REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daugiau pinigų iš valstybės reikalaujantys Lietuvos žemdirbiai trečiadienį (05.21) apie vidurdienį ties Klaipėda užblokavo greitkelį, o po kelių valandų - ir kelius į pasienyje su Lenkija esantį Kalvarijos pasienio kontrolės punktą bei prie sienos su Latvija esantį Saločių punktą.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip BNS sakė Pieno gamintojų asociacijos prezidentas Bronius Markauskas, greitkelyje šimtai žemdirbių ties Jakų žiedu visiškai užblokavo abi eismo juostas maždaug pusantro kilometro ribose.

REKLAMA

Į Klaipėdą vykstantis transportas yra nukreipiamas kitais keliais.

Tuo tarpu nuo pirmadienio Kalvarijos miestelio turgavietėje susirinkę žemdirbiai trečiadienį patraukė už kelių kilometrų esančio Kalvarijos pasienio posto link.

Kaip BNS sakė įvykio vietoje budintis Marijampolės policijos komisariato vadovas Kęstutis Kalinauskas, maždaug 800 žmonių kolona pėsčiomis patraukė Kalvarijos punkto link ir maždaug už 1 kilometro nuo jo, ties Liubavo sankryža, "gyva mase" užtvėrė kelią.

REKLAMA
REKLAMA

"Kol kas nesikišame. Tik informuojame, kad jie pažeidžia įstatymus blokuodami kelią. Skersai kelio pastatytas vienas traktorius, kuris trukdo eismui, tačiau vairuotojo nėra", - sakė komisaras.

"Mitinguotojai nepraleidžia sunkvežimių, jei jų vairuotojai puls žemdirbius - tada įsikišime", - teigė K. Kalinauskas.

"Susidarė įspūdis, kad žemdirbiai palikti likimo valiai - nei organizatorių, nei koordinatorių čia nėra. Tik ūkininkai ir policija", - sakė pareigūnas.

Prie Kalvių pasienio punkto, esančio pasienyje su Latvija, piketavę žemdirbiai išsiskirstė. Jie nutarė atidėti protesto akciją iki birželio mėnesio, kol Seimas persvarstys biudžetą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kartu su jais buvęs Žemės ūkio bendrovių asociacijos prezidentas Algirdas Ražauskas BNS sakė galbūt prisijungsiąs prie žemdirbių, kurie būriuojasi netoli Saločių punkto.

Kaip pranešė Žemės ūkio rūmai, Saločiuose kelią į muitinę irgi užtvėrė žmonių minia. Pasienio link važiuojantys lengvieji automobiliai nukreipiami kitais keliais, o krovininiai automobiliai laukia eilėje.

Pasak rūmų pranešimo spaudai, nė vienoje vietoje jokių konfliktų su viešąją tvarką palaikančiais pareigūnais nebuvo. Žemės ūkio technika į kelius neišvažiavo.

REKLAMA

Žemdirbiai piketuoti ir blokuoti kelius žada tol, kol bus atsižvelgta į jų reikalavimus.

Be reikalavimo padidinti finansavimą, žemdirbiai ragina atsistatydinti žemės ūkio ministrą Jeronimą Kraujelį, kitus ministerijos vadovus.

Trečiadienį į žemdirbius kreipėsi ministras J. Kraujelis, kuris paprašė žemdirbius nutraukti protesto akcijas ir palaukti konkrečių valdžios sprendimų.

Kaip BNS sakė prezidento Rolando Pakso atstovas spaudai, trečiadienį Helsinkyje viešintis Lietuvos vadovas yra informuotas apie žemdirbių akcijas ir kelių blokadas. Pasak atstovo spaudai, R. Paksas ragina žemdirbius nesikarščiuoti ir tikisi, kad Vyriausybei pavyks užgesinti įtampos židinius prie derybų stalo.

REKLAMA

"Prezidentas netoleruoja destruktyvumo. Prezidentas mano, kad konstruktyvus dialogas įmanomas tik civilizuotu keliu", - pabrėžė atstovas spaudai.

Antradienį vykusiame premjero Algirdo Brazausko susitikime su pieno perdirbėjais buvo sutarta, kad vidutinė pieno supirkimo kaina nuo šių metų birželio iki gruodžio pabaigos turėtų būti ne mažesnė nei praėjusiais metais ir kainų skirtumui padengti bus skirti Vyriausybės žemdirbiams praėjusią savaitę pažadėti papildomi 50 mln. litų.

Protestuotojai reikalauja iš Vyriausybės skirti papildomai 140 mln. litų pieno tiekėjams paremti ir grasina traktoriais ir kombainais blokuoti tarptautinius kelius prie sienų su Latvija ir Lenkija, jei iki trečiadienio neišgaus Vyriausybės pažado skirti reikalaujamus pinigus. Jų teigimu, padėtis kaime yra "katastrofiška", ypač sunki pieno tiekėjų padėtis dėl kritusių supirkimo kainų.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų