REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentas Rolandas Paksas nusprendė persikelti į prezidentui skirtą rezidenciją, nes nenori kelti problemų kaimynams, praeiviams bei apsaugos darbuotojams. Tačiau rezidencijos jam neužleidžia kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus.

REKLAMA
REKLAMA

R.Paksas apsigalvojo

"VL Vakaro žinios" rašė, jog Vadovybės apsaugos departamentui (VAD) daug rūpesčių sukėlė prezidento R.Pakso užsispyrimas gyventi ne prezidento rezidencijoje, o nuosavame name sostinės Antakalnio mikrorajone.

REKLAMA

Išrinktas prezidentu R.Paksas atkakliai tvirtino, jog liks gyventi Antakalnio mikrorajone, Šilo g. esančiame name. Vėliau, pasak žiniasklaidos, jo užsispyrimas esą sušvelnėjo. Nepaisant šių gandų R.Paksas ir toliau gyvena Antakalnyje.

Prezidento aplinkos žmonės dabar tvirtina, kad R.Paksas sutinka persikelti į jam valstybės teikiamą rezidenciją, tačiau to padaryti neįmanoma, nes jos neužleidžia kadenciją baigęs prezidentas V.Adamkus.

REKLAMA
REKLAMA

Daugybė problemų

VAD direktorius Raimundas Kairys "VL Vakaro žinios" tvirtino, jog jo vadovaujamam departamentui iškyla daugybė sunkumų dėl tokios situacijos. Pasak jo, gyvenamajame rajone prezidentui neįmanoma suteikti visų saugumo sąlygų.

VAD vadovas teigė, jog saugumui gyvenamajame rajone užtikrinti reikalingos papildomos investicijos, papildomi darbuotojai, todėl tai kainuoja brangiau.

Pasak R.Kairio, tai sukelia papildomų nepatogumų vilniečiams, nes, pravažiuojant R.Pakso kortežui, laikinai apribojamas transporto eismas, susidaro "kamščiai", žmonėms nemalonu būti stebimiems vaizdo kamerų. Jo teigimu, R.Paksą daug patogiau būtų saugoti Turniškėse, kur yra įrengta tam tinkama infrastruktūra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak R.Kairio, visa aparatūra R.Pakso namuose liko nuo jo vadovavimo Vyriausybei laikų, tačiau prezidentas turėtų būti dar griežčiau saugomas.

"Apsaugos darbuotojai neturi kur ištiesti kojų, nespėja pribėgti prie žioplinėjančių pašalinių, nes apsaugos punktas pastatytas už ūkinio pastato netoli prezidento lauko tualeto.

VAD automobiliai, laukiantys prezidento, turi stoviniuoti prie tualeto, netoli privačių garažų, todėl žmonės negali iš jų išvažiuoti", - dėstė problemas R.Kairys.

A.Brazauskas siūlo rezidenciją

Kalbama, jog premjeras Algirdas Brazauskas pasiūlė kadenciją baigusiam prezidentui V.Adamkui, kuris dabar užima prezidento pareigas einančiam asmeniui skirtą rezidenciją, persikelti į tuščia premjero rezidenciją, skirtą svečių priėmimui.

REKLAMA

Tai patvirtino ir Prezidentūros kancleris Andrius Meškauskas, teigdamas, kad A.Brazauskas tam neprieštarautų.

Pasak kanclerio, pagal įstatymus V.Adamkui valstybė privalo pastatyti naują rezidenciją, tačiau ji kol kas tik projektuojama.

Pasak VAD vadovo, premjero rezidencijos apsaugai papildomų išlaidų nereikėtų, nes visa teritorija saugoma iš vidaus ir išorės, yra visa reikalinga infrastruktūra, o R.Pakso namas netinkamas nei saugos, nei privatumo, nei reprezentacijos pažiūriu. Jei būtų pastatyta nauja rezidencija V.Adamkui, tereikėtų tik papildomo apsaugos posto ir stebėjimo kamerų.

REKLAMA

Prezidentas jaučiasi nesaugus

R.Kairys pastebėjo, jog R.Paksas saugomas ne taip, kaip turi būti saugomas prezidentas, ir negali jaustis saugus.

Jam paantrino ir prezidento patarėjas nacionalinio saugumo politikos klausimais Remigijus Ačas, tvirtindamas, kad namas stovi prie pat judrios gatvės, nuo lango iki tvoros - mažiau nei 10 metrų, todėl bet koks praeivis gali mesti į langą kokį nors daiktą. "Prezidento saugumas - minimalus", - pastebėjo R.Ačas.

Pasak jo, iškart po rinkimų R.Paksas nenorėjo išsikraustyti iš savo namų sostinės Šilo gatvėje, nes jam einant premjero pareigas "ten neblogai sekėsi". Tačiau tai buvo tik neapgalvoti žodžiai. "Užteko tik jį išrinkti prezidentu, ir svoris pasikeitė: prasidėjo lipimai per tvoras, žmonių ėjimai su gerais ir blogais kėslais", - sakė R.Ačas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Priekaištai V.Adamkui

Pasak patarėjo, dabar R.Paksas sutiktų persikelti į prezidento rezidenciją, nes supranta, jog susidariusi situacija sukelia papildomų sunkumų VAD darbuotojams, kaimynams, praeiviams.

Be to, pasikeitė jo žmonos Laimos statusas. Ji nebeturi laiko namų priežiūrai. Tuo tarpu gyvenant valstybės skirtoje rezidencijoje namus prižiūrėtų šeimininkė.

Pasak R.Ačo, R.Paksas galėtų kraustytis į premjero rezidenciją, tačiau tokiu atveju jam tektų kraustytis du kartus. "O V.Adamkus nepasistatė namo, nepasiruošė, kai buvo laikas, ir atsisakė lėšų, todėl turėtų kraustytis į premjero rezidenciją", - mano R.Ačas.

REKLAMA

Buvęs prezidentas - benamis

V.Adamkaus referentas Audrius Penkauskas "VL Vakaro žinios" sakė negirdėjęs apie A.Brazausko siūlymą V.Adamkui persikelti į premjero rezidenciją.

Pasak jo, V.Adamkus sutinka išsikelti iš užimamos rezidencijos ir net siūlo savo šeimos lėšomis pasistatyti namelį, tačiau valstybė gaišta tvarkydama eksprezidento apgyvendinimo klausimus.

V.Adamkus, pasak A.Penkausko, Vyriausybės yra paprašęs jam skirti sklypą Turniškėse, tačiau oficialaus skyrimo negavęs.

Biurokratiniai barjerai

Tuo tarpu Vyriausybės kanceliarijos akcinės komunalinių paslaugų bendrovės, kuruojančios Turniškes, vadovas Valdas Račkys "VL Vakaro žinios" teigė, jog V.Adamkus negali išsikraustyti, o dabartinis prezidentas negali užimti prezidentui skirtos rezidencijos "dėl merijos gaišimo".

REKLAMA

Pasak V.Račkio, reikia paruošti detalųjį planą, projektą, turi būti praneštos sklypo rezidencijos statybai koordinatės, tačiau gaištama "dėl biurokratizmo". Be to, "reikalai stovi, nes anksčiau politikai sakė: nereikia statyti".

Anot V.Račkio, premjero rezidencija tik 20 kv. metrų mažesnė už prezidento rezidenciją, joje yra 4 miegamieji darbuotojams.

"VL Vakaro žinios"

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų