REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors valdančiosios daugumos atstovai antradienį atšaukė savo parašus dėl liberaldemokratų siūlymo inicijuoti parlamentinę komisiją aukštų pareigūnų ryšiams su KGB tirti, alternatyvus konservatorių parengtas projektas jau sulaukė per 50 Seimo narių palaikymo.

REKLAMA
REKLAMA

Todėl tikėtina, kad dar nesibaigus pratęstai rudens sesijai Seime bus sudaryta laikinoji tyrimo komisiją, kuri tirs užsienio reikalų ministro Antano Valionio, Valstybės saugumo departamento (VSD) generalinio direktoriaus Arvydo Pociaus ir Seimo vicepirmininko Alfredo Pekeliūno sąsajas su KGB.

REKLAMA

Kaip Eltai sakė Naujosios sąjungos frakcijos seniūnas Vaclovas Karbauskis, antradienį po pietų buvo surinkta per 50 Seimo narių, remiančių tokios komisijos suformavimą, parašų.

Alternatyvų nutarimo dėl komisijos suformavimo projektą dar praėjusią savaitę įregistravo Tėvynės sąjungos frakcijos seniūno pavaduotojas Jurgis Razma. Jis sulaukė valdančiajai daugumai priklausančios Naujosios sąjungos ir opozicinių Tėvynės sąjungos bei Liberalų ir centro frakcijos paramos.

REKLAMA
REKLAMA

Antradienio plenariniame posėdyje buvo rengiamasi apsispręsti, ar sudaryti laikinąją tyrimo komisiją A. Valionio ir A. Pociaus veiklai ištirti. Tai pasiūlė kita opozicinė Liberalų demokratų frakcija. Ji buvo surinkusi maždaug 50 įvairioms Seimo frakcijoms priklausančių parlamentarų parašų - užtektinai, kad Seime privalomai būtų suformuota laikinoji komisija.

Tačiau dalis šią iniciatyvą parėmusių valdančiosios daugumos atstovų antradienio rytą pareiškė atsiimą parašus. Pasak Darbo frakcijos seniūnės Loretos Graužinienės, susipažinę su Seimo kanceliarijos Teisės departamento išvada, "žmonės suprato, kad pasirašė po teisiškai netvarkingais teiginiais". Todėl frakcijos nariai nusprendė atsiimti savo parašus ir pasirašyti po alternatyviu projektu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Beveik pusei pirmąją iniciatyvą parėmusių parlamentarų atšaukus savo parašus, liberaldemokratams nepakaktų parašų, kad komisija būtų sudaryta privalomai.

Ankstesnio nutarimo projekto iniciatorius Liberalų demokratų frakcijos seniūnas Valentinas Mazuronis Eltai tvirtino nieko nežinąs apie parašų atšaukimą. "Nutarimo projekto svarstymas įtrauktas į darbotvarkę. Jokių parašų atsiėmimo fakto nežinome, turime visus gautus parašus ir laukiame svarstymo", - sakė parlamentaras.

Dalį Seimo narių pakeisti savo nuomonę paskatino Seimo teisininkų išvada, jog kai kurios pirmojo projekto formuluotės yra konstatuojamojo pobūdžio. Pagal Seimo statutą laikinoji tyrimo komisija faktus gali konstatuoti tik savo veiklos pabaigoje priimdama sprendimus.

REKLAMA

Teisininkai taip pat suabejojo, ar nutarimo tekstas neprieštarauja Konstitucijoje įtvirtintam nekaltumo prezumpcijos principui. Mat klausimai, ar Seimo narys pažeidė Konstituciją ir ar sulaužė priesaiką, sprendžiami apkaltos proceso tvarka. Tai konstatuoti gali tik Konstitucinis Teismas.

J. Razma ne tik pasiūlė inicijuojamai laikinajai komisijai pasidomėti A. Pekeliūno, kuris galimai priklausė KGB rezervui, ryšiais su sovietų saugumu, bet ir paragino komisiją išsiaiškinti KGB atsargos karininkų statusą bei pateikti šį statusą turėjusių asmenų teisinį vertinimą pagal Lietuvos įstatymus.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų