REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Premjeras Algirdas Brazauskas teigia, kad pernai tarptautinį nesusipratimą sukėlęs Vidaus reikalų ministerijos sekretorius Virgilijus Bulovas tebėra tinkamiausias kandidatas tapti naujuoju vidaus reikalų ministru.

REKLAMA
REKLAMA

"Pasvarstęs, priėjau išvadą, kad V. Bulovas, kuris šioje ministerijoje dirbo anksčiau, kuris pastaruoju metu dirbo labai atsakingą darbą, informacinės sistemos įdiegimą į valstybės valdymą - vadinamąją elektroninę vyriausybę, elektroninę valdžią - jis šiems reikalams yra gerai pasiruošęs", - antradienį (05.06) interviu Lietuvos nacionaliniam radijui sakė A. Brazauskas.

REKLAMA

Anot premjero, "plius jis gerai kalba angliškai" ir turi labai gerus kontaktus su Europos Sąjungos atstovais Briuselyje.

"V. Bulovas yra šiam reikalui visiškai tinkamas, aš tuo nė kiek neabejoju", - pabrėžė A. Brazauskas.

Kaip vieną argumentų už V. Bulovą, premjeras įvardijo tai, kad Vyriausybės kadencija baigsis po pusantrų metų įvyksiančių Seimo rinkimų.

"Todėl dabar ieškot žmogaus visiškai "iš šono", galbūt ir labai gero, tai būtų tik susipažinimo laikotarpis", - sakė A. Brazauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Premjeras interviu mėgino sumenkinti pernai rudenį kilusį tarptautinį nesusipratimą, kai V. Bulovas įtemptų derybų dėl Kaliningrado tranzito metu pateikė Danijai nesuderintus su Lietuvos vadovybe ir diplomatinėmis institucijomis pasiūlymus.

"Tai nebuvo oficialus valstybės siūlymas. Jis, kuris (praėjusio dešimtmečio pradžioje - BNS) vedė derybas su Rusija Kaliningrado klausimais, kariuomenės išvedimo klausimais, atliko labai didelį, labai sudėtingą, labai svarbų darbą ir, sakyčiau, labai gerai atliko, jis tiesiog samprotavo, kaip galima išspręsti šituos klausimus kaip pilietis", - interviu sakė A. Brazauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Galbūt jis turėjo prieš tai pasitarti su URM, bet kad tai pakenktų visai derybų eigai su ES ir tuo metu pirmininkavusia Danija, tai iš tikrųjų visiškai nepakenkė, aš gi žinau visus tuos reikalus", - tikino premjeras.

Pernai rugpjūtį V. Bulovo pasiūlyta schema, kaip palikti Rusijai vizų režimo išimtis, prieštaravo tuo metu Lietuvos duotiems Europos Sąjungai įsipareigojimams laikytis Šengeno sutarties reikalavimų, taip pat ir dėl vizų įvedimo Rusijos piliečiams.

Vėliau, pernai lapkritį, Rusija ir ES susitarė dėl Rusijos piliečių tranzitą per Lietuvą reglamentuojančių supaprastintų kelionės dokumentų, o šiemet ES patvirtino griežtą, Lietuvos suverenumo interesus ir Šengeno teisės normas atitinkantį, Kaliningrado tranzito reglamentą.

REKLAMA

Tačiau 2002-ųjų vasaros pabaigoje V. Bulovo konfidencialiai pasiūlyta schema sukėlė Europos Sąjungai pirmininkaujančios Danijos atstovams nemalonią nuostabą ir abejonių, kokių pozicijų Lietuva iš tiesų laikosi: vykdyti duotus įsipareigojimus laikytis Šengeno sutarties ar ieškoti, kaip juos apeiti.

Schemos, kaip palikti Rusijai bevizį režimą, autoriai numatė ją pateikti ne kaip Lietuvos poziciją, bet per ES pirmininkę Daniją arba Europos Komisiją, nes taip ji esą būtų priimtinesnė Rusijai.

V. Bulovo raštas turėjo Lietuvos Vyriausybės kanceliarijos spaudą, todėl negali būti laikomas neoficialiu dokumentu. Schema buvo sudaryta be pagrindinių derybų su ES koordinatorių - Užsienio reikalų ministerijos ir Europos komiteto - "palaiminimo".

REKLAMA

Schemai iškilus viešumon, oficialūs Lietuvos derybininkai su ES bei vykdomoji valdžia nuo jos atsiribojo, pakartoję, kad Vilnius nesitraukia nuo įsipareigojimų Europos Sąjungai ir yra už lanksčius Kaliningrado tranzito problemos sprendimus, tačiau nepažeidžiančius Lietuvos suverenumo ir Šengeno sutarties reikalavimų.

Pernai vasaros pabaigoje premjeras A. Brazauskas ir tuometinis VRM vadovas Juozas Bernatonis atsiribojo nuo V. Bulovo parengto dokumento, kaip neoficialaus.

Prezidento Rolando Pakso susitikimas su pretendentu į VRM vadovo postą V. Bulovu įvyks trečiadienį rytą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Per praėjusį antradienį vykusį susitikimą V. Bulovas, pokalbio dalyvių teigimu, negalėjo atsakyti, kaip spręstų sistemos problemas, todėl R. Paksas atidėjo sprendimą dėl jo paskyrimo.

63 metų VRM sekretoriaus V. Bulovo kandidatūrą vietoj atsistatydinusio Juozo Bernatonio prezidentui praėjusią savaitę pateikė A. Brazauskas.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų