REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos komunistų partijos ir jos parlamentinės frakcijos lyderis Genadijus Ziuganovas penktadienį paskelbė atvirą laišką Rusijos prezidentui, kuriame teigia, jog "neleistina" ratifikuoti Rusijos ir Lietuvos valstybinės sienos sutartį.

REKLAMA
REKLAMA

Manoma, jog šį klausimą Valstybės Dūma svarstys gegužės 21 dienos posėdyje.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas šią savaitę ragino Dūmos deputatus ratifikuot sutartį, sakydamas, jog tai pasitarnaus abiejų šalių santykių plėtrai.

REKLAMA

G.Ziuganovas mano, jog reikia atidėti šio dokumento ratifikavimą ir įpareigoti Rusijos vyriausybę "suderinti su Lietuva paketą susitarimų, įgalinančių išspręsti kai kuriuos iki šiol neišspręstus klausimus ir, pirmiausia, - pasirašyti visuotinę, teisiškai įpareigojančią sutartį dėl laisvo Rusijos keleivių ir krovinių, įskaitant karinius, tranzito į Kaliningrado sritį".

G.Ziuganovas pažymi, kad turint galvoje būsimąją trijų Baltijos valstybių narystę NATO, karinių krovinių į Kaliningradą tranzito klausimas įgauna ypatingą karinę strateginę reikšmę. "Nūnai galiojantį kasmet pratęsiamą susitarimą dėl Rusijos karinio turto išgabenimo iš Vokietijos, kuriuo reguliuojamas Rusijos karinių krovinių tranzitas, Lietuva bet kurią akimirką gali vienašališkai peržiūrėti ar anuliuoti ", - tvirtina G.Ziuganovas.

REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pat abejoja Rusijos oficialiųjų asmenų patikinimu, kad su Lietuva visiškai susitarta dėl laisvo Rusijos piliečių tranzito į Kaliningradą ir atgal.

"Kiek aš žinau, šis dokumentas dar derinamas, tai yra, Rusija turi ratifikuoti sienos sutartį, mainais turėdama tik Lietuvos pažadą. Tai visiškai neleistina", - pareiškė komunistų lyderis.

Naujoji tranzito tvarka, sudaryta po Lietuvos, ES ir Rusijos tarpusavio konsultacijų, iš tiesų yra jau patvirtinta ir įsigalios nuo liepos 1 dienos.

Tuo tarpu Valstybės Dūmos tarptautinių reikalų komitetas siūlo gegužės 21 dieną, kai bus nagrinėjamas Rusijos ir Lietuvos sienos sutarties ratifikavimo klausimas, priimti ir rūmų pareiškimą, patikslinantį kai kurias deputatų pozicijas dėl šio ratifikavimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Siūloma Valstybės Dūmai kartu su sutartimi pateikti ir komiteto narių parengto pareiškimo projektą.

Šiame dokumente pareikšta, kad Rusijos Federacijos ir Lietuvos Respublikos sutartis dėl Rusijos ir Lietuvos valstybinės sienos bei išskirtinės ekonominės zonos ir Baltijos jūros kontinentinio šelfo atskyrimo "padės konstruktyviai plėtoti dvišalius santykius".

Tuo pat metu dokumente siūloma atkreipti ypatingą dėmesį į būtinybę realizuoti Rusijos ir Europos Sąjungos bendro pareiškimo dėl tranzito tarp Kaliningrado srities ir likusios Rusijos teritorijos nuostatas.

REKLAMA

Pareiškimo projekto autoriai siūlo atsižvelgti ir į Lietuvos ketinimą prisijungti prie Įprastinių ginkluotųjų pajėgų Europoje sutarties.

Jie taip pat pažymi, kad dvišalis bendradarbiavimas stiprėtų, jei Lietuvos vadovybė peržiūrėtų požiūrį į 2000 metų birželio 13 dienos įstatymą dėl SSRS okupacijos padarytos žalos atlyginimo.

Rusijos deputatai mano, kad Lietuvos parlamentas galėtų šį įstatymą panaikinti kaip "neatitinkantį šiuolaikinių tarpvalstybinių santykių dvasios".

1997 metais abiejų šalių prezidentų pasirašytą valstybių sienos sutartį Lietuvos Seimas ratifikavo po dvejų metų, tačiau Rusija iki šiol delsė tai padaryti dėl politinių motyvų.

"Interfax"-BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų