REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Metų pradžioje daugelis Lietuvos bankų klientams pasiūlė naujų paslaugų ir didesnes indėlių palūkanas.

REKLAMA
REKLAMA

Pažymos internetu

Iki gegužės 1 dienos asmenys, privalantys deklaruoti savo turtą ir pajamas pagal Gyventojų turto deklaravimo, Vienkartinio gyventojų turto deklaravimo ir Gyventojų pajamų mokesčių įstatymus, turi užpildyti ir pateikti Valstybinei mokesčių inspekcijai deklaracijas.

REKLAMA

Vilniaus bankas paskelbė, kad nuo sausio 17 dienos pradės teikti pažymas deklaruoti turtą ir pajamas elektroninės bankininkystės sistema „VB Internetas“.

Banko pažymoje bus pateikta visa informacija apie 2003 arba 2004 metų pabaigoje banke turėtas lėšas, per šiuos metus gautas ir sumokėtas palūkanas už indėlius ar kreditus. Sistema „VB Internetas“ pažymą galima gauti per keletą minučių, nepaliekant namų ar savo darbo vietos. „VB Internetu“ galima ne tik gauti pažymą, bet, kaip ir praėjusiais metais, pateikti turto ir pajamų deklaraciją Valstybinei mokesčių inspekcijai.

REKLAMA
REKLAMA

Turto ir pajamų deklaravimui reikalingą banko pažymą „VB Internetu“ gali gauti tik Vilniaus banko klientai, sudarę elektroninių paslaugų teikimo sutartį.

Didėja palūkanos

„Hansabankas“ ir Vilniaus bankas paskelbė, kad didina terminuotų indėlių palūkanas.

„Hansabankas“, atsižvelgdamas į pokyčius tarptautinėse kapitalo rinkose, pirmą kartą šiais metais padidino terminuotųjų indėlių palūkanas. Indėlių JAV doleriais palūkanos didėjo vidutiniškai 0,5 proc. punkto visiems terminams. Taip pat padidintos kai kurių periodų terminuotų indėlių litais ir eurais palūkanos, vidutiniškai - 0,3 proc. punkto. Suvienodintos terminuotų indėlių, laikomų litais ir eurais, palūkanos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujos terminuotųjų indėlių palūkanos banke įsigaliojo nuo sausio 4 dienos. Paskutinį kartą indėlių palūkanos „Hansabanke“ buvo didinamos praeitų metų lapkričio mėnesį. Per praeitus metus „Hansabankas“ du kartus didino indėlių palūkanas. „Hansabankas“ koregavo indėlių palūkanas, atsižvelgdamas į tendencijas tarptautinėse kapitalo rinkose.

„Hansabanko“ Iždo departamento direktorius Marius Adomavičius sakė, kad, artėjant euro įvedimui Lietuvoje, klientams sudaromos vienodos sąlygos taupyti tiek litais, tiek eurais. Siekiama, kad Lietuvos gyventojams perėjimas prie euro būtų kuo sklandesnis, todėl jau šiuo metu skatinama galvoti apie eurus kaip analogišką litui valiutą.

REKLAMA

JAV Federaliniam atsargų bankui padidinus bazinę palūkanų normą ir JAV dolerių palūkanų normai pakilus pinigų rinkose, Vilniaus bankas taip pat padidino terminuotųjų ir kaupiamųjų indėlių doleriais palūkanas. Vidutiniškai šių indėlių palūkanų norma Vilniaus banke padidėjo apie 0,5 proc. punkto.

Vilniaus banko Iždo ir finansų rinkų departamento direktoriaus pavaduotojas Lešekas Mikšta kalbėjo, kad palūkanų padidėjimas ypač aktualus tiems Lietuvos gyventojams, kurie taupo doleriais ir ateityje planuoja išlaidas šia valiuta, pavyzdžiui, rengiasi keliauti į Jungtines Amerikos Valstijas ar studijuoti šioje šalyje.

REKLAMA

L.Mikšta priminė, kad žmonėms, kurie gauna pajamas litais ir neplanuoja išlaidų doleriais, ir toliau rekomenduojama rinktis terminuotuosius indėlius litais ar eurais, nes JAV valiuta pastaruoju metu nuvertėjo ir ši tendencija dar nesibaigė.

2004 m. rugsėjo pabaigoje Vilniaus bankas padidino terminuotųjų indėlių litais palūkanas ir suvienodino jas su indėlių eurais palūkanomis.

Investicijų valdymas

Vilniaus bankas praėjusiais metais sėkmingiausiai tarpininkavo prekiaujant akcijomis Vilniaus vertybinių popierių biržos (VVPB) centrinėje rinkoje, taip pat šioje rinkoje ir pagal sudarytus tiesioginius sandorius prekiaujant Vyriausybės vertybiniais popieriais (VVP).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus banko Iždo ir finansų rinkų departamento direktorius Vykintas Misiūnas sakė, kad praėjusiais metais Vilniaus bankas atliko daugiausia prekybos akcijomis sandorių – 50 tūkstančių, t. y. beveik du kartus daugiau nei 2003 metais.

VVPB duomenimis, Vilniaus banko ir jo klientų akcijų apyvarta biržos centrinėje rinkoje praėjusiais metais buvo beveik 234 mln. litų – 2,4 karto daugiau nei 2003 metais (97,4 mln. litų). Pagal šį rodiklį bankas 2004 m. pirmavo turėdamas 22,75 proc. (2003-aisiais – 15,7 proc.) visos finansų maklerio įmonių ir bankų finansų maklerio departamentų klientų apyvartos.

REKLAMA

“NORD/LB investicijų valdymas” generalinis direktorius Mindaugas Vaičiulis pasidžiaugė, kad 2004 m. spalio pabaigoje įsteigtame trečios pakopos pensijų fonde „Nord/LB papildoma pensija“ metų pabaigoje jau buvo 1,45 mln. Lt. “Kaupti trečios pakopos pensijų fonde skatina gyventojų pajamų mokesčio lengvata, o “NORD/LB papildoma pensija” išsiskiria “aukso vidurio” investavimo strategija, nes pusė lėšų gali būti investuojama į akcijas, o likusi dalis į obligacijas bei indėlius“, – sakė bankininkas.

Valdomame turte antros pakopos pensijų fondai sudarė 8,3 mln. Lt, “Nord/LB pinigų rinkos fondas” – 26,3 mln. Lt, o individualiai valdomi investiciniai portfeliai – 24,7 mln. Lt.

REKLAMA

Valdomi fondai ir investiciniai portfeliai 2004 m. dirbo pelningai, o ketvirtas ketvirtis buvo pats sėkmingiausias.

“Nord/LB investicijų valdymas” yra banko “Nord/LB Lietuva” dukterinė bendrovė.

Planuoja pelną

Pernai SAMPO banko ir SAMPO banko lizingo konsoliduotas turtas išaugo du kartus: lapkričio pabaigoje jis buvo 1,6 mlrd. litų, o tuo pat metu 2003 m. – 0,8 mlrd. litų.

Labiausiai – t.y. daugiau nei du kartus – išaugo banko paskolų portfelis. Lapkričio pabaigoje SAMPO bankas valdė 1,1 mlrd. litų paskolų portfelį, o 2003 m. tuo pačiu metu paskolų buvo išduota už 0,5 mlrd. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paskolų gyventojams portfelis pernai padidėjo daugiau nei du kartus: 2004 m. lapkritį SAMPO banko privačių asmenų paskolų portfelis buvo 495 mln. litų, o 2003 metų lapkritį – 234 mln. litų.

Būsto paskolų portfelis padidėjo daugiau nei du kartus. 2004 m. lapkritį jis pasiekė 444 mln. litų, o 2003 m. lapkritį buvo 216 mln. litų. Lyginant su 2003 m. lapkričiu, SAMPO banko valdoma būsto paskolų rinkos dalis padidėjo 2 proc. punktais iki 14,4 proc.

Verslo finansavimo rinkoje SAMPO bankas per vienuolika mėnesių privačioms įmonėms bei valstybinėms institucijoms suteikė paskolų už 280 mln. litų ir laikotarpio pabaigoje valdė verslo paskolų portfelį, kurio vertė – 600 mln. litų, t.y. apie 2,3 karto didesnį nei atitinkamą 2003 m. laikotarpį.

REKLAMA

SAMPO banko indėlių portfelis išaugo daugiau nei 83 proc.: 2004 m. lapkričio pabaigoje indėlių buvo 420 mln. litų (2003 m. – 229 mln. litų).

Bendradarbiavimas

Pietų Korėjos korporacija „Samsung“ anksčiau numatyto laiko Ūkio bankui suteikė antrą subordinuotos paskolos dalį – 1,5 mln. JAV dolerių.

Sutartį dėl 3 mln. JAV dolerių subordinuotos paskolos suteikimo dviem etapais Ūkio bankas 2004 m. vasarą pasirašė su „Samsung“ korporacijos dukterine įmone Jungtinėje karalystėje „Samsung UK Ltd“.

Bankas numato bendradarbiavimą su “Samsung” ir 2005 metais, kartu vystant ar finansuojant naujus projektus bei didinant banko akcinį kapitalą, jei banko akcininkai priimtų tokį sprendimą.

REKLAMA

Gauta paskola bus panaudota banko kapitalo bazei plėsti. Ūkio bankas artimiausiu metu kreipsis į Lietuvos banką leidimo suteiktą subordinuotą paskolą įtraukti į banko kapitalą.

Ūkio banko akcinis kapitalas šiuo metu yra 106,7 mln. litų. Per trejus pastaruosius metus banko akcinis kapitalas išaugo daugiau kaip 75 proc.

Andrius Juškevičius

“Klaipėda” (http://www.klaipeda.daily.lt)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų