REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo pirmininkas išsamiau nekomentuoja savaitraščio “Atgimimas” pranešimų, esą užsienio reikalų ministras Antanas Valionis ir Valstybės saugumo departamento vadovas Arvydas Pocius buvo KGB rezervistai. Pasak Artūro Paulausko, jis pirmiausia norėtų išklausyti A. Valionio ir A. Pociaus paaiškinimus. Seimo pirmininkas Lietuvos radijui sakė, kad šie pareigūnai yra ne kartą įrodę savo lojalumą.

REKLAMA
REKLAMA

"A. Valionis į KGB rezervą buvo įtrauktas dar 1981 m., o jau kitais metais dalyvavo KGB rengtuose mokymuose, kuriuose buvo apdovanotas padėka. Be to, A. Valioniui KGB įsakymu buvo suteiktas kapitono laipsnis. A. Pocius, remiantis KGB dokumentais, dėl įtraukimo į KGB rezervinius karininkus į Šakių KGB skyrių kreipėsi 1989 m. rugpjūčio mėnesį, o į KGB karininkų rezervą buvo įtrauktas 1989 m. gruodžio 26 d. Tiek A. Valionio, tiek ir A. Pociaus bylos, taip pat kaip kai kurie išlikę duomenys apie Alfredą Pekeliūną (Seimo vicepirmininką. - ELTA), yra saugomos Lietuvos ypatingajame archyve", - rašoma "Atgimime".

REKLAMA

Anot savaitraščio, nors istorikai pabrėžia, kad KGB rezervo karininkų buvo apskritai tik kiek daugiau nei keli šimtai ir kiekvieno jų buvo klausiama asmeninio sutikimo būti įtrauktam į rezervą, toks bendradarbiavimas su KGB pagal Lietuvos įstatymus nėra traktuojamas kaip "slaptas ir sąmoningas".

Ministras A. Valionis savaitraščiui teigė nenorįs nieko komentuoti, nes iš atsakingų Lietuvos institucijų yra gavęs atsakymą, kad tokia veikla nėra traktuojama kaip "slaptas" bendradarbiavimas su KGB. "Esu prisiekęs Lietuvos Respublikai ir skrupulingai šią priesaiką vykdau", - pareiškė ministras.

REKLAMA
REKLAMA

Savo ruožtu VSD vadovas A. Pocius "Atgimimui" teigė, kad apie įtraukimą į KGB karininkų rezervą jis nieko nežinojęs ir tik Lietuvos nepriklausomybės laikotarpiu supratęs, kad KGB yra užvedusi bylą. Pasak A. Pociaus, kitaip nei parašyta KGB byloje, jis niekada nėra kreipęsis į KGB skyrių.

"Dirbau prokuratūroje. Manęs buvo paprašyta susitvarkyti savo mobilizacinio karinio šaukimo reikalus, nes nebuvau to padaręs. Todėl kreipiausi į karinį komisariatą. Ten pasakė, kad jie negali manęs įtraukti į karinio komisariato įskaitą, esą egzistuojanti kažkokia kitokia tvarka. Jie paaiškino, kad tuo klausimu turiu kreiptis į KGB skyrių. Į KGB paskambinau telefonu, bandydamas išsiaiškinti, kodėl, bandydamas susitvarkyti karinio šaukimo reikalus, gaunu nukreipimą būtent ten", - cituojami VSD vadovo žodžiai

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot A. Pociaus, jam tada niekas nieko nepaaiškinęs, jis nurimęs ir nebesidomėjęs karinės įskaitos reikalais.

"Tačiau vėliau pas mane apsilankė KGB darbuotojas, klausdamas, kaip klostosi mano karinės įskaitos reikalai. Ir trumpo pokalbio metu jis manęs pasiteiravo, kaip šį klausimą spręsti. Jam atsakiau, kad man nesvarbu ir ne mano reikalas, kaip tai bus sutvarkyta. Ir mūsų pokalbis būtent taip ir pasibaigė, - "Atgimimui" pasakojo VSD vadovas.

A. Pocius teigė nežinojęs, kaip KGB interpretavo su juo įvykusį trumpą pokalbį. "Atgimimui" jis tvirtino kartais pasigailįs, kad tąsyk neišprašė KGB darbuotojo lauk.

REKLAMA

"Savo asmens niekada su KGB nesiejau ir net neturėjau įtarimo, kad galėčiau būti susietas. Nei priesaikų, nei įsipareigojimų niekam neturėjau ir jokiais reikalais nebuvau siejamas su šita tarnyba", - cituojami A. Pociaus žodžiai.

Kad yra "kažkokie KGB dokumentai" A. Pocius savaitraščiui sakė supratęs maždaug 1993-1994 metais. Dar vėliau jis teigė sužinojęs, kad buvo rašomos charakteristikos ir kad jo asmeniu bei šeima buvo domimasi.

A. Valionį į užsienio reikalų ministro postą delegavusios Naujosios sąjungos (socialliberalų) pirmininkas A. Paulauskas "Atgimimui" sakė žinojęs jo biografiją.

Prieš skirdamas A. Pocių VSD direktoriumi, prezidento pareigas pernai laikinai ėjęs A. Paulauskas teigė neturėjęs informacijos, kad šis kandidatas į VSD vadovus buvo įtrauktas į KGB rezervinių karininkų sąrašus.

ELTA, www.lrt.lt

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų