REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Algis Ramanauskas ėmėsi vesti muzikinę Lietuvos lygą. Bet jį ekrane išvydus vieną, taip ir knieti paklausti - Algi, kur padėjai savo brolį Budulį? Nacionalinė muzikos lyga (NML) atsirado “Orbitos” sąskaita, paskutinis absurdo ir juodojo humoro bastionas televizijose krito dėl paauglių popso. Nei gerai, nei blogai, naujoji NML žiūrisi. Tik gaila žanro pabaigos.

REKLAMA
REKLAMA

Nacionalinė muzikos lyga transliuojama trečiadieniais per LNK. Matyt, tam, kad paaugliai nuvytų tėvus nuo televizoriaus, trečiadieninės “Panoramos” ir “Spaudos klubo”. Projektas atrodo pajėgus. Komerciškai ir reitingais šoks į priekį, surinks prie ekranų daugiau kompanijos negu “Orbita. 7 dienos”. Tačiau kas trukdė tą nebrangiai (bent iš pirmo žvilgsnio) paruošiamą ir savitą laidą palikti? Iš A. Ramanausko gal pasiseks pagaminti pakaitalą Arūnui Valinskui, bet gaila įdirbio. Vesti NML galėtų ir koks kitas tipažas, bet aišku, laidos būsima reitingų sėkmė neatsiejama nuo vienu gaistu perkvalifikuoto A. Ramanausko. Švyst, ir diskžokėjus. Ar diskteisėjas. Švyst ir NML reitingai.

REKLAMA

Žvelgiant nuo Tėvynės meilės aukuro viršūnės, Nacionalinė muzikos lyga yra gera dvigubai. Pirmagubai - kaip vieta, kur lietuviškos popmuzikos grupės gali pasirodyti plačiajai publikai. Tiesą sakant, nepatyrusiai ausiai radijuje gana didelė makalynė ir gal kas nors kokios “Dinamikos” neskiria nuo “Pelenų” ir išvis nežino, ar viena kita grupė egzistuoja. Gal tas klausytojas ir girdėjęs kokią populiaresnę dainušką, bet nesieja jos su grupės pavadinimu ar juolab vaizdu. NML viskas aišku. Matosi. Matosi ir, tarkime, kaip “Dinamikos” žmonės žiūri į grupę “Geltona”. Šnairai, jei mandagiai tą žiūrą apibūdinsim, na, tarkime, kaip į įžūlius išsišokėlius. Ir išties, kai “Geltona” solistė traukia ne studijiniu balsu, o gyvai, efektas nuo jos “topų” menkesnis. Bet ne telefonu balsuojančiai publikai, kuri myli, ir viskas. “Dinamika” ir pareiškė, kad nekorektiška grupę, kuri dabar “ant bangos”, t.y. “Geltona”, suporuoti su jais, jau apyseniais ir dar po kartų kaitos - su trečia vokaliste.

REKLAMA
REKLAMA

Bet bus dar tų porų, o reklama buvo ir “Geltona”, ir “Dinamikai”. Ir pralaimėjusi grupė tikrai padidins savo įrašų pardavimus. Tai reklama nacionalinėms dainuškoms, ir gerai, nes jos turi būti palaikomas. Popso įrašus turi pirkti, o televizijose atskiroms grupėms pasirodyti ne taip jau paprasta. Ypač žiūrimoje vakarinėje, o ne naktinėje laidoje jaunimui, kurios nežiūrės nei tėvai, nei seneliai.

Antras geras dalykas, žiūrint nuo Tėvynės varpinės. Gal dabar, varžantis ir kandžiojantis, geriau matysis, kas yra kas ir ką, po paibeliais, galima siųsti į Euroviziją, o ką visai reikia uždrausti ir pridusinti. Turbūt per atrankas į Euroviziją daugelis atrinkinėtojų apskritai pirmąsyk susidūrė su grupėmis ir jų pajėgumais. Per radiją nieko nesimato. Jokia jaunimui skirta spauda muzikos atveju neatstoja televizijos įtakos ir tos grupės, kurios “lygoje” dalyvauja, jau laimės - nes tai baisiai stipri reklama, kokios popsas dar neturėjo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O tos reklamos ašis, šiaip ar taip, - A. Ramanauskas, be jo pusė auditorijos NML nežiūrėtų. Nors prie muzikos jis niekuo dėtas (ar yra dar “Svastikos sukitės greitai”?), nors ir grasino sudainuoti kažką, bet paskui išsigandęs atsižadėjo, klausinėjo dalyvių beveik į kaktą. Kartais pagirdavo. Apskritai, kad ir ką jis darytų, viskas išeina, gal dėl tos auros, kuri jį gaubia jaunimo ir ne vien auditorijos akyse? Jam nekenkia ir į šoną nušnekėti - sugeba išsisukti žaismingai ir elegantiškai.

O kas vyko ekrane? Buvo “Žas” su Jungėnų kaimo kapela, t.y. “Žas” prieš “Jungėnus”, ir laimėjo “Jungėnai”. Tai rodo, kad prie televizoriaus sėdi ne vien miestas, ne vien paaugliai, ir kad šita lyga gali dar pateikti visokių pokštų. Trečia vertus, “žasai” garsūs, “žasai” lyderiai, o prieš tikrą kaimietiško liaudiško popso kolektyvą jie pasirodė bejėgiai. Na, gal ne bejėgiai - tiesiog silpnesni.

Pagaliau tenka pripažinti - NML projektas geras. Lyga gali turėti gerą ateitį, bet darsyk paklausus - o kur visa apie “Orbitą” susispietusi kompanija? Buvo šaunu ir bus gaila, jei juodam humorui televizoriuje nebeliks vietos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų