REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Išskirtinės reikšmės dokumentas - Lietuvos karaliaus Mindaugo 1255 metų dovanojimo raštas su vieninteliu išlikusiu karaliaus antspaudu - bus eksponuojamas Vilniuje, atnaujintoje parodoje "Krikščionybė Lietuvos mene". Dokumento originalas saugomas Berlyne, Prūsijos valstybės kultūrinio palikimo archyve, ir jo direktorius maloniai sutiko paskolinti šį dokumentą trims savaitėms.

REKLAMA
REKLAMA

Apie tai ketvirtadienį Vyriausybės rūmuose surengtoje spaudos konferencijoje informavo parodos "Krikščionybė Lietuvos mene" rengėjo - Lietuvos dailės muziejaus direktorius Romualdas Budrys.

REKLAMA

Minėtą dokumentą jis pavadino svarbiausia išsaugota istorine relikvija, susijusia su vienintelio Lietuvos karaliaus Mindaugo asmeniu.

Nuo 1999 metų gruodžio 28 dienos Vilniuje, Taikomosios dailės muziejuje, veikianti paroda "Krikščionybė Lietuvos mene" du kartus per metus yra atnaujinama ir papildoma. Minint Lietuvos valdovo Mindaugo karūnavimo 750-ąsias metines liepos 3 dieną šioje parodoje bus atidaroma speciali ekspozicija, pristatanti Lietuvos integraciją į krikščioniškosios Europos lotyniškosios civilizacijos erdvę, tryliktame-keturioliktame amžiuose Europai paskleistus krikščioniškosios Lietuvos ženklus.

REKLAMA
REKLAMA

Lituanistinės istorijos bei meno vertybės ekspoziciją Vilniuje pasieks iš Vakarų ir Vidurio Europos muziejų, bibliotekų, archyvų, kitų institucijų.

Iš kitų būsimos ekspozicijos vertybių R. Budrys išskyrė 1370-1380 metų Vilniaus atvaizdą, dar nežinomą Lietuvos istoriografijai ir istorinei ikonografijai. Manyta, kad seniausias Vilniaus atvaizdas yra G. Brauno ir F. Hohenbergo šešiolikto amžiaus viduryje sukurtas planas. Surastame keturioliktojo amžiaus atvaizde Vilnius schematiškai, kaip mūrinė pilis, pavaizduotas kartu su kitais Europos miestais, ir tai liudija apie Mindaugo laikų Lietuvos tarptautinį pripažinimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Parodos lankytojus, pasak R. Budrio, taip pat turėtų sudominti penkiolikto-šešiolikto amžių ant pergamento pieštų herbynų lapai su Lietuvos heraldika. Herbynai priklauso Briuselio karališkajai ir Paryžiaus arsenalo bibliotekoms.

Mindaugo karūnavimo 750 metų jubiliejaus iškilmės vyks liepos mėnesį. Lietuvos Vyriausybės sudaryta Mindaugo karūnavimo jubiliejaus minėjimo komisija, vadovaujama ministro pirmininko Algirdo Brazausko, patvirtino didelę renginių programą.

Ketvirtadienio spaudos konferencija ši komisija pradėjo jubiliejinės programos pristatymą. Iki jubiliejaus Vyriausybės rūmuose jos bus rengiamos kiekvieną ketvirtadienį. Žurnalistams, pasak komisijos sekretoriaus Gedimino Ilgūno, bus pasakojama apie istorinius tyrinėjimus, mūsų valstybės senovės paminklų paieškas užsienyje, kultūrinius ir kitus renginius.

Pirmojoje spaudos konferencijoje, be R. Budrio, pristačiusio jubiliejinę ekspoziciją, įdomių žinių, nušviečiančių Mindaugo karūnavimo aplinkybes, pateikė istorijos profesorius Edvardas Gudavičius.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų