REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vokietijos dienraščio „Berliner-Zeitung“ žurnalistas prieš Didžiojo aštuoneto (G8) susitikimą Rusijoje kalbino Lietuvos prezidentą Valdą Adamkų. Lietuvos vadovas reikalauja, kad G8 atvirai diskutuotų apie dujų ir naftos tiekimą.

REKLAMA
REKLAMA

– Rusija pirmą kartą yra G8 šalių vadovų susitikimo šeimininkė. Ko jūs tikitės?

– Vakarai priėmė Rusiją į „klubą“, nes tikėjosi, kad sutaps ne tik interesai, bet ir vertybės bei demokratijos samprata. G8 suteikė Rusijai galimybę pasirodyti patikimu partneriu.

REKLAMA

– Ko reikia, kad tai įvyktų?

– Yra vienas konkretus dalykas: energetikos tiekimo klausimas. Jeigu Rusija prieš pat G8 susitikimą prakalbo apie dujų kainos didinimą Ukrainai, tai Baltijos šalims iškyla klausimas: ar Rusija yra patikimas tiekėjas?

– Maskva teigia, kad kalbama apie pasaulinių rinkos kainų išlyginimą.

– Taip, Rusija turi teisę sulyginti kainas. Bet kalbėkime toliau apie Lietuvą: Rusija buvo suinteresuota pirkti „Mažeikių naftą“. Kai ėmėme derėtis su Lenkija, mums buvo užsiminta apie naftos tiekimo sustabdymą. Tai neturi nieko bendra su pasauline rinka, aš tai vadinu politiniu spaudimu. G8 susitikime Sankt Peterburge Rusija turėtų pateikti garantijas dėl energetikos tiekimo saugumo. Ši diskusija būtinai turi įvykti. Būtų puiku, jeigu šis gyvybiškai svarbus klausimas pasirodytų ir būtų aptartas pasaulio žiniasklaidoje.

REKLAMA
REKLAMA

– Kokias išvadas padarė Lietuva po dujų blokados Ukrainai?

– Mes apsvarstėme galimas alternatyvas ir nenorime būti priklausomi nuo monopolio. Energija, nafta ir dujos rodo šalies politinę nepriklausomybę. Kas kontroliuoja šalies energijos šaltinius, tas kontroliuoja šalį politiškai. Tai Lietuvai nepriimtina.

– Ar radote alternatyvų?

– Taip. Pirmiausia Lenkijoje. Dėl bendradarbiavimo deramės ir su Skandinavijos šalimis bei Turkija. Taip pat telkiame jėgas naujos atominės jėgainės statybai.

– Jūs kaip aplinkosaugos ekspertas pritariate atominėms jėgainėms?

– Manau, kad atomo energija – pati švariausia. Žinoma, visur atsiranda problemų, tačiau atominių jėgainių technologija pažengusi daug toliau nei anglių ar kitų energijos šaltinių naudojimas. Žinoma, man patiktų ir vandens jėgainių statyba, bet Lietuvoje tai nėra įmanoma. Kiekvienas prisimena Černobylio jėgainės katastrofą. Tačiau mes įžengėme į naują tūkstantmetį turėdami daug patirties ir naujų technologinių sprendimų. Atomo energija yra saugi ir strategiškai svarbi ekonominiam vystymuisi. Beje, taip manome ne vien tik mes: Suomija jau stato, o Lenkija planuoja statyti atomines jėgaines.– Ar nauja atominė jėgainė – reakcija į Vokietijos ir Rusijos dujų tiekimo trasą, tiesiamą Baltijos jūra, kuri aplenkia Lietuvą?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Ne. Nors mes, žinoma, jaučiamės apeiti. Problema yra kitur. Jūs tik pagalvokite, kad būtent ten, kur tiesiamas šis vamzdis, po Antrojo pasaulinio karo yra palaidota tūkstančiai tonų sprogmenų. Kas gali garantuoti, kad nieko nenutiks? Kam reikėjo taip rizikuoti, kai dujų vamzdžio tiesimas per Baltijos šalis būtų buvęs daug pigesnis sprendimas? O iš Vokietijos kanclerės Angelos Merkel tikiuosi, kad ji dar apsvarstys šio projekto alternatyvas.

Interviu vokiškai perskaityti galite čia (http://www.berlinonline.de/berliner-zeitung/politik/567876.html).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų