Susirūpino meras

Ir Klaipėdos meras Rimantas Taraškevičius, sunerimęs dėl padėties muzikiniame teatre, vakar kreipėsi į Kultūros ministeriją, teatro vadovybę ir kolektyvą.

„Deja, šiuo metu mes su nerimu ir skausmu stebime neužgęstantį konfliktą tarp Muzikinio teatro vadovės Audronės Žigaityės-Nekrošienės ir didžiosios dalies artistų. Didelį spaudos ir visuomenės atgarsį sukėlusi Muzikinio teatro artistų protesto akcija Vilniuje liudija, kad padėtis teatre sunkiai valdoma, o pasekmės - sunkiai prognozuojamos. Mums nerimą kelia ir nepaslanki, neapibrėžta Kultūros ministerijos, kuriai pavaldus Klaipėdos muzikinis teatras, pozicija. Ministerijos veiksmai kol kas liudija, kad neieškoma būdų ir galimybių iš esmės ir greitai spręsti konfliktą“, - pastebėjo meras.

REKLAMA

Jis ragino kuo greičiau spręsti Muzikiniame teatre susidariusią konfliktinę situaciją.

Deivis palaiko

Pagal sutartį teatre dainuojantis Deividas Norvilas (Deivis) palaiko Klaipėdos muzikinio teatro artistų protestą. Jis prisijungė prie jų akcijos operos ir baleto teatro scenoje. „Todėl kad tai - ir mano teatras, - sakė dainininkas. - Teatras pirmiausia yra trupė, artistai. Aš juos visus puikiai pažįstu ir matau, kad, ko gero, artistai priėjo liepto galą. Jei tokiam ramiam, tolerantiškam žmogui kaip Šarūnas Juškevičius trūko kantrybė, tai rodo, kad situacija tapo nebekontroliuojama.“

REKLAMA
REKLAMA

„Aš palaikau artistus visa širdimi, - tvirtino D.Norvilas. - Man labai gaila, kad jie nesusivienijo iš karto, kai pradėjo viskas teatre byrėti. Kai aš iškėliau teatro vadovės su žmonėmis nesiskaitymo problemą, kai Mindaugas Gylys išėjo iš teatro, kiti delsė, stebėjo, kol tai nepalietė visų asmeniškai. Kai jau pradėjo patiems „užpakaliai degti“, tada sukruto, sukilo...“

Protestuotojų idėja su plakatu D.Norvilui neatrodo labai gera. „Jei tokia protesto išraiška, tai bent jau turėtų būti kitoje vietoje, ne scenoje. Nes žiūrovai čia niekuo dėti“, - mano jis.

„Man skauda širdį dėl mano miesto, jo teatro, kuriame tikrai tragiška padėtis“, - tikino D.Norvilas.

Rita Bočiulytė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų