REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jungtinių Valstijų prezidentas George'as W. Bushas (Džordžas V. Bušas) savaitę truksiančioje kelionėje po Europą ir Artimuosius Rytus susitiks su sąjungininkų iš NATO lyderiais, griežtai pasipriešinusiais karui Irake, bei pradės asmeninę misiją padėti Izraeliui ir palestiniečiams pasiekti taiką.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak patarėjų, penktadienį išvykstantis G. W. Bushas sieks panaikinti "blogybes", kurias transatlantiniuose santykiuose sukėlė JAV prevencinis karas prieš Saddamo Husseino (Sadamo Huseino) režimą Irake. Dėl jo kilo nesutarimų Jungtinėse Tautose, taip pat išryškėjo didelis nuomonių skirtumas tarp JAV prezidento ir kai kurių įtakingų Europos šalių lyderių.

REKLAMA

Pamindamas savo nenorą asmeniškai imtis vadovaujančio vaidmens Artimųjų Rytų taikos procese, G. W. Bushas taip pat surengs du viršūnių susitikimus - Egipte su arabų šalių vadovais, o Jordanijoje su Izraelio ir palestiniečių ministrais pirmininkais. Po to JAV prezidentas aplankys Katare dislokuotus JAV karius.

Tačiau G. W. Busho kelionė prasidės apsilankymu "Naujosios Europos" atstovėje Lenkijoje, kuriai JAV prezidentas nori atsidėkoti už paramą Irako krizės metu.

REKLAMA
REKLAMA

G. W. Bushas penktadienį vakare atvyks į istorinę Lenkijos sostinę Krokuvą, kur šeštadienį Vavelio karalių rūmuose susitiks su savo artimu sąjungininku prezidentu Aleksandru Kwasniewskiu (Aleksandru Kvasnevskiu).

Viešnagės Lenkijoje metu G. W. Bushas, tikriausiai norėdamas pabrėžti savo antiteroristinės kampanijos moralinį aspektą, taip pat apsilankys buvusioje nacių koncentracijos stovykloje Osvencime.

Šiuo apsilankymu siekiama "pagerbti nekaltų Trečiojo Reicho ir Holokausto aukų atminimą bei priminti mums visiems nežaboto blogio keliamą pavojų", sakė prezidento patarėja nacionalinio saugumo klausimais Condoleezza Rice (Kondoliza Rais).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vėliau šeštadienį G. W. Bushas prisijungs prie kitų pasaulio šalių vadovų, atvykusių paminėti Sankt Peterburgo miesto įkūrimo 300 metų sukakties.

Kitą dieną jis susitiks su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, su kuriuo aptars Vašingtono būgštavimus dėl Maskvos paramos Irano branduolinei programai.

Po to G. W. Bushas keliaus į Didžiojo aštuoneto susitikimą (G-8) Prancūzijos kurorte Eviane, kur turėtų susitikti ir su Prancūzijos prezidentu Jacques'u Chiracu (Žaku Širaku), Vokietijos kancleriu Gerhardu Schroederiu (Gerhardu Šrėderiu) bei Kanados ministru pirmininku Jeanu Chretienu (Žanu Kretjenu). Nors, kaip pabrėžė Baltieji rūmai, JAV prezidentas akis į akį susitiks tik su Prancūzijos vadovu .

REKLAMA

Jie visi priešinosi JAV ketinimams pulti Iraką be Jungtinių Tautų leidimo.

Nors G. W. Bushas dar nėra pasirengęs atleisti, jo manymu, jį išdavusiems kolegoms, patarėjų teigimu, jis vis dėlto tikisi bendradarbiauti su tokiomis įtakingomis šalimis, kaip Prancūzija ir Vokietija.

Eviane pirmadienį G. W. Bushas pirmą kartą nuo karo pradžios susitiks su J. Chiracu, kuris buvo vienas griežčiausių Vašingtono kampanijos jėga nuversti Saddamą Husseiną kritikų.

Demonstruodamas gerėjančius JAV ir Kinijos santykius, viršūnių susitikimo užkulisiuose G. W. Bushas vienu du susitiks ir su Kinijos prezidentu Hu Jintao (Hu Dzintao), užėmusiu šį postą metų pradžioje.

REKLAMA

Tačiau kelias susitaikymui buvo atvertas pavykus karui Irake griežtai nepritarusias Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos nares įkalbėti patvirtinti rezoliuciją dėl sankcijų Bagdadui panaikinimo.

Susitaikymo dvasia buvo jau juntama per Paryžiuje įvykusį JAV valstybės sekretoriaus Colino Powello (Kolino Pauelo) ir Prancūzijos užsienio reikalų ministro Dominique'o de Villepino (Dominiko de Vilpeno) susitikimą.

Artėjančių susitikimų G. W. Bushas nepraleis progos pakreipti savo naudai."Dabar svarbiausia pasiekti, kad transatlantinė bendrija galėtų bendradarbiauti sprendžiant mums iškilusius realius klausimus, - teigė aukšto rango administracijos pareigūnas. - Mes turime darbotvarkę 21 amžiui ir mes norėtume, kad žmonės galvotų apie tą darbotvarkę, o ne taktiką, ginčus bei tai, kas buvo negerai pirmaisiais šių metų mėnesiais".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

G-8, kurį, be JAV, sudaro Kanada, Rusija, Prancūzija, Vokietija, Britanija, Japonija ir Italija, G. W. Bushas paprašys skirti daugiau pinigų besivystančioms valstybėms bei kovai su AIDS. Iniciatyva gali pasirodyti kiek neįprasta, nes paprastai Vašingtonas buvo kritikuojamas dėl vangios politikos šiose srityse.

Kaip ir Irako atveju, G. W. Bushas išryškins vienašalį valstybių veikimą. Iniciatyvas dėl vadinamosios Tūkstantmečio iššūkio sąskaitos (Millennium Challenge Account) bei kovos su AIDS fondo JAV prezidento administracija pradėjo be pagrindinių daugiašalių organizacijų, kaip Jungtinės Tautos.

REKLAMA

Jos abi "pribloškia tuo, kad yra vienašališkos iniciatyvos", - teigė Vašingtone įsikūrusio Pasaulinės plėtros centro ekspertas Steve'as Radeletas (Stivas Reidletas).

Tuo tarpu ekonomikos srityje, panašu, jog Vašingtonas, nors pareigūnai oficialiai tai paneigė, nutarė leisti kristi dolerio vertei euro ir jenos atžvilgiu, nesirūpindamas, jog tai gali neigiamai paveikti Japonijos bei Europos šalių ekonomikas, kurios jau ir taip susiduria su sunkumais.

Tačiau kasmetinis G-8 šalių vadovų susitikimas nėra pati geriausia vieta nesutarimams reikšti.

REKLAMA

Pernai Kanados Kananaskio miestelyje vykusiame susitikime visi stengėsi sutelkti paramą pagalbos Afrikai veiksmų planui bei mėgino neišryškinti nesutarimų dėl Artimųjų Rytų.

G. W. Bushui nepavyko, kol kas, įtikinti partnerių Rusijoje ir Europoje pokalbiuose dėl taikaus Artimųjų Rytų krizės sprendimo apeiti palestiniečių prezidentą Yasserą Arafatą (Jasirą Arafatą).

Nors amerikiečiai daugiau nepalaiko ryšių su Y. Arafatu ir verčiau kalbasi su jo ministru pirmininku Mahmudu Abbasu (Mahmudu Abasu), ne visos Europos šalys nusitekusios sekti jų pavyzdžiu. Pirmadienį su Y.Arafatu Ramaloje susitiko D. de Villepinas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Manoma, kad G-8 susitikimo metu bus skirta daug laiko diskusijoms dėl vadinamojo "kelio žemėlapio". G. W. Bushas pirmadienį išvyks dar susitikimui nepasibaigus, kad antradienį, birželio 3-ąją, kartu su Egipto prezidentu Hosni Mubaraku (Hosniu Mubaraku) priimtų arabų šalių vadovus.

Tai bus pirmasis G. W. Busho, kaip JAV prezidento, apsilankymas Artimuosiuose Rytuose. Į viršūnių susitikimą Egipto Šarm el Šeicho kurorte turėtų atvykti Saudo Arabijos sosto paveldėtojas princas Abdullah (Abdula), Jordanijos karalius Abdullah, Bahreino karalius Hamadas bei palestiniečių ministras pirmininkas Mahmudas Abbasas (Mahmudas Abasas).

REKLAMA

Kitos dienos rytą JAV prezidentas išvyks į Jordanijos kurortą Akabą, kur surengs trišalį susitikimą su M. Abbasu bei Izraelio ministru pirmininku Arieliu Sharonu (Arieliu Šaronu). Y. Arafatas į jį nebuvo pakviestas.

Baltieji rūmai pareiškė, kad derybos įvyks, jei "leis aplinkybės", tačiau atsisakė komentuoti, ar jos būtų atšauktos, jei Izraelyje būtų surengti nauji teroro išpuoliai.

Šiedu viršūnių susitikimai būtų pirmas rimtas G. W. Busho mėginimas padėti nutraukti kraujo praliejimą, prasidėjusį 2002 metų rugsėjo mėnesį - likus keliems mėnesiams iki jis tapo JAV prezidentu. Per palestiniečių sukilimą ir atsakomuosius Izraelio veiksmus jau žuvo daugiau kaip 2,4 tūkst. palestiniečių ir 700 izraeliečių.

REKLAMA

"Prezidentas visada sakė, jog, kai jis manys, jog galėtų kaip nors paskatinti ilgą ir labai sudėtingą procesą, jis tai padarys", - tvirtino C. Rice.

G. W. Bushas ketvirtadienį nuvyks į Katarą susitikti su JAV kariais, dalyvavusiais veiksmuose Irake, bei su JAV administracijos Irake vadovu Paulu Bremeriu (Polu Bremeriu).

Į Vašingtoną G. W. Bushas turėtų sugrįžti ketvirtadienio vakarą.

AFP-BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų