REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sakoma, kad pats kvailiausias noras yra visiems patikti. Nepasitenkinimas blogu oru, susierzinimas dėl lietaus, nusistatymas neit į lauką, priešiškumas sinoptikams, pranašavusiems gerą orą, ir dar marios kitų jausmų gimsta kiekviename iš mūsų. Tačiau iš kur visa tai? Nejau kalta vien žmogaus prigimtis, jog turėdamas tokią jausmų paletę, jis kiekvienu jausmu ir turi pasinaudoti?

REKLAMA
REKLAMA

Iš kur tas priešiškumas? Kodėl Vilnius nemėgsta Kauno? Kodėl Š. Korėja pešasi su P. Korėja? Kodėl panaikinta rasinė segregacija vis dar taip stipriai jaučiama? Norint atsakyti į šį klausimą, reiktų prisiminti, kad visi žmonės skirtingi.

REKLAMA

O skirtingų pažiūrų žmonės, norėdami to ar ne, buriasi į subkultūras. Pankai, skinai, metalistai, gotai, rastamanai – vienos ryškiausių subkultūrų (aišku, yra dar krūvos atmainų). Subkultūrų pažiūros pjaunasi – kyla konfliktai. (Juk niekas tolerancijos nemoko, o dažnas pamiršta ją išsiugdyti pats.) Pažvelgus į viską, kaip į subkultūras, matome, kad eilinis pilietis taip pat priklauso „Eilinių Piliečių“ subkultūrai ir taip pat yra įtraukiamas į konfliktą. Pilietinio karo nebus, bet ar eidamas gatve jausiesi saugus?

REKLAMA
REKLAMA

Taip, tu niekur nesi saugus.

Populiariausias konfliktų sprendimo būdas – smurtas, o smurtas gimdo smurtą. Niekas nesivadovauja, kaip mokė Kristus: ”Jeigu gavai per vieną skruostą - atsuk ir kitą.“ Juk visiems labiau priimtinas F Nietzschės herojaus Zaratustros pavyzdys – „Jei priešą kokį turite, nereikia jam geru atlyginti už blogį. Jeigu trenkė per kairį skruostą, tu trenk per dešinį.“

O, kad visi be išimties vadovautųsi „Netrenk kitam, kol tau netrenks“...

Ir išvis, kam gadinti gyvenimą sau ir kitiems ieškant konfliktų ir sprendžiant juos agresyviai? Kuo pagrįstas smurto proveržis? Agresyvia prigimtim? Neapykanta kitokiems, negu tu? Nepilnavertiškumo jausmu? Kerštu? Netolerancija? O gal pats laikas pasigydyti?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ne vien pankuojantis jaunimas susirinko rugpjūčio 5d., ketvirtadienį, į „Darom – D.I.Y open air jam“ muzikos festivalį vykusį Širvintų rajone, prie Zasino kaimo. Kodėl festivalis šeštadienį papiktino vietinius marozus (trumpai kirpti arba skusti, dažnai dėvintys sportinę apranga vaikinai, paplitę Lietuvoje. Dar vadinami forsais. Čia ir kitur - aut. pastabos), nežino niekas. Faktas tas, kad jie, dviem mašinom iš pradžių taikiai atvažiavę į festivalį, vėliau įmetė merginą ir jos šunį į netoliese esantį tvenkinį, o kai „Darom“ festivalio dalyviai pradėjo gintis, šiek tiek juos papjaustė. Vienam „darytojui“ prapjautas pilvas (jis išvežtas su greitąja), kitam koja, dar keli nukentėjo kiek mažiau.

REKLAMA

Savanoriai davė atkirtį – ir atvykėliai bėgo. Tad teko tramdyti ir saviškius. Juk kai ant dvidešimties puola šimtas – nekas. Vieno iš bėglių pamestos lakierkos (lakuoti, smailėjantys vyriški batai) tapo trofėjum ir linksmai plūduriavo tvenkinyje.

Dėkui policijai, kuri nesnaudė ir „supakavo“ atvykėlius. Vieniem iš jų pavyko pabėgt ir ta proga smarkiai kliudyt policijos mašinos dureles.

Chaosas ir panika dėl eilinio subkultūrų susidūrimo. Gandai padarė savo. Tuos, kurie nematė, kas įvyko, pasiekė gandų lavina: „Pana įmesta, šuo paskandintas“, „Merginą forsai įmetė į vandenį, šunį papjovė“, „Merginą ir šunį įmetė į prūdą, mergina šlapia, šuns neranda“, „Panos ir šuns nieks nematė, po to, kai juos forsai įmetė į vandenį“.

REKLAMA

Daug kam kilo klausimas: „O ką daryt dabar?“ Atsakymas gretai buvo rastas: „Chebra, dingstam, tuoj mus pradės pakuot“.

Vieni patikėjo ir pradėjo krautis daiktus, kiti ne, bet vis tiek pradėjo krautis. Keli su plakatais vaikščiojo po palapinių miestelį ir šūkaliodami „Liekam kartu! Liekam kartu!“ ragino visus likti.

21 val. organizatorių paliepimu susirinkusi minia išgirdo, kad koncertas nutraukiamas, nes nenorima pyktis su vietiniais ir policija, visi gali likti, tik būti atsargiems, nevaikščioti po vieną.

Dauguma dalyvių pasiliko paskutinei dienai, kompensacijų neprašė ir liko (kiek įmanoma tokiu atveju) patenkinti. Dėkui chuliganams už sugadintą vienintelį Lietuvoje tokio pobūdžio muzikos festivalį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apsauga buvo, policija buvo, grupės, kurios negrojo, bet turėjo groti, irgi buvo, organizatoriai buvo, bet nekreipė dėmesio į ašaras braukiančia minią, kuri skandavo „Darom! Darom! Darom!“

Kad ir kas atsitiko, muzika tęstis turėjo. Konfliktas buvo per menkas, kad išprovokuotų šitokią reakciją. Juk jų būna visur ir dar didesnių. Per daug lengvai viskas sužlugdyta.... Po velnių, juk „The Show Must Go On!“.

Ieškosim kaltų? Agresyvūs atvykėliai, problemų išsigandę organizatoriai. Bet būtų sunku įrodyti, kad festivalyje dalyvavęs jaunimas nekaltas dėl įvykusio incidento, nes „Darom“ dalyvių daugumą sudarė nepriimtinos visuomenei išvaizdos jaunuoliai.

REKLAMA

Susiformavusi stereotipinė nuomonė apie tam tikras subkultūras žmones nuteikia priešiškai. Gaila, tačiau nuomonę tokiu atveju sunku pakeisti. Negali teisti, neturėdamas įrodymų, vien iš principo, vien dėl stereotipų, vien dėl bandos nuomonės. Dauguma ir neturi galimybės tą nuomonę pakeisti. Arba nenori. Aišku, jei tau taip geriau, tai prašom - būk buka avim.

Savo tikrojo „Aš“ beieškantis jaunimas (ir ne tik) šokiruojančia išvaizda daugumai asocijuojasi su nevaldomais, dėmesio reikalaujančiais, apsisvaiginusiais vandalais. Taip, yra ir tokių. Bet ne vien išvaizda paverčia tave chuliganu. Ir kaip dabar netolerantiško bandos instinkto valdomai visuomenei paaiškinti, kad ne pankai festivalyje sukėlė muštynes ? Juk vyrauja nuomonė, kad į chuliganizmą linkę pankai, o ne sportiškai ir tvarkingai atrodantys jaunuoliai, kurio mamytės yra mano kaimynės, ir kurios nedvejodamos įtikinės, kad jų sūneliai net per geliantį uodą neplekštelėtų.

REKLAMA

Kaip visuomenę išmokyti tolerancijos? Žinau! Smurtu...

Gyveni sau žmogus ir beatodairiškai siurbi televizijos, radijo, interneto ir kitų žmonių nuomonę, pamažu tapdamas vieno didžiulio mechanizmo dalimi, o ne pačiu mechanizmu. Buka avis.

Aš neskriaudžiu kitų. O tu?

P.S. Kalbama, kad Širvintų chuliganai pastarosiomis dienomis važinėja po Vilnių ir keršija „Darom“ dalyviams. Kaip jie atpažįsta aukas? Puola tuos, kurie jiems nepatinka. Jau dabar vienas žmogus guli ligoninėj labai sunkioje būklėje. Show goes on...

Milda Vaičiūnaitė, 17-metė moksleivė ir buvusi „Darom“ dalyvė

Visos nuotraukos pateiktos kelių festivalio „Darom“ dalyvių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų