REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Realybės šou „Baras“ dalyvių vardai populiaresni nei trijų išmintingų karalių Merkelio, Kasparo ir Baltazaro. Vos pasibaigus „Barui“ mergaitei Klaipėdoje jau suteiktas Skaivos vardas.

REKLAMA
REKLAMA

Buvo trys Kasparai

Šiandien vardo dieną pagal katalikų kalendorių švęsti turėtų Baltazaras, Kasparas ir Merkelis. Tačiau šie vardai uostamiestyje yra visiškai nepopuliarūs.

REKLAMA

Pernai iš beveik tūkstančio užregistruotų klaipėdiečių berniukų tik trys buvo pavadinti Kasparo vardu. Merkelio ir Baltazaro vardai įspūdžio tėveliams nedaro jau daugelį metų ar net dešimtmečių.

Civilinės metrikacijos skyriaus darbuotojos nesitiki, kad šiandien, per Tris karalius gimusieji ir trijų išminčių vardus atsinešusieji berniukai jais bus ir pavadinti. Nors senovėje buvo tikima, kad gimdamas vaikas atsineša savo vardą. Todėl ir dar daugelio mūsų senolių vardadienis sutampa su gimtadieniu.

REKLAMA
REKLAMA

Pasirenka šventus

Nors Trijų karalių, dovanojusių Kristui aukso, miros ir smilkalų, vardai nėra populiarūs, klaipėdiečiai itin mėgsta kitus šventus ir biblinius vardus. Jau keleri metai uostamiestyje iš populiariausių vardų dešimtuko nedingsta Luko, Mato, Dovydo, Tomo, Jono, Marijos ir Ievos vardai.

Klaipėdos civilinės metrikacijos skyriaus vyresnioji inspektorė Irena Zabulienė „Klaipėdai“ sakė, kad 2004 metų populiariausių vardų dešimtukas jos labai nenustebino. Vardai jau keleri metai lieka tie patys, tik šiek tiek pasikeičia vietomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pernai iš berniukų vardų populiarumu nepralygstamas buvo Lukas. Antroje vietoje liko Dovydas, trečioje - Nikita, ketvirtoje - Matas, penktoje - Nojus, šeštąja vieta pasidalijo Jonas, Tomas ir Justas. Šiais vardais pavadinta buvo po lygiai berniukų. Septintoji vieta atiteko Viliui, aštuntoji - Eimantui, devintąją vietą pasidalijo Mantas, Rokas ir Arnas, dešimtoje liko Nedas ir Paulius.

I.Zabulienė sakė, kad populiariausių vardų dešimtuke Lukas pirmauja jau keleri metai. Mantas užpernai buvo ketvirtas, kažkada - netgi pirmas, o pernai liko tik devintas. Dovydas antras jau porą metų. Kelerius metus buvęs itin populiarus Deivydas jau nebepateko į populiariausių vardų dešimtuką.

REKLAMA

Daugiausiai – Emilijų

Dešimtuke savo pozicijas jau kelerius metus išlaiko ir populiariausi mergaičių vardai. 2004 metais, kaip ir užpernai, pats populiariausias buvo Emilijos vardas.

Antroje vietoje liko Gabija, trečioje - Ugnė, ketvirtoje - Kamilė, penktoje - Austėja, šeštoje - Anastasija, septintąją vietą pasidalijo Liepa, Augustė ir Gabrielė, aštuntąją - Urtė ir Marija, devintoje liko Ieva, dešimtoje - Laura, Aistė ir Viktorija.

2003 metais antras po Emilijos buvo Gabrielės vardas, kuris pernai nukrito į septintąją vietą, Gabija iš 3 vietos pakilo į antrąją, Ieva buvo ketvirta, o liko devinta, Laura užleido septintos vietos pozicijas ir atsidūrė dešimtoje vietoje.

REKLAMA

Naujagimių vardus registruojanti I.Zabulienė pastebėjo, kad daugelį metų pirmavusio Viktorijos vardo populiarumas gerokai blėsta.

Stebina reti vardai

Nors populiariausi mažylių vardai metų metus lieka tie patys, tačiau Civilinės metrikacijos skyriaus darbuotojai vis dar turi kuo stebėtis, mat kasmet tėveliai savo vaikams parenka ir itin retų bei netikėtų vardų.

Pernai uostamiestyje atsirado Agnelija, Debora, Esmira, Džesmina, Ilina, Izidė, Katalina, Lorijana, Lija, Nomilė, Odri, Runa, Rabena, Skinija, Seba, Satera.

Šiek tiek ūgtelėję berniukai draugus privers įsiminti Aigaro, Ainoro, Aisminto, Emo, Daro, Dorido, Lano, Reinharto, Sido, Satero, Sovijaus, Timono vardus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vardai - iš televizijos

Ilgamečiai metrikacijos skyriaus darbuotojai žino, kad nauji televizijos serialai ir knygos palieka savo pėdsaką lietuviškame vardyne. Šiuo metu jau praėję Marijanų, Rozaurų, Esmeraldų ir „Erškėčių paukščių“ herojų vardų laikai. Atėjo kitų herojų laikas.

Šiemet vienam iš 20 registruotų naujagimių jau suteiktas parą prieš Naujuosius pasibaigusio realybės šou „Baras“ dalyvės Skaivos vardas.

Jau yra ir pora Kamilių, vienas Benediktas, Viltė, Sonija. Kiti - iš pernykščio populiariųjų vardų dešimtuko.

REKLAMA

I.Zabulienė pasakojo, jog ant savo darbo stalo turinti bent dviejų metų populiariausių vardų sąrašus. Tačiau žmonės, net pamatę, kad jų vaikui išrinktas vardas yra itin populiarus, retai keičia savo apsisprendimą.

Berniukų daugiau

Specialistai pastebi kad pastaraisiais metais berniukų gimsta daugiau nei mergaičių. Pernai uostamiestyje užregistruoti 949 berniukai ir 916 mergaičių, o užpernai - 981 berniukas, 896 mergaitės.

Iš 2004 metais Klaipėdos civilinės metrikacijos skyriuje užregistruotų 1865 vaikų buvo 15 porų dvynių ir vieni trynukai.

Užpernai iš 1 877 registruotų naujagimių buvo 25 dvynių poros.

Trynukų iki praėjusių metų pabaigoje gimusių Jaskelevičių uostamiestyje nebuvo jau trejus metus.

JOLANTA JUŠKEVIČIENĖ

“Klaipėda”

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų