REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šį sekmadienį (05.11) prasideda 3-iasis klasikinės muzikos festivalis “Alternatyva”, kurio keturi koncertai, vyksiantys gegužės 11, 14, 15, 17 dieną Šv. Kazimiero bažnyčioje ir Filharmonijos Didžiojoje salėje, išsiskleis tauriu autentiškų muzikavimo tradicijų ir Europos profesionalaus klasikinio muzikos paveldo deriniu.

REKLAMA
REKLAMA

Šio renginio įkvėpėjas ir organizatorius, vadovas - smuikininkas Martynas Švėgžda von Bekkeris, prieš porą mėnesių pats drauge su violončelininku M. Bačkumi Nacionalinėje filharmonijoje parengęs didžiulę smuiko ir violončelės duetų programą, o dabar kviečiantis į kamerinį festivalį “Alternatyva”. Renginio dalyviai - M. Švėgždos von Bekkerio įvairiuose Europos renginiuose sutikti kitų šalių menininkai. “Alternatyvos” išvakarėse kalbiname festivalio vadovą.

REKLAMA

Koks buvo pirmasis impulsas rengti festivalį Vilniuje ir imtis organizacinės veiklos?

Iki “Alternatyvos” dvejus metus aktyviai dalyvavau rengiant Biržų festivalį. Man labai patiko ta erdvė, kurioje vyko koncertai, į kurią kviečiau iš užsienio menininkus. Maniau, kad susiklostys Biržuose tradicija, kuri išaugs į didelį tarptautinį renginį, kokių randame Vokietijoje, Austrijoje - prie ežerų, pilyse, prie Baltijos jūros. Prisiminkime, kad ir garsųjį Šlezvigo-Holšteino festivalį. Džiaugiausi, kad tąsyk pavyko į Biržus pasikviesti gausią prancūzų kultūrinę ir ambasados delegaciją, noriai atvyko ir Vokietijos ambasados Lietuvoje atstovai. O juk nuo Vilniaus iki Biržų - 230 kilometrų, netrumpas kelias. Ir aš supratau, kad idėja gali patraukti žmones, atstumai nesvarbu. Buvo padaryta graži pradžia, tačiau, gaila, teko idėjos Biržuose atsisakyti, nes nebesusišnekėjau su vietine valdžia, galbūt mano pasiūlymai neatitiko jų skonio ir sumanymų.

REKLAMA
REKLAMA

Galvojau, ką toliau daryti? Jau buvo susitarta su konkrečiais užsienio atlikėjais, kurie noriai sutiko atvykti į Lietuvą, kai kurie buvo koncertavę ir Biržuose, ta aplinka jiems labai patiko. Kad idėja nenutruktų, tąsyk Vilniuje kreipiausi į tuometinį Rusų dramos teatro vadovą Vladimirą Tarasovą, klausdamas, ar negalėtų penki koncertai vykti minėtame teatre. Sulaukiau teigiamo atsakymo. Ir taip “Alternatyvos” tradicija 2001-ųjų pavasarį prasidėjo Vilniuje.

Kaip atsirado festivalio pavadinimas?

Pasirinkau gražų žodį “alternatyva” kaip pasirinkimo išraišką, kuri labai tiko tokio pobūdžio festivaliui, kaskart kintančiam vidine struktūra, margų muzikinių programų renginiui. Tuo pavadinimu nesistengiau tapti jokia opozicija ar kam nors priešintis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kokias išvadas padarei po pirmojo “Alternatyvos” festivalio?

Daug kas mane draugiškai drąsino, koncertus aplankė gausi publika, pasklido įspūdžiai tarp muzikantų, jau ir kiti norėjo čia atvažiuoti pakoncertuoti. Gavau patvirtinimą, kad muzikinis festivalio lygis aukštas, tad štai jau įvyks ir 3-ioji “Alternatyva”.

Džiaugiuosi, kad pavyko susitarti su bemaž svarbiausia muzikine institucija - Nacionaline filharmonija, kuri pripažino festivalio koncertų lygį ir šįmet jau trys vakarai įvyks Filharmonijos Didžiojoje salėje. Esu laimingas, kad broliai jėzuitai kartu su vargonininku Leopoldu Digriu suteikė galimybę šiųmetę “Alternatyvą” pradėti Šv. Kazimiero bažnyčioje. Tai nuostabi dvasinė ir akustinė erdvė korsikiečių vyrų ansambliui “Sartene Poliphonic Choir” giedoti. O Filharmonijoje pasirodys R. Trostas (tenoras) su pianistu F. Schwinghammeriu, Voglerio kvartetas ir indų tradicinės muzikos atlikėjai. Nors dar festivalis neįvyko, tikiuosi, kad visi gražiai padainuos, pagros, kad visi bus laimingi. Labai norėčiau, kad renginys pavyktų.

REKLAMA

Ar negalvoji ateityje susieti festivalio su kokia nors konkrečia, pastovia, gal net pačių susikurta erdve?

Tam reikėtų, ko gero, pirkti kokį nors seną nutrupėjusį fabriką, kurti sceninę erdvę - tai didžiuliai pinigai, greitai to nepadarysi. Nors, prisipažinsiu, apie tai kol kas ir negalvoju. Ta muzika, kuri skamba, pati nulemia aplinką. Šv. Kazimiero bažnyčia ir Filharmonija - šiuo atveju idealios. Jei kalbėsime apie Filharmoniją, tai pabrėžčiau, kad tai labai profesionaliai parengta salė koncertams, joje labai patogu dirbti, puikiai čia funkcionuoja moderni infrastruktūra. Pagaliau tai puikios akustikos erdvė, kurioje negirgžda kėdės, parketas, kurioje galima nuostabiai susikaupti. Šios savybės išreiškia sykiu ir pagarbą muzikai bei muzikantams, kuriems turėtų būti malonu čia muzikuoti.

Ačiū už pokalbį. Sėkmės 3-iajai “Alternatyvai”.

Kalbėjosi Vytautė Markeliūnienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų