REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Konstitucinis Teismas penktadienį skelbs nutarimą, nuo kurio priklausys sostinės valdžios ateitis.

REKLAMA
REKLAMA

Naujuoju Vilniaus meru išrinktas socialdemokratas Gediminas Paviržis ir pirmasis jo pavaduotojas liberaldemokratas Juozas Imbrasas iki šiol negali eiti pareigų, nes jų įgaliojimus po opozicijos atstovų kreipimosi sustabdė Vilniaus apygardos administracinis teismas. Nagrinėjant skundą, buvo kreiptasi į Konstitucinį Teismą.

REKLAMA

Šis teismas gegužės 13 dieną skubos tvarka surengtame viešame posėdyje išnagrinėjo Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo nuostatas, leidusias balandžio 9 dieną vykusiuose naujojo Vilniaus mero rinkimuose dalyvauti ir balsuoti trims Seimo narių mandatus turintiems sostinės tarybos nariams.

Praėjusių metų gruodžio 24 dieną Konstitucinis Teismas išaiškino, kad pagal Konstitucijoje įtvirtintus valdžių atskyrimo ir dvigubo mandato draudimo principus Seimo narys negali tuo pačiu metu būti ir savivaldybės tarybos narys.

REKLAMA
REKLAMA

Vykdydamas šį nutarimą, sausio 28 dieną Seimas priėmė Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo 86, 87 straipsnių papildymo bei pakeitimo ir įstatymo papildymo 88' straipsniu įstatymą. Šio įstatymo 4 straipsnio 2 dalyje nustatyta, kad Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo normos dėl išrinkto savivaldybės tarybos nariu asmens tarybos nario mandato atsisakymo iki pirmojo savivaldybės tarybos posėdžio pradedamos taikyti nuo kitos kadencijos savivaldybių tarybų rinkimų.

Toks reguliavimas leido kai kuriems asmenims per pirmąjį savivaldybės tarybos posėdį eiti ir savivaldybės tarybos nario pareigas, ir Seimo nario pareigas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Konstitucinis Teismas taip pat nagrinėjo balandžio 11 dienos Vyriausybės nutarimą, kuriuo G. Paviržis buvo atleistas iš Vilniaus apskrities viršininko pareigų.

Vilniaus apygardos administracinio teismo požiūriu, per balandžio 9 dieną vykusius mero rinkimus G. Paviržis faktiškai ir juridiškai dar buvo Vilniaus apskrities viršininkas, tad miesto tarybos posėdyje dalyvauti negalėjo. Nors prašymą atleisti iš pareigų Vyriausybei jis įteikė balandžio 7 dieną, atitinkamas nutarimas "Valstybės žiniose" buvo paskelbtas tik balandžio 16-ąją, tad nuo tada G. Paviržis ir laikytinas atleistu.

Sulaukęs Konstitucinio Teismo nutarimo, Administracinis teismas galės toliau nagrinėti buvusio mero liberalo Artūro Zuoko rinkiminės liberalų ir moderniųjų krikščionių koalicijos atstovų skundą dėl naujojo mero rinkimų teisėtumo.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų