REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Net iš pat pradžių, vos pradėjęs šioje apžvalgų košėje virti, įsivaizdavau, kad atsiras asmeninių priešų dėl to, kad, pavyzdžiui, drįstu nežiūrėti to ar kito serialo. Būkim pakantesni vieni kitiems! Aš taigi jums pakantus (kartais), bandau įsivaizduoti visą tą skonių įvairovę.

REKLAMA
REKLAMA

Šeštadienis

Gana rimto - bent jau savais ketinimais - repertuaro diena. Žinoma, tarp šiojo pasitaiko antrinių ir tretinių kūrinėlių (ypač vidutinybė triumfuos šį penktadienį), kaip kokia prancūzų TV juosta „Mano svajonių meilužis“ (LTV, 0.25 val.) apie madam, panorusią paprovokuoti vyro jausmų atsišviežinimą. Arba naujas, tačiau prieš autorių norą kiek komiškas „Naujasis Alkatrasas“ (LNK, 19.05 val.; kartojama trečiadienį, birželio 22 d., 10.35 val.); visi ligtoliniai filmai apie griežčiausią JAV Alkatraso kalėjimą buvo sunkūs, įtempti, o šio sumanymas atidaryti kalėjimo filialą... Antarktidoje tikrai vien šypsnį kelia.

REKLAMA

Greta bene vienintelės šiandien komedijos „Brunas“ (5 kanalas, 15.30 val.; kartojama antradienį, birželio 21 d., 16.00 val.) apie vunderkindą vaikelį, kurį pati režisavo slopstančios šlovės (kurgi ne - neseniai atšventė 71-uosius) aktorė Shirley MacLaine, pasitaiko normalių rimtų juostų.

Vunderkindą Bruną „Merkurijaus kode“ (TV3, 20.05 val.; kartojama trečiadienį, birželio 22 d., 11.00 val.) keičia mažiukas Saimonas, sergantis autizmu. Bendrauti su žmonėmis jam nelengva, užtat skaityti vyriausybės baisiausiai užkoduotus pranešimus - taip pat nesunku, kaip vartyti pasakų knygą. Suprantama, tokio pobūdžio talentai labai sudomina teroristus, o iš kitos pusės - savo paslaptis ginančios vyriausybės atstovus. Saimono gali laukti tragiškas jo tėvų likimas, bet tam visaip (išradingai!) priešinsis nesiskutęs, depresuotas, su valdžia susiriejęs FTB agentas - aišku, Bruce’as Willisas.

REKLAMA
REKLAMA

Politiniai Balkanų ir apskritai migracijos per Europą reikalai užpildo britų režisieriaus Michaelo Winterbottomo juostą „Sveiki atvykę į Sarajevą“ (TV1, 21.00 val.). Tai neblogas menininkas, tik jau baisiai sparčiai - kartais filmo nenaudai - dirbantis ir, matyt, garbėtroška. Be Winterbottomo filmo praktiškai neapsieina nė vienas rimtesnis kino festivalis. Tą pačią mažamečių nelegalų temą jis kur kas raiškiau išanalizavo naujesniame filme „Per pasaulį“, pagaliau pelnė už jį Berlyno „Aukso lokį“, o dabar, turėdamas tokį pripažinimo trofėjų, gal kiek apsiramins, nebestatys po kelis filmus per metus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kitą europietį švedą Lucasą Moodyssoną pažįstame iš gerų filmų „Parodyk man meilę“ („Fucking Amal“) ir „Kartu“. Nors dramatiškoje juostoje „Lilija amžinai“ (BTV, 20.50 val.), paremtoje autentiška 16-metės lietuvaitės istorija, jo meistrystė ir meilė žmonėms niekur nesidėjo, vis dėlto „Lilijoje...“ Rytų Europos mergaitės priverstinis, liūdnai pasibaigęs bėgimas į Europą atrodo kiek užjuodintas, primenantis garsiuosius rusų pertvarkos laikų „černuchos“ kūrinius. O gal toks įspūdis kyla tik todėl, kad heroję vaidina gabi rusų pradedanti aktoriukė Oksana Akinšina („Seserys“).

REKLAMA

Anksčiau minėtuose filmuose nerasi nė gramo romantizavimo, užtat Martino Bresto „Džono Bleko viešnagėje“ (TV3, 22.45 val.) jo su kaupu. Turtingą verslininką, kurį vaidina Anthony Hopkinsas, aplanko visų panelių nūdienė svaja Bradas Pittas, tik formaliai pasivadinęs Džo Bleku, o iš tikrųjų įkūnijąs Mirties dvasią. Keista, čia tas atvejis, kai atviras sentimentalumas nekenkia kūriniui. O dar retsykiais pasigirstantys humoristiniai motyvai (pavyzdžiui, Mirčiai labai patinka arachisų aliejus)... Žinoma, tas faktas, kad kino juosta statyta pagal pjesę, irgi yra labai pastebimas.

REKLAMA

Sekmadienis

Kokie šiandienos rimtieji filmai? Vienas reikšmingas - tai vėl rodomas klasikinis Franciso Fordo Coppolos kūrinys apie Vietnamą ir bet kurio karo beprotybę - „Šių dienų apokalipsė“ (1 Baltijos kanalas, 22.45 val.). Drama apie vėžiu mirštančią moterį (Patty Duke, vaidinusi nuo mažumės) „Paskutinis noras“ (BTV, 11.35 val.) krypsta į verksmingą melodramą, paviršutiniškas TV nuotykių filmas „Džeru deimantas“ (TV3, 19.30 val.) leidžia gana beprasmiškai pasišlaistyti po Borneo; šiuo atveju, beje, labai juokina scenaristo pseudonimas - Louis L’Amour. Anąkart, minėdamas prastą „Ugnikalnį“, prisiminiau žanro klasiką su Pierce’u Brosnanu - „Dantės viršukalnę“ - tai štai ji tuoj ir išnyra, graži ir grėsminga (TV3, 13.20 val., o kartojama antradienį, birželio 21 d., 11.00 val.).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gaila, kad šįkart ne pačiu geriausiu filmu pristatinėjamas „metų didvyris“ Clintas Eastwoodas. Aišku, „Tikrajame nusikaltime“ (LNK, 22.00 val.) jis kaip visuomet įdomiai vaidina - šįkart nusigyvenusį žurnalistą, tiriantį jam abejonių keliančią bylą dėl nužudymo, tačiau dramaturginis juostos pagrindas - silpnesnis negu paprastai Eastwoodo kūriniuose.

Labai keistą lietuvių filmą siūlo LTV2 Retrospektyva. Tai režisieriaus Gyčio Lukšo ir dramaturgės Vidmantės Jasukaitytės dviejų serijų (žiūrint atrodo, kad bent penkių) „Žolės šaknys“ (19.05 val.; kartojama trečiadienį, birželio 22 d., 15.00 val.), nardinančios tarsi į Lietuvos istorijos klodus, tačiau juose ir susipainiojančios. Gal jūs įžvelgsite ekrane liaudišką misteriją, gal patiks, kad gyvieji ir mirusieji filmo personažai vaikšto greta, - jūsų reikalas. Man atrodo, gerai dirba aktorės Irena Kriauzaitė ir Irena Marija Leonavičiūtė, o iškilminga bendra ištęstos juostos intonacija skamba tarsi per pakasynas.

REKLAMA

Vis dėlto šiandien - tokia diena, kai triumfuoja meistriškos ir įvairios kino komedijos. Pirmiausia, žinoma, - 3-oji Larso von Triero mistiškai linksmos ir juodos „Karalijos“ (BTV, 22.45 val.) dalis.

Juodo paradoksalaus angliško humoro galima rasti „Keršytojų komedijoje“ (5 kanalas, 10.30 val. ir kitądien 16.00 val.; beje, kanalas sugeba ir painioti žadėtus filmus vietomis, kaip buvo aną savaitę). Įžeistų jausmų nepažįstama pora (Helene Bonham-Carter ir Samas Neillas) nutaria „apsikeisti nusikaltimais“ ir atkeršyti skriaudėjams. Bet ką gi daryti, kai auka pasirodo tiesiog išsvajota moterimi (Christine Scott-Thomas)?..

REKLAMA

Smagi lenkų komediografo Januszo Machulskio, džiuginusio ir filmu „Va bank“, ir „Seksmisija“, juosta „Deja vu“ (ukrainiečių STB, 22.00 val.). Apie 1920 metus, per patį Amerikos „sausojo įstatymo“ įkarštį, herojus, išdavęs mafiją policijai, bėga slėptis į gimtąją Odesą. Bet kerštautojai išsiruošia paskui jį. Tik ar įveiks kažkokia amerikiečių mafija Odesoje nuo Adomo ir Ievos klestinčius savus principus?

Puiki anglų komedija „The Full Monty“, kurią Lietuvoje kvailokai verčia „Striptizo ereliais“ (TV3, 22.20 val.), šiandien jau susilaukė Brodvėjaus perdirbinio į miuziklą. Visur pasaulyje, išskyrus Lietuvą su labai specifiniu jos humoro suvokimu, Peterio Cattaneo paprastas, išraiškingas, kupinas tiksliausių gyvenimo stebėjimų kūrinys buvo sutiktas tiesiog su triumfu. Tęsdami socialinio anglų kino tradiciją (o tai - stipri tradicija), filmo kūrėjai parodė grupelę bedarbių, atsiradusių miestuke po to, kai paskutinį kvapą iškvėpė vietinė plieno liejimo pramonė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visi priverstiniais dykaduoniais likę vyrai ėmė save laikyti, kaip sakoma filme, „mirštančia rūšimi“. Ir ką jiems sugalvoti, kad bent žmonelės neniekintų? Patį galvočiausią, kurį vaidina šiandien labai populiarus Robertas Carlyle’as, aplanko beprotiška vyrų striptizo idėja. Žiūrėti, kaip šie ne pirmos jaunystės ir ne Apolono figūrų vyrukai įveikia savus kompleksus, kaip darsyk užsikariauja vietinių moterų prielankumą, - vienas malonumas.

Pirmadienis

Lobiai, lobiai - visi trokšta netikėtos laimės. Žinoma, kine su jo galimybėmis herojai svajoja ne apie penkis litus, išloštus loterijoje, o bent jau apie inkų auksą, kaip nuotykių juostoje „Dingęs lobis“ (BTV, 22.05 val.). Kiti lobiui prilygina (ir teisingai daro, aš prie jų prisijungčiau) kadaise realiai kino žvaigždei Clarkui Gable’ui priklausiusią jachtą. Tačiau jai reikia dar rasti ir uostą, vadinasi, nuplukdyti, kur reikia. Tai filmas „Kapitonas Ronas“ (TangoTV, 22.00 val.), o pavadinimas toks todėl, kad pagrindinis herojus ir yra ne tas paveldėtojas, o jo pasamdytas koloritingas jūreivis (Kenas Russellas), aišku, juodai perrišta viena akimi. Kelionėje apstu nuotykių, muzikos, šokių, piratų, alaus gėrimo, Kuboje slypinčių pavojų. Iš dalies „Kapitonas Ronas“ tarsi tęsia - žinoma, kiek lengvesniu svoriu - vakarykščių gerų komedijų srautą. Įdomu žiūrėti ir komišką Honkongo juostą „Kinų odisėja“ (BTV, 20.20 val.), įrodančią, kad populiarusis Tony Leungas gali vaidinti ne vien melancholiškus mąstytojus, kaip kokiame „Meilės laukime“, o ir tokius šaunius avantiūristus, kokiu jis pasirodo šioje, Mingų dinastijos laikus siekiančioje spalvingoje juostoje.

REKLAMA

Įtartiną lobį Glenn Close pavidalu filme „Pražūtingas apsvaigimas“ (TV1, 21.00 val.), jei nebeprisimenate, atranda Michaelas Douglasas, norėjęs lengvo erotinio nuotykio, na ir papuolęs... į žiaurų trilerį, rodantį, ką gali įžeista moteris.

Antradienis

Žiūriu, taip jau išeina, kad pradedu vis nuo menkesnių dienos filmų, kad jais greitai atsikratyčiau. Šiandien prie tokių - komiška drama „Paklydusios sielos“ (5 kanalas, 20.15 val. ir kitądien 16.00 val.), pagal anotacijas, apdainuojančias dviejų gyvenimu nusivylusių žmonių bendrą kelionę, atrodo, nebloga. Bet nepamirškime, kad tais pačiais 1997-aisiais Brendanas Fraseris vaidino Tarzaną, ir tai, matyt, labai paveikė jo ano meto vaidybos stilių...

REKLAMA

Įdomesnė sportinė drama „Paskutinė riba“ (TV1, 21.00 val.), skirta realiai egzistavusiam, bet tragiškai žuvusiam bėgikui (Billy Crudupas). Nereikia pamiršti, kad šią juostą kūrė vienas įdomiausių Holivudo rašytojų ir dramaturgų Robertas Towne’as, o jo aktyve - tokios įsimenančios juostos, kaip „Misija: neįmanoma“, Polanskio „Kinų kvartalas“, „Misurio vingiai“, net „Bonė ir Klaidas“. Žinoma, dar ir režisuoti savo scenarijus Towne’as imasi ne visuomet, bet šiuo atveju, matyt, turėjo tam motyvų.

Keista filmo „Lapė Alisa“ (1 Baltijos kanalas, 0.15 val.) istorija. Neblogas rusų scenaristas Viktoras Merežka ją parašė dešimto dešimtmečio pradžioje ir kokius 10 metų nerado susidomėjusio režisieriaus. Paskui literatūra kažkodėl atsirado Prancūzijoje, buvusio dokumentininko Jeano-Michelio Carre rankose. 2001-aisiais pasirodė keistas rusų-prancūzų filmas, kuriame maskvietė Alisa (Darja Volga - na, ir slapyvardis!), kilusi iš nuosaikiai geriančios šeimos, užpainioja prancūzų diplomatą. Kai pas šį atvyksta šeima ir jis, švelniai tariant, parodo Alisai-Volgai duris, herojė ima grynai rusišku stiliumi, bet nenusileisdama Glenn Close herojei iš vakarykščio „Pražūtingo apsvaigimo“, keršyti... Ukrainiečiai (STB, 20.10 val. ir kitądien 10.30 val.) prisimena klasikinį linksmą Marko Zacharovo miuziklą „Meilės formulė“ (pagal mistinę Aleksejaus Tolstojaus apysaką „Grafas Kaliostro“), kurio silpniausia vieta - deja, režisieriaus dukrytė Aleksandra.

REKLAMA
REKLAMA

Nors ne kartą įvairių TV kanalų jau rodytas „Įsimylėjęs Šekspyras“ (TV3, 23.15 val.), smagi improvizacija Šekspyro, jo gyvenimo bei jo personažų temomis, visuomet traukia akį ir vėl. Gražu žiūrėti, kaip bepinigiam, išsisėmusiam dramaturgui (Josephas Fiennesas) užsakinėja „chaltūrą“, pavadintą „Romeo ir Etelė, pirato duktė“, ir kas, Gwyneth Paltrow auksiniams plaukams ekrane sušvitus, iš viso to išeina. Išeina ir „Oskarai“, ir „Aukso gaubliai“, bet net ne jie šioje situacijoje svarbiausi.

Trečiadienis

Praėjusią savaitę LNK demonstravo „Vakarėlių planuotoją“, kurio originalus pavadinimas - „People“; šiandien jau juo, kažkodėl verčiamu į lietuvių kaip „Piplas“, puikuojasi 1 Baltijos kanalas (0.15 val.). Čia tik perspėju, kad nenusiviltumėte, o šiaip - kad ir kokį duosi pavadinimą, vis tiek liks tik kvailokas reginys.Tuo tarpu iš Aleksandro Rogožkino „nacionalinių ypatumų“ ciklo, ko gero, linksmiausias ir prasmingiausias ir yra šiandien rodomas filmas „Nacionalinės medžioklės ypatumai“ (1 Baltijos kanalas, 20.40 val.): prisimenate jauną suomį, niekaip nesuvokiantį neišvengiamo medžioklės virtimo Rusijoje juodžiausiomis gėrynėmis?

REKLAMA

Komedija ir „Aukštoji chirurgija“ (TV1, 21.00 val.), nors iš tikrųjų ji vadinasi kiek linksmiau - „Žmogus dvigubomis smegenimis“. Bet abejotina ir tai, kaip ir Steve’o Martino humoro lygis.

Užtat TV11 pradeda trijų dalių vokiečių miniserialą „Manų šeima. Šimto metų romanas“ (1 serija - 20.15 val.). Labai kultūringas darbas, kuriame delikačiai prabylama ne vien apie talentingų žmonių dinastiją, bet ir apie epochos siaubus, apie įvairius pačios šeimos prakeikimus. VDR studijoje DEFA neturėdavęs, ką vaidinti, Arminas Mulleris-Stahlis, tapęs tarptautine žvaigžde, su didžiuliu vidiniu orumu piešia subtilų, bet savų demonų irgi kamuojamą didįjį rašytoją Thomą Manną. Gražiai siejamos vaidybinės scenos ir autentiškos kino kronikos kadrai. Gal ką ims ir paskatins vėl perskaityti, tarkim, kokį „Daktarą Faustą“.

Ketvirtadienis

Prieš porą metų ir Amerikoje, ir visame pasaulyje didelis triukšmas lydėjo juostos „8 mylia“ (TV3, 23.00 val.) pasirodymą. Taip, režisierius Curtis Hansonas jaučia sėkmės formulę, tą jis jau buvo įrodęs „Miegamojo langu“ arba „Ranka, supančia lopšį“. Bet ne vien dėl režisūros, dėl siužeto, besirutuliojančio apie Detroito priemiesčių jaunimą.

REKLAMA

Svarbiausia, kad filmu „8 mylia“ debiutavo garsiausias nūdienos reperis Eminemas. Iš tiesų, kurdamas savo „zuikį“ Smitą, jis apčiuopia šimtų tokių kaip herojus vaikinų, megapolio pakraščiuose nykiai stumiančių dienas, likimus. Jo įžūlūs, nelaukti, provokuojantys, gimstantys mūsų akyse rimai - talento ir protesto išraiška. Nepritapdamas nei prie juodaodžių bendraamžių, nei prie baltųjų, „zuikis“ yra priverstas ieškoti tik savojo kelio ir jis galiausiai laimi.

Sakytum, grynas „jaunimo“ kinas. Bet pažinti tokį jaunimą pravartu kiekvienam. Juolab kad filmas tikrai originalus, įtemptas kaip tie repo ritmai, kaip ta daina, kuri išsikovojo 2002 metų „Oskarą“.

Laukiu angliško novelių almanacho „Vieną kartą metro“ (LNK, 22.30 val.), nors ilgametis patyrimas ir šnabžda, kad iš devynių Londono metro vykstančių istorijų galime išvysti ir ne visas. O juk debiutantais režisieriais čia pasirodo tokios aktorystės žvaigždės kaip Ewanas McGregoras, Bo Hopkinsas, Judas Law ir kiti. Taigi šios dienos repertuaro viršūnės - jaunatviškai netikėtos. Tų netikėtumų jau mažiau komedijoje „Eilinė Bendžamen“ (TV1, 21.00 val.), kuriame kaip tik triumfuoja Holivudo profesinė rutina, o Goldie Hawn, vaidinanti... kareivį, pati buvo ir viena šio filmo prodiuserių.

REKLAMA

Penktadienis

Norėjau pasidžiaugti savaite, bet penktadienis atnešė gausybę ir matytų, ir vien tik profesionalių, originalumu nebelepinančių filmų.

Štai Barry Sonnenfeldas labai norėjo pakartoti „Žmonių juodais kostiumais“ triumfą „Laukiniuose laukiniuose Vakaruose“(LNK, 14.35 val.), tačiau ši nuotykių komedija - vis dėlto tik antrinė. Komiksas, fantastika ir vesternas ekrane suplakti keistomis dozėmis, nors nemažai kas (Salma Hayek, įkalinta gigantiško mechaninio voro) ir juokina. Yra komedijų ir apie sportą („Smūgiuok kaip Bekhemas“, BTV, 21.20 val.), apie du darbininkėlius, atsiduriančius tarp kraugeriškų dinozaurų, - tai kompiuterinio žaidimo „Superbroliai Mario“ ekranizacija (TV1, 21.00 val.), apie du draugus ir jų (meilės) vargus (nepaprastai žemo reitingo nauja komedija „Užsičiaupk ir bučiuok“, BTV, 14.45 val.), ir apie tris draugus ir tokius pat jų vargus - tai „Senoji mokykla“ (TV3, 21.50 val.), kur koledžas atrodytų visai neprastai, štai tik kad dar mokytis nereikėtų...

Asmeniškai gerbiu Roberto De Niro režisūrinį debiutą, aiškiai autobiografinę „Bronkso apysaką“ (1 Baltijos kanalas, 23.45 val.). Paprastai, kad ir su kartėliu čia pažvelgta į vaikystės metus, prabėgusius tarp pavojingų konfliktų itališkame Niujorko rajone. Vaidina ir pats De Niro - autobuso vairuotoją, berniuko, kurio vardu viskas pasakojama, tėvą. Man regis, tai, kad „Bronkso istorija“ 1992-aisiais nesusilaukė tinkamos sėkmės - juk apie Niujorko „mažąją Italiją“ jau buvo pastatyta daug efektingesnių juostų - savaip prastai paveikė ir aktorinę De Niro, pastaraisiais metais besiblaškančio tarp komedijų bei gana standartinių policinių filmų, karjerą. O gaila. Koks paprastas ir koks tikslus baigiamasis šio kūrinio užrašas: „Reikia mylėti ir pasitikti meilę be jokių sąlygų, matyti žmones tokius, kokie jie yra“. Didaktika? Ne visai.

[email protected]

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų