REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Menų spaustuvė pristato spektaklį “Merlinas, arba Nusiaubta šalis” - tai pirmasis Tarpdisciplininio projekto “Pravda” spektaklio eskizas, sukurtas kartu su Naujosios dramos akcija ir Goethe institutu.

REKLAMA
REKLAMA

Projektas “Pravda” yra pirmasis Menų spaustuvės tęstinis tarptautinis tarpdisciplininis projektas, kurį numatoma rengti keletą metų. Visi šio projekto renginiai vyks arba bus pristatomi įvairiose buvusios laikraščio “Tiesa” spaustuvės patalpose ją pertvarkant.

REKLAMA

Projekto “Pravda” idėja - įvairiomis meninėmis priemonėmis (teatro, šokio spektakliai arba miniatiūros, instaliacijos, ekspozicijos ir pan.) nagrinėti žodžio “tiesa” laike ir erdvėje sąvoką bei jos įvairias interpretacijas. “Pravda” meninę koncepciją kasmet kurs kitas jaunosios kartos Lietuvos arba užsienio dramaturgas, režisierius, choreografas arba kito meno kūrėjas, įgyvendinti akciją “Pravda” ketinama kviesti menininkus iš įvairių šalių.

REKLAMA
REKLAMA

Projekto metu rengiamų akcijų pristatymui bus naudojamos buvusios spaustuvės patalpos. Panašaus pobūdžio projektai Vakarų Europoje ir Skandinavijoje buvo ypač populiarūs prieš 20-30 metų, JAV tai vyko praeito šimtmečio viduryje, kada menininkai savo idėjas bandė įgyvendinti arba pristatyti apleistose kareivinėse, garažuose bei traukinių stotyse. Rytų Europoje tai palyginti dar naujas reiškinys, nors jaunieji lietuvių menininkai jau ne pirmus metus aktyviai ieško erdvių panašaus pobūdžio projektams įgyvendinti.

Šiuo metu Lietuvoje yra daugybė apleistų sovietinių gamyklų, fabrikų ir kitų pastatų, kurie galėtų tapti kultūriniais centrais, meninių idėjų pristatymo aikštelėmis. Šio projekto įgyvendinimas galėtų būti akstinas kitų miestų kūrybinių bei kultūros vadybos organizacijų iniciatyvoms atgaivinti apleistas erdves ne tik jose rengiant vieną ar kitą akciją, bet ir meninėmis priemonėmis pritraukiant įvairius Lietuvos ir užsienio investuotojus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Merlinas" - tai viduramžius ir mūsų dienas jungianti gigantiška dramaturginė misterija, vaizduojanti Utopijos atsiradimą ir žlugimą. "Merlino" projektas turėtų tapti Menų spaustuvės inicijuotos tęstinės programos “Pravda”, skirtos buvusią "Tiesos" spaustuvę paversti šiuolaikinio meno centru, įvadu. Į pirmąjį Tankredo Dorsto pjesės Lietuvoje pristatymą atvyko pats dramaturgas - vienas įtakingiausių šiuolaikinio vokiečių teatro ideologų. Projektas įgyvendinamas bendradarbiaujant su Goethe institutu ir Naujosios dramos akcija.

Pjesės dramaturgai - Tankredas Dorstas ir Ursula Ehler, spektaklio eskizo režisieriai - Gintaras Varnas ir Mantas Pagalys, dailininkė - Marta Vosyliūtė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų