REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dienai įpusėjus, dažnas suaugusysis mielai prigultų popiečio miego. O štai atžalą dieną į lovytę paguldyti nelengva. Kai už lango šviesu, o šalia yra bendraamžių draugų, neišsenkančia energija trykštantis mažylis nori tik vieno – dūkti. Tačiau ir labai aktyviems vaikučiams reikia poilsio.

REKLAMA
REKLAMA

Klaipėdos pirminės sveikatos priežiūros centro vyriausiosios gydytojos pavaduotojos pediatrijai Lilijos Girčienės teigimu, kad ir kokie judrūs ir žvalūs būtų vaikai, mažamečiams dienos miegas vis dėlto naudingas ir reikalingas. Kad ir labai trumpas.

REKLAMA

Miegodami vaikai ir auga, ir pailsi nuo dienos įspūdžių. Mažiesiems smalsuoliams kur kas smagiau žaisti su draugais, skaityti knygeles, žiūrėti televizorių, vis labiau pažinti aplinkinį pasaulį, negu miegoti. Tačiau dienos įspūdžiai turi „susigulėti“, leisti jautriai nervų sistemai pailsėti. „Nepakankamai pailsintys vaikai tampa dirglūs, pikti, sunkiau sutelkia dėmesį, pablogėja jų apetitas“, - sakė gydytoja.

Dažniausiai vaikai dieną nenori miegoti todėl, kad tėvai nepaiso atžalos dienos režimo. Lankantis darželį mažylis ten kartu su kitais miega, o savaitgalį neturintys kam jį palikti tėvai mažametį visur vežiojasi, kartu pramogauja iki išnaktų. Arba nusileidžia vaiko prašymams leisti po pietų nemiegoti, nes atžalėlė norinti ilgiau pabūti su tėveliais, kurių per savaitę labai pasiilgo.

REKLAMA
REKLAMA

Darželyje vaikams gali būti sunku užmigti dėl neramios aplinkos – trukdo kiti vaikai, lovytė nepatogi ar per daug šviesu.

Vis dėlto L. Girčienė nepataria migdyti vaikų per prievartą. Mažylis tik nepatenkintas vartysis lovoje, susinervinęs prasčiau miegos naktį.

Jeigu vaikas nenori miegoti, jis gali keliolika minučių tiesiog ramiai pagulėti.

Uostamiesčio ikimokyklinių įstaigų vadovės tikino, kad nemiegančių vaikų pasitaiko gana nedaug (dūkdami mažamečiai vis dėlto pavargsta), todėl daug rūpesčių nei auklėtojoms, nei bendraamžiams nesukelia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lopšelio-darželio „Traukinukas“, kurį lanko 2-7 metų vaikai, vedėja Jelena Kazionova sakė, kad su nemiegančiais vaikučiais nekovojama – jie tyliai žaidžia, skaito prižiūrimi auklėtojos.

Mažyliai darželyje miega, kiek nori – ir pusvalandį, ir 2,5 val. Miegalių niekas nežadina.

Lopšelio-darželio „Drugelis“ vedėja Veronika Brazdauskienė sakė, kad sunkiausia į lovytę paguldyti vyresnius vaikus – priešmokyklinio ugdymo grupių auklėtinius. Jie mieliau klausosi auklėtojos sekamų pasakų, žaidžia su ja, kitais vaikais ar savo žaisliukais.

Julija Gural

“Klaipėda”

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų