REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos liberalų sąjungos (LLS) lyderis Eugenijus Gentvilas penktadienį (05.09) paragino paskubinti tiesioginių merų rinkimų įvedimą Lietuvoje, nes, pasak jo, tai verčia daryti užkulisinės vietos valdžios postų dalybos.

REKLAMA
REKLAMA

Taip liberalai sureagavo į žiniasklaidos pranešimus, kad ketvirtadienį premjeras Algirdas Brazauskas pagrasino prezidentui Rolandui Paksui palikti sostinės savivaldybės kontrolę buvusio mero liberalo Artūro Zuoko rankose, jeigu prezidentas neskirs vidaus reikalų ministru Virgilijaus Bulovo.

REKLAMA

"Pastaruoju metu stebint premjero elgesį, jis vis labiau primena į feodalo, o ne į normalios demokratinė šalies ministro pirmininko", - piktinasi liberalų lyderis E. Gentvilas.

Pats prezidentas per savo spaudos tarnybą penktadienį kategoriškai paneigė, kad ketvirtadienį vykusiame susitikime su premjeru A. Brazausku jis aptarinėjo Vilniaus savivaldybės reikalus.

"Prezidentas ne kartą yra pareiškęs, kad šiuo metu išryškėjusių savivaldybių problemų geriausias sprendimas būtų tiesioginiai merų rinkimai", - rašoma prezidento spaudos tarnybos pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

Kol kas prezidentas nėra pasirašęs dekreto dėl vidaus reikalų ministro skyrimo. Teigiama, kad dėl to jis ketina apsispręsti kitą savaitę.

Liberalai žada siekti, kad jau šioje pavasario sesijoje Seimas imtųsi svarstyti Konstitucijos pataisas, reikalingas įvesti tiesioginius merų rinkimus.

Balandžio 9 dieną naujuoju Vilniaus meru buvo išrinktas socialdemokratas Gediminas Paviržis, pirmuoju mero pavaduotoju - liberaldemokratas Juozas Imbrasas, tačiau iki šiol jie negali eiti savo pareigų.

Daugiausiai mandatų sostinės taryboje laimėjusios buvusio mero liberalo Artūro Zuoko rinkiminės liberalų ir moderniųjų krikščionių koalicijos atstovai apskundė rinkimų rezultatus teismui ir jų vykdymas buvo sustabdytas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Viena skundo priežasčių tapo tai, kad renkant merą tarybos posėdyje dalyvavo ir balsavo trys Seimo nariai.

Konstitucinis Teismas praėjusių metų pabaigoje konstatavo, kad Seimo nario pareigos nesuderinamos su savivaldybės tarybos nario pareigomis.

Administracinis teismas kreipėsi į Konstitucinį Teismą, kad šis išaiškintų ankstesnį savo sprendimą.

Ketvirtadienį Lietuvos socialdemokratų partijos atstovai kreipėsi į visas politines jėgas, išrinktas į sostinės savivaldybę, atsisakyti "intrigų, įvairiausių gandų ir paskalų skleidimo".

Pasak jų, tik po teismų sprendimų Lietuvos sostinė vėl galės turėti teisėtai išrinktą miesto valdžią.

Bylą, susijusią su sostinės valdžios rinkimų peripetijomis, Konstitucinis Teismas turi nagrinėti antradienį.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų