REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šeštadienį (05.31) į vieną politinę jėgą susijungė Lietuvos liberalų sąjunga (LLS), Lietuvos centro sąjunga (LCS) ir Moderniųjų krikščionių demokratų sąjunga (MKDS).

REKLAMA
REKLAMA

Naujoji partija vadinsis Liberalų ir centro sąjunga.

Vilniuje vykusiame jungiamajame Liberalų, Centro ir Moderniųjų krikščionių demokratų sąjungų suvažiavime už naujos partijos įsteigimą balsavo 575 delegatai iš 610 suvažiavime dalyvavusių. Balsavusių prieš ir susilaikiusių nebuvo.

REKLAMA

Po balsavimo LLS, LCS ir MKDS pirmininkai - Eugenijus Gentvilas, Kęstutis Glaveckas ir Vytautas Bogušis -pasirašė deklaraciją dėl Liberalų ir centro sąjungos steigimo. Joje teigiama, kad naujoji partija perima visas LCS, LLS ir MKDS teises ir prievoles.

Naujos partijos įkūrimą suvažiavime pasveikino kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus, išreikšdamas viltį, kad Liberalų ir centro sąjunga bus "veržli bei drąsi politinė partija", kuri atkakliu bei sąžiningu darbu kartu su kitomis dešiniosiomis partijomis ves Lietuvą "į geresnį gyvenimą".

REKLAMA
REKLAMA

Naujos politinės jėgos įkūrimą pasveikino ir Naujosios sąjungos (socialliberalų) lyderis Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas. Jis pažymėjo, kad trijų partijų susijungimas - svarbus įvykis Lietuvos gyvenime, tačiau kartu prognozavo, kad kurį laiką bus juntama trijų partijų vidinė konkurencija.

Suvažiavime taip pat buvo perskaitytas prezidento Rolando Pakso sveikinimas, susijungusias partijas sveikino Tėvynės sąjungos vadovas Andrius Kubilius, vienas socialdemokratų lyderių Česlovas Juršėnas bei kiti politikai.

Jungiamajame suvažiavime taip pat bus renkamas partijos vadovas, tvirtinama naujosios partijos programa.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Buvęs Vilniaus meras liberalas Artūras Zuokas kol kas yra vienintelis kandidatas į būsimosios Liberalų ir centro partijos pirmininkus. Jį kandidatu iškėlė LLS suvažiavimas, šiai kandidatūrai pritarė ir MKDS suvažiavimo delegatai.LCS kandidatą į jungtinės partijos pirmininkus turėtų iškelti šeštadienį vyksiančiame partijų jungimosi suvažiavime.

Numatoma, jog jungtinės partijos valdyboje centristai ir liberalai turės po dvylika, modernieji krikdemai - keturis narius.

Jeigu jungtinės partijos pirmininku taptų liberalas, centristas užimtų pirmojo pirmininko pavaduotojo vietą ir atvirkščiai.

REKLAMA

Į vieną politinę jėgą susijungusių LLS, LCS ir MKDS pirmininkai - Eugenijus Gentvilas, Kęstutis Glaveckas ir Vytautas Bogušis - tikisi, kad nauja jungtinė partija taps stipriausia centro dešiniąja politine jėga šalyje, sugebėsiančia konkuruoti su kairėje pusėje esančia Socialdemokratų partija.

LLS, LCS ir MKDS iki šiol konkuravo tarpusavy dėl to paties centro dešinėspakraipos elektorato balsų.

Planuojama, kad naujoji partija turės daugiau nei 8 tūkstančius narių bei skyrius visoje Lietuvoje.

Aktyvūs centro dešinės partijų susijungimo darbai prasidėjo praėjusių metų pabaigoje.Liberalai, centristai ir modernieji krikdemai Seime jau sudarė bendrą 25 narius turinčią opozicinę frakciją. Iš viso Seimas turi 141 narį, bet šiuo metu keturios parlamentarų vietos yra laisvos.

Šiuo metu valdančiąją daugumą Seime sudaro ir Vyriausybę yra suformavusios Lietuvos socialdemokratų partija ir Naujoji sąjunga (NS, socialliberalai).

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų