REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiais metais Lietuvos ir jos gyventojų laukia svarbus žingsnis – prisijungimas prie euro zonos. Lietuva, kaip ir Estija bei Slovėnija, savo nacionalines valiutas į eurą turėtų pakeisti nuo 2007 m. sausio 1 dienos.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuva, 2004 m. gegužės 1 d. tapusi ES nare kaip ir kitos devynios naujosios ES narės, eurą galės įsivesti tik pagal EB sutartyje numatytus reikalavimus, t.y. atitikti nustatytą kainų stabilumą, valstybės finansų padėties tvarumą, nacionalinės valiutos stabilumą ir ilgalaikių Vyriausybės vertybinių popierių palūkanų normas.

REKLAMA

Praėjusį pirmadienį Lietuvos banko valdyba pritarė Lietuvos Respublikos Vyriausybės pasiūlymui kreiptis į Europos Komisiją ir Europos centrinį banką su prašymu parengti konvergencijos vertinimą, ar Lietuva atitinka konvergencijos kriterijus, kad nuo 2007 m. sausio 1 d. taptų visateise Ekonominės ir pinigų sąjungos nare. Šių institucijų parengtos ataskaitos, konsultacinės procedūros pagrindu, bus svarstomos Europos Parlamento Ekonomikos ir pinigų komitete ir pagal jas bus parengta EP nuomonė dėl pasirengimo prisijungti prie euro zonos. Europos Komisijos, centrinio banko ataskaitos ir EP nuomonė bus aptarta Europos Vadovų Tarybos susitikime, o galutinį sprendimą priims ES Taryba.

REKLAMA
REKLAMA

Prisijungimas prie 12 euro zoną sudarančių valstybių reikšmingas ne vien tik ekonomiškai, bet ir politiškai. Nuo to laiko, kai išsiplėtė ES, iš senųjų valstybių narių veiksmų ir pasisakymų tampa aišku, kad jos mūsų nepriima į savo ratą. Tai ypač gerai matyti žvelgiant į senųjų šalių poziciją dėl paslaugų direktyvos (http://www.onajukneviciene.org/news.php?id=24) ir šiuo metu svarstomų laisvo darbo jėgos judėjimo (http://www.onajukneviciene.org/news.php?id=132) apribojimų pratęsimo ar panaikinimo. Manau, kad sprendimas leisti įsivesti eurą yra politiškai svarbus tiek Lietuvai, tiek visai ES. Tikiuosi, kad priklausymas „euro klubui“ galbūt padės įveikti šiuo metu tvyrantį nepasitikėjimą tarp senųjų ir naujųjų ES narių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos gyventojai neturėjo galimybės savo nuomonės išreikšti referendume, todėl labai svarbu įtraukti visuomenę, politikus, verslo organizacijas į viešą dialogą, kuris padėtų žmonėms geriau suvokti, ko jie gali tikėtis Lietuvai prisijungus prie euro zonos. Ar kiltų kainos, kas atsitiktų, jeigu Lietuva kitąmet nebūtų įleista į „euro klubą“? Šiai diskusijai į Vilnių pakviečiau Liberalų ir demokratų aljansą už Europą (http://alde.europarl.eu.int/Content/Default.asp?). Aljanso frakcijos Europos Parlamente biuras kovo 27 dieną (http://www.onajukneviciene.org/news.php?id=139) atviroje diskusijoje Seime kalbės su aukščiausiais Lietuvos valstybės, euro valiutos įvedimo procesuose dalyvaujančių įstaigų vadovais, Vilniuje reziduojančius ES valstybių ambasadoriais, Lietuvos verslo asociacijų, kitų visuomeninių organizacijų ekspertais, rinkos analitikais.

REKLAMA

Manyčiau, Lietuvos vadovai akivaizdžiai pasimetė vidiniuose ginčuose, euro įvedimo klausimai paliekami savieigai arba tampa kasdienių politinių sąskaitų suvedinėjimo priemone. Su tuo negalime susitaikyti ir turime patys aktyviai dalyvauti bene pagrindinėje šių metų valstybės diskusijoje.

Europos Parlamento narės Onos Juknevičienės interneto svetainė (http://www.onajukneviciene.org/).

„Omni.lt“ redakcija publikuoja visus Lietuvos politikų pateiktus straipsnius, jų netrumpindama ir neredaguodama. Už straipsnyje išdėstytas mintis atsako politikas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų