REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iš to, ką žmonės iš skirtingų šalių skaito atostogaudami, galima spręsti apie tai, ką galvoja ištisos valstybės, teigia britų dienraštis „The Times“ (http://www.timesonline.co.uk/article/0,,3-2301682,00.html). Vieni poilsiaudami nori pabėgti nuo tikrovės, kiti – pasiimti ją su savimi. „The Times“ pasidomėjo, kokios knygos šį atostogų sezoną populiariausios įvairiose šalyse.

REKLAMA
REKLAMA

Mintyse sukasi šablonai: „Aplink pasaulį per 80 dienų“, „Paplūdimio knyga“, „Puslapiai prie vandens“, pažymi dienraštis. Knygos, kurias skaito poilsiautojai – turint galvoje milijoną galimų pasirinkimų konkrečiu laikotarpiu – yra patikimiausias kultūros termometras.

REKLAMA

Paplūdimiai įvairiose pasaulio šalyse yra puiki tokios požiūrių medžioklės vieta, teigia „The Times“. Galima išskirti du motyvus, skatinančius žmones rinktis, ką skaityti atostogaujant. Pirmasis – tvirtas ryžtas paskirti staiga atsiradusį laisvą laiką, kurio visada taip trūksta, „iš tikrųjų svarbiam“ dalykui. Antrasis – visiška priešingybė: tai siekis kuo toliau nuo jo pabėgti.

Eskapistams vasaros knyga yra atostogos atostogose. Kaip kitaip paaiškinti faktą, kad izraeliečiai populiariausia knyga tarsi laiko mašina keliasi į penktąjį praėjusio amžiaus dešimtmetį, į kur kas paprastesnį ir „Hizbollah“ raketų dar nepasiekiamą Izraelį? Šiemet tokia pat patriotinė nostalgija stipri Turkijoje, Kinijoje ir Ispanijoje. Turbūt tokiam pabėgimui ten nėra buvę geresnės vasaros nei ši.

REKLAMA
REKLAMA

Tik prancūzai, vokiečiai ir amerikiečiai – tikri nuobodybės –atrodo, lieka „neatsijungę“ nuo realaus pasaulio. Arba savo įspūdingąsias knygas ima ne skaitymui, bet pasirodymui.

Pramanytos istorijos apie keliones nuosavais lėktuvais, kuriose herojai leidžiasi į kur kas egzotiškesnes vietas nei patys skaitytojai, visada buvo klasikinis skaitalas, tinkantis prie smėlio ir jūros. Tuo tarpu knygos apie nuotykius, populiarios oro uostų laukimo salėse, retai intriguoja atvykus į atostogų vietą. Jos pernelyg greitai praryjamos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gerų atostogų pasaulio skaitytojams linki „The Times“ ir trumpai pristato įvairiuose kraštuose populiariausias atostogų sezono knygas. Ir priduria – tik atsiminkite, kad pasaulis niekur nebus pradingęs, kai grįšite iš atostogų.

Rusija

Tajana Ogorodnikova. Vedybų sutartis, arba Kas yra kas

Tie rusai, kurie negali sau leisti šią vasarą ištrūkti į Žydrąją pakrantę, ieško nusiraminimo pusiau dokumentinėje istorijoje apie problemas, kylančias gyvenant santuokoje su oligarchu. Jachtos, prabangūs automobiliai, kailiai ir skausmas – ir dar koks. Autorė, buvusi multimilijonieriaus žmona, negaili smulkmenų aprašinėdama savo baimę, kad bus pakeista nauju modeliu su dar ilgesnėmis kojomis. Ji taip pat duoda sveikų ir ciniškų finansinių patarimų, kaip užsitikrinti tam tikrą jo turtų dalį, kai ateis laikas išeiti.

REKLAMA

Vokietija

Mathiass Matussek. Mes – vokiečiai. Kodėl mes galime patikti kitiems

Ši pagyra vokiečių tautai sėkmingai sutapo su nacionalinio pasididžiavimo jausmais, užplūdusiais per Pasaulio futbolo čempionatą. Autorius rašo išmokęs mylėti savo šalį, kai dirbo „Der Spiegel“ korespondentu Brazilijoje, JAV ir D. Britanijoje. Gyvenimas Anglijoje jį tiesiog pripildęs patriotinių jausmų, nes jis nuolat turėjęs „ginti savo šalį nuo stereotipų ir peikimų“.

Indija

Gregory David Roberts. Shantaram

Visi skuba perskaityti 936 puslapių australų autoriaus nuotykių aprašymą, gerokai pagardintą išmone, kol šios istorijos dar nepamatė būsimajame Holivudo filme su Johnny Deppu pagrindiniame vaidmenyje. Knygoje pasakojama apie pabėgimą iš kalėjimo. Į jį herojus 19 metų buvo patekęs už ginkluotą apiplėšimą, kurio ėmėsi pritrūkęs pinigų heroinui. Dirbdamas nemokamoje klinikoje Bombėjaus lūšnynų rajone ir prisidurdamas iš turistams parduodamų narkotikų jis užmezga tvirtus ryšius su miestu ir jo pogrindiniu pasauliu.

REKLAMA

Turkija

Ipek Calislar. Latife Hanim

Ši prieštaringa knyga pasakoja apie temperamentingą šiuolaikinės Turkijos kūrėjo Kemalio Atatiurko žmoną Latife Hanim, kuriai grąžinama pelnyta vieta reformuotos šalies istorijoje. Knyga sulaukė didelės sėkmės, nors Atatiurko žmona įsidrąsina tvirtinti, kad jos įžymusis vyras iš tiesų buvęs tik paprastas mirtingasis. Ji pati vaizduojama kaip išsilavinusi moteris, sėkmingai kovojusi už turkių teises. Hanim vyras tikėjo lyčių lygybe, tik nebuvo linkęs to taikyti savo žmonai.

JAV

Thomas Ricksas. Fiasko: amerikietiška avantiūra Irake

Amerikiečiai sustojo eilėn, kad galėtų įgrūsti į savo kelioninius lagaminus šį slogų 496 puslapių veikalą apie Busho administracijos klaidas. Ricksas, gerai Pentagono reikalus išmanantis „Washington Post“ reporteris, nesikuklina kritikuoti generolų ar detaliai aprašinėti belaisvių kankinimų. Busho administracijos strategiją Irake jis vadina „blogiausiu karo planu per visą Amerikos istoriją“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Japonija

Masahiko Fujiwara. Tautos garbė

Japonijos ekonomika atsigauna, bet japonai godžiai skaito pasakojimą apie tai, kaip viskas eina po velnių. Šis 200 puslapių matematikos dėstytojo antivakarietiškas traktatas ragina japonus grįžti prie samurajų dvasios „Bushido“ kodekso. Kitaip Tekančios saulės šalis rizikuoja tapti pasibjaurėtinu JAV klonu – klaikia terorizmo, ekonominės poliarizacijos ir nežaboto rinkos kapitalizmo mišraine.

Prancūzija

Nicolas Sarkozy. Liudijimas

Šis keistas bestseleris nesukelia įtampos, jame mažai sekso, užtat per akis samprotavimų apie tai, kas Prancūzijoje klostosi ne taip. Tai tarpinis manifesto ir vidutinio kalibro politiko, turinčių neblogų šansų kitą pavasarį tapti prezidentu, memuarų variantas. Sarkozy samprotavimus 275 tūkstančių egzempliorių tiražu prancūzai išgraibstė vos per vieną mėnesį. Jis tapo idealiu atostogų palydovu ne tik konservatoriams, bet ir 5 procentams kairiųjų.

REKLAMA

Ispanija

Ildefonso Falcones. Del Mar katedra

Viduramžių Ispanija neatrodo pati geriausia vieta vasaros atostogoms praleisti, bet autorius, pasakodamas apie puikiąją Šv. Marijos del Mar katedrą Barselonoje, knygą pagardino pakankamu aistros, prievartos ir intrigos kiekiu.

Izraelis

Anos Oz. Istorija apie meilę ir sutemas

Kol Izraelis kariauja su „Hizbollah“, jo gyventojai šiomis dienomis traukiasi į jaudinančius prisiminimus apie Izraelio gyvenimą 1940–1950 metais, kai šalis traukėsi iš konflikto. Autorius pasakoja, kaip Europa nepriėmė jo imigrantų tėvų ir apie tai, kaip besibaigiančio britų valdymo dienomis jie ieškojo prieglobsčio tarp Palestinos arabų.

REKLAMA

Kinija

Yi Zhongtianas. Trijų karalysčių dvelksmas

Tai nepanašu į kvapą gniaužiančią istoriją, bet leidykla Šanchajuje nusprendė atspausdinti 550 egzempliorių šių netradicinių XIV a. knygos „Trijų karalysčių istorija“ komentarų. Autorius vieną karį lygina su šiuolaikiniu policijos viršininko pavaduotoju, kitą – su įmonės vadovu, kurį bando persivilioti būsimasis karalius.

Italija

Tiziano Terzani. Pabaigoje mano pradžia

Italijos bestselerių sąrašuose pirmauja Dano Browno „Skaitmeninė tvirtovė“, tačiau jai įkandin seka ši knyga apie gyvenimo prasmės paieškas. Autorius, likus trims mėnesiams iki mirties, sėdėdamas po medžiu Apeninuose užrašė paskutinį pokalbį su sūnumi. Jis prisimena savo šaknis Florencijoje, aprašo, kaip studijavo teisę ir prisilietė prie dvasingos Rytų išminties. Tačiau daugiausia jis pasakoja apie savąją vaistų nuo ligos, kuri gresia mums visiems, paieškas. Ta liga – mirtis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kanada

Ami Mckay. Gimdymo namai

Ko gero, sėkmę lemia žanras, o gal kanadiečiai nori pabėgti nuo pranešimų apie Afganistane žūstančius savo karius – šiaip ar taip, vasarą šios šalies skaitytojai pirmenybę teikia išmonei, o ne tikrovei. Bestselerių sąrašą pradeda šis romanas apie Naujosios Škotijos glūdumoje gyvenančią moterį, kuri sutinka gydytoją, savo naujais metodais bandantį priversti ją mesti gydytojos praktiką.P. S.

Šiame mėgiamiausių vasaros knygų kontekste Lietuvos skaitytojų pasirinkimas iš tiesų intriguoja. Pati populiariausia liepos ir rugpjūčio pradžios grožinės literatūros knyga "Vagos" prekybos tinkle (21 knygynas) - Edmundo Katano romanas "Moterys ir meilužiai".

REKLAMA

Ši knyga pirmojoje perkamiausių knygų vietoje laikosi jau 5 savaites.

Smalsaujantiems - trumpas internetinio knygyno "Super.lt" apibūdinimas: „Romane atskleisti šešių porų tarpusavio santykiai. Kiekvienas romano epizodas vaizduojamas ir vyrų, ir moterų akimis - nuolatinis požiūrių skirtingumas stebina ir kartu atveria tai, ką abi lytys slepia viena nuo kitos. Todėl kūrinys vieniems kelia nuostabą, kitiems pasipiktinimą ir klausimus: "Nejau iš tikrųjų jie tokie?", "Nejau iš tikrųjų jos tokios?".

Akivaizdu, kad atostogos – geriausias metas ieškoti atsakymų į tokius klausimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų