REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Opozicinės Tėvynės sąjungos (Lietuvos konservatorių) lyderis Vytautas Landsbergis ragina valstybę rimtai pasiruošti galimam bylinėjimuisi Europos žmogaus teisių teisme su buvusiais promaskvietiškos Lietuvos komunistų partijos veikėjais, Lietuvoje nuteistais už nusikaltimus prieš valstybę ir jos piliečius.

REKLAMA
REKLAMA

"Atstovu šitai ypatingai svarbiai bylai turėtų būti paskirtas gerai pasikaustęs valstybinės ir konstitucinės teisės, taip pat žmogaus teisių žinovas, sutelkta aukščiausiosios kvalifikacijos tarptautinių teisininkų ir politikų komanda, aprūpinta specialiomis lėšomis ir būriu padėjėjų.(.) Galėtų būti apsispręsta teismo posėdžiams Strasbūre pasamdyti kokį žymų tarptautinį advokatą", - rašo ketvirtadienį paskelbtame pareiškime V.Landsbergis.

REKLAMA

"Byla liečia pačius Lietuvos suvereniteto, konstitucingumo, jos valstybinio tęstinumo ir tarptautinio statuso pagrindus, kur praeitis vis dar labai susijusi su dabartimi ir ateitimi", - pažymi jis.

Tačiau nuo šių metų sausio 1 dienos Vyriausybė atstove prie Žmogaus teisių teismo Strasbūre vietoje teisingumo viceministro Gintaro Švedo paskirta Danutė Juočienė BNS teigė, jog šis teismas nesvarsto "nepriklausomybės klausimų".

"Strasbūre nagrinėjamos teisinės problemos, bet nekeliami klausimai dėl šalies nepriklausomybės. Tai tikrai nėra politinė problema", - BNS sakė D.Juočienė.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, ji pažymėjo, jog kol kas teismas net nėra apsisprendęs, ar priims svarstyti nuteistų sausio 13-osios perversmininkų Mykolo Burokevičiaus, Stanislavo Mickevičiaus ir Juozo Kuolelio skundus.

Tai teismas nuspręs gavęs Lietuvos Vyriausybės paaiškinimus ir skundo autorių komentarus dėl šių paaiškinimų. Vyriausybė paaiškinimus teismui turi pateikti iki liepos. D.Juočienė yra dirbusi Europos teisės departamente prie Vyriausybės, dėsto Vilniaus universiteto Teisės fakultete.

Paprastai šalių vyriausybėms Žmogaus teisių teisme atstovauja jų paskirti atstovai, tačiau taip pat jos gali samdyti ir privačius advokatus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Buvęs promaskvietiškos Lietuvoje veikusios kompartijos (LKP/SSKP) veikėjai M.Burokevičius bei J.Kuolelis šiuo metu atlieka laisvės atėmimo bausmes Vilniaus griežtojo režimo pataisos darbų kolonijoje.

Už valstybinius nusikaltimus M.Burokevičius yra nuteistas kalėti 12 metų. Į laisvę jis turėtų išeiti 2006 metų sausio 15 dieną. J.Kuolelis į laisvę išeis 2005 metų rugpjūčio 23 dieną.

S.Mickevičius slapstosi Rusijoje nuo Lietuvos teismo skirtos bausmės.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas praėjusių metų gruodžio 28 dieną atmetė visų nuteistųjų 1991 metų sausio 13-sios sąmokslininkų ir jų advokatų kasacinius skundus.

REKLAMA

Daugelis kitų 1991 metų sausio 13-sios bylos kaltinamųjų išvengė bausmės, nes pasislėpė nuo Lietuvos teisėsaugos Rusijoje, Baltarusijoje ir Ukrainoje.

14 žmonių žuvo ir šimtai buvo sužeisti per sovietų okupacinės kariuomenės ir KGB mėginimą nuversti teisėtą Lietuvos valdžią 1991 metų sausio 13 dieną.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų